Mūžībā aizgājis docents Jānis Bikše

Nesagaidot ģeodēziskās izglītības atjaunošanas 20 gadi, mūžības telpas uzmērījumos devies ģeodēzists, ģeodēzistu un mērnieku skolotājs, nenogurstošs cīnītājs par šo profesiju, Latvijas Mērnieku biedrības Goda biedrs, Rīgas Tehniskās universitātes Goda darbinieks, Būvniecības fakultātes Ģeomātikas katedras docents JĀNIS BIKŠE.

1961.g. ar izcilību absolvētas studijas LLA iegūstot inženiera zemes ierīkotāja specialitāti. Studijas LLA aspirantūrā Ģeodēzijas katedrā 1964 -1967. , līdz mūža galam iemīlēta ģeodēzija un tad darbs šajā nozarē institūta „Pilsētprojekts” Ģeodēzijas daļā 1961-1964, 1967-1970. Gūstot lielisku pieredzi poligonometrijas darbos Latvijas pilsētās, kvalifikācijas paaugstināšanas kursos Maskavas ģeodēzijas, aerofotuzmērīšanas un kartogrāfijas institūtā, mūsu kolēģis uzsāka pedagoģisko darbību ka vecākais pasniedzējs Rīgas Politehniskā institūta  Celtniecības fakultātes Ģeodēzijas katedrā 1970-1975. pēc tam Ceļu, tiltu un ģeodēzijas katedrā 1975-1990. Un kā docents Jānis Bikše turpināja strādāt Ģeodēzijas un kartogrāfijas prof.grupā , Ģeomātikas kat. no 1990.g.līdz 2006.g.
Laikā no 1994. līdz 1998.g. viņš vadīja Ģeodēzijas katedru,  lasot un vadot  praktiskos darbus ģeodēzijā, inženierģeodēzijā, augstākajā ģeodēzijā, ģeodēzisko mērījumu apstrādē, ģeodēzisko datu apstrādē ne tikai dienas nodaļas, bet arī neklātienes studentiem . Un kur tad vēl ģeodēzijas prakšu vadīšana, arī dzimtajā pusē.
Jānis Bikše publicējis ap 30 zinātniskos, 7 metodiskus un populārzinātniskus darbus, grāmatu „Augstākā ģeodēzija”. Viņš zinātniski pētīja pilsētu ģeodēziskos tīklu, ģeodēzisko datu apstrādes problēmas, bija viens no autoriem Latvijas ģeodēziskā tīkla sistēmai un Latvijas topogrāfisko karšu sistēmai, kuras apstiprināja valdība.

Daudz spēka un enerģijas paņēma starptautiskā koordinātora pienākumi projektā par ģeomātisko izglītību Latvijā GEMLA, kā arī vairākos citos projektos, Valsts kartogrāfijas koordinācijas padomes priekšsēdētaja vietnieka darbs.

Jo visus darbus, visus uzdevumus JĀNIS BIKŠE veica ar visaugstāko  atbildību, sirdsdegsmi, mūsu atmiņā paliekot kā paraugs un īstens valsts un profesijas patriots.

RTU Ģeomātikas katedras

esošie un bijušie kolēģi

 

Jāņa Bikšes bēres paredzētas sestdien, 11.septembrī. Izvadīšana no Burtnieku Jaunajiem kapiem (blakus baznīcai aptuveni 3 km uz ziemeļiem no Burtnieku centra), plkst.12.00.


Raksts publicēts

kategorijā

Autors:

Pēdējie komentāri

  1. Paldies par mana brāļa Jāņa Bikšes [3.] (pēc dzimtas uzturētā “Dzimtas koka” reģistra – Jānis [3.]) “Dzīves nodarbošanās vēstures” izveidi…

TWITTER FORUMS

Komentāri

Viena atbilde uz “Mūžībā aizgājis docents Jānis Bikše”

  1. Uldis Bikše,- Ulcitis@inbox.lv tēls
    Uldis Bikše,- Ulcitis@inbox.lv

    Paldies par mana brāļa Jāņa Bikšes [3.] (pēc dzimtas uzturētā “Dzimtas koka” reģistra – Jānis [3.]) “Dzīves nodarbošanās vēstures” izveidi un publikāciju Jūsu žurnālā. Viņu IT labirintos pēc 14 gadiem uzgāju ļoti nejauši.
    Cilvēks esot dzīvs tik ilgi kamēr kāds vēl viņu vēl piemin!
    Paldies mērnieks.lv redakcijai un bijušiem RTU Ģeomātikas katedras esošiem un bijušiem kolēģiem par brāļa atmiņu iemūžināšanu!
    23.02.2024 Uldis Bikše – / projektu vad. meh.inž.- konstruktors /

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *