Valsts Zemes dienests prezentē mobilās aplikācijas “Kadastrs.lv” demo versiju (+FOTO)

Ceturtdien Valsts Zemes dienesta centrālajā birojā Rīgā, pirmssvētku noskaņā tika prezentēta jaunā mobilā aplikācija “Kadastrs.lv”, kas ļauj mērniekiem un citiem kadastra datu lietotājiem iegūt un aplūkot šos datus savā viedtālrunī vai planšetdatorā.

Paredzams, ka jaunā aplikācija palielinās mērnieku un citu kadastra datu lietotāju mobilitāti kadastra datu izmantošanā, un vienlaikus tā ir arī solis pretī plašākai ģeotelpisko datu bezmaksas pieejamībai – līdz ar aplikācijas ieviešanu tiks paplašināts par brīvu pieejamais datu apjoms, un līdz VZD Ģeotelpiskās informācijas sistēmas ieviešanai mobilajā aplikācijā būs pieejams pat plašāks bezmaksas datu klāsts nekā portāla kadastrs.lv apmeklētājiem. Protams, arī pati aplikācija būs lejuplādējama un instalējama bez maksas.

Piemēram, ja līdz šim visiem par brīvu pieejamajos publiskajos datos portālā kadastrs.lv bija pieejama vienīgi uz satelītkartes M1:50 000 fona ar ikonu atzīmēta kadastra objekta aptuvenās atrašanās vieta, tagad aplikācijas lietotāji varēs bez maksas pārlūkot kadastra karti, apskatīt tajā zemes vienību robežas vai būvju kontūras, kā arī attēlot savu atrašanās vietu. Tāpat aplikācija piedāvās iespēju meklēt pamatinformāciju par jebkuru Latvijas kadastra objektu, aplūkot tā numuru, adresi, platību, piederības statusu, kadastrālo vērtību, u.c. Aplikācijā paredzēta iespēja aplūkot arī papildus datus, pagaidām šī iedaļa gan aizved uz kadastrs.lv mājaslapu, taču ar laiku šie dati būs iekļauti pašā aplikācijā.

Meklēšanas iespējas aplikācijā ir iedalītas 3 kategorijās – bez jau minētajiem kadastra objektiem var meklēt arī Valsts adrešu reģistra datus – ielas, ceļus un adreses, tāpat iespējams meklēt savu pasūtījumu Valsts Zemes dienestam, tādējādi sekojot līdzi tā izpildes statusam (bez autorizācijas var uzzināt vispārēju informāciju par jebkuru pasūtījumu).

Ērta jaunās aplikācijas piedāvātā iespēja ir tās sasaiste ar GPS, kas ļauj noteikt kadastra objektu pēc lietotāja atrašanās vietas. Piemēram, atrodoties pie kāda zemes gabala, ar GPS palīdzību mobilajā aplikācijā ir iespējams automātiski atrast šā zemes gabala kadastra informāciju, lietotājam nav to jāmeklē kartē pašam.

Portāla kadastrs.lv maksas abonenti mobilajā aplikācijā var ielogoties ar to pašu lietotājvārdu un paroli, ko izmanto piekļuvei portālam datorā, kā arī saņemt tāda paša (pilna) apjoma informāciju.

Aplikācija izmantojama gan uz Android, gan iPhone, gan Windows Phone operētājsistēmām. Tiesa gan, ne uz to vecākajām versijām – iPhone sākot ar iOS 5.0, Windows Phone ar 7.0, bet Android ar 2.3. Tiesa gan, dažiem Android lietotājiem ar 2.3 sērijas operētājsistēmām vakardienas pasākumā tomēr radās sarežģījumi ar aplikācijas darbību, un arī VZD iesaka optimālā variantā izmantot aplikāciju uz Android 4.0 un jaunākām versijām.

Jāņem vērā, ka pasākumā prezentētā vēl ir aplikācijas testa versija, kas tiks izmēģināta līdz 8. janvārim, un tās lietotāji šajā laikā arī aicināti sūtīt VZD atsauksmes par aplikācijas darbību. Kā novēroja Mernieks.lv, pasākuma apmeklētājos jaunā aplikācija izraisīja lielu interesi – pēc prezentācijas beigām ierastās saviesīgās sarunas šoreiz tika pavadītas, paralēli “iegrimstot” viedtālruņu ekrānos un aktīvi izmēģinot aplikācijas sniegtās iespējas.

VZD prezentācija


Raksts publicēts

kategorijā

Autors:

Pēdējie komentāri

  1. Paldies par mana brāļa Jāņa Bikšes [3.] (pēc dzimtas uzturētā “Dzimtas koka” reģistra – Jānis [3.]) “Dzīves nodarbošanās vēstures” izveidi…

TWITTER FORUMS

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *