Kauņas “digitālais dvīnis”

Arī Lietuvas otrā lielākā pilsēta Kauņas spējusi sekot pasaules attīstīto pilsētu trendam un uzsākusi veidot savu digitālo dvīni labākai pilsētas pārvaldībai un attīstības plānošanai, vēsta žurnāls GIM International. Pilsētas trīsdimensiju modelis izmanto infrastruktūras sniegtos datus (piemēram, satiksmes intensitātes, laikapstākļu,u.c. dati), lai novērtētu, kā izmaiņas pilsētā ietekmēs tās iedzīvotājus. Tāpat modeli iespējams izmantot, lai izstrādātu simulācijas, kā pilsēta mainītos dažādos attīstības scenārijos.

Kauņas 3D modelis gan neaptver visu pilsētu, bet vispirms tās autoru, Kauņas Tehnoloģiju universitātes (KTU) kampusa apbūvi, kā arī aptver Kauņas vecpilsētu. Viens no primārajiem digitālā dvīņa izveides motivatoriem bijis Lietuvas pēdējos gados izvirzītais mērķis uzlabot ēku energoefektivitāti un samazināt šādā veidā nelietderīgi patērēto siltumu un izdalītās CO2 emisijas. Lietuvas ilgtermiņa renovācijas stratēģijā noteikts mērķis līdz 2050. gadam atjaunot un energoefektivitātes ziņā uzlabot gandrīz pusmiljonu ēku (ap 75% no Lietuvas 661 000 ēku), kas uzceltas pirms 1992. gada un ir pārsvarā energo neefektīvas.

KTU Viedo pilsētu un infrastruktūras centrs (VPIC) digitālā modeļa izveidei izmantojis platformu, kas ļauj integrēt dažādas digitalizācijas tehnoloģijas, kas rada iespējas daudzveidīgai digitālā dvīņa pielietošanai – no energoefektivitātes līdz gaisa kvalitātes monitoringam reālajā laikā. Piemēram, KTU radītais termofotogrammetrijas modelis universitātes kampusa teritorijai ļaus analizēt novecojošo ēku siltuma zudumus, kā arī novērtēt vēl tikai plānoto ēku iespējamos siltuma zudumus nākotnē. Šī funkcionalitāte jau noderējusi universitātes ēku renovācijas plānošanai, bet VPIC vadītājs Darjus Pupeiķis uzskata, ka to varētu pielietot jebkur, gan Kauņā un citur Lietuvā, gan aiz tās robežām. “Mums būs iespēja novērtēt siltuma zudumus visam ēku kvartālam gandrīz reālajā laikā, tāpēc šī ir ļoti interesanta tehnoloģija,” sacījis Pupeiķis.

Tāpat digitālais dvīnis iekļauj arī iespēju kombinēt ģeotelpiskos datus ar lietu interneta un būvniecības informācijas modelēšanas tehnoloģijām, tādā veidā sekojot līdzi gaisa kvalitātes sensoru un citiem datiem, kas atklāj vides ietekmi uz cilvēka veselību. Tāpat iespējams vizualizēt un simulēt dažādus noēnojumus, lai efektīvāk izplānotu saules bateriju paneļu uzstādīšanu.

Savukārt Kauņas vecpilsētas digitālā dvīņa izstrādi KTU veic sadarbībā ar Lietuvas Sabiedriskā mantojuma departamentu. Tā mērķis ir digitāli saglabāt novecojošās vēsturiskās ēkas un struktūras, lai brīdī, kad pienāks to atjaunošanas laiks, renovācija būtu iespējama maksimāli autentiska. Šādi tiek ieskenētas ēkas arī citur Lietuvā, un kā vienu no saglabājamām tiek minēta arī kāda “muitas ēka uz Latvijas un Lietuvas robežas”. Vienaikus digitālais modelis noderot arī jaunu ēku būvniecībā, padarot šo procesu drošāku.

Visbeidzot, Kauņas digitālais dvīnis būšot pieejams arī studentiem mācību procesā. Piemēram, KTU arhitektūras studentiem būs iespēja ieraudzīt un novērtēt savus izstrādātos ēku projektus pilsētas 3D modelī. Digitālais modelis izstrādāts arī KTU 19 ēku iekštelpām, ļaujot interesentiem ielūkoties universitātes mācību auditoriju, laboratoriju, kopmītņu u.c. telpu 360 grādu panorāmas tūrēs.

Kauņas digitālais dvīnis apskatāms šeit  https://eu.opencitiesplanner.bentley.com/www_ktu_edu/kaunasdigitalcity-stage1

Oriģinālraksts 


Raksts publicēts

kategorijā

Autors:

Pēdējie komentāri

  1. Paldies par mana brāļa Jāņa Bikšes [3.] (pēc dzimtas uzturētā “Dzimtas koka” reģistra – Jānis [3.]) “Dzīves nodarbošanās vēstures” izveidi…

TWITTER FORUMS

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *