LKĢA: Par mērniecības darbu veikšanu pēc 15.12.21

No 15. novembra Latvijas iedzīvotāji pakalpojumus var saņemt “zaļajā režīmā”, t.i. ar Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu. LKĢA rūp sabiedrības veselība un drošība, līdz ar ko aicinām savus biedrus, iespēju robežās nodrošināt darbiniekiem drošu darba vidi un novērst nodarbināto personu iespējamu saslimšanu ar Covid-19.

Ministru kabineta rīkojuma Nr. 720 “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu” (turpmāk Rīkojums) 5.7.1 punktā noteikts, ka no 2021. gada 15. decembra darbiniekiem, tostarp brīvprātīgajiem un personām ar ārpakalpojuma līgumiem, kuri nav minēti šā rīkojuma 5.7. apakšpunktā un kuri veic darba pienākumus klātienē, nepieciešams vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts, kas nozīmē, ka sākot ar 2021.gada 15.decembri mērniecības darbus varēs veikt tikai personas ar vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu un personām, kurām šādu sertifikātu nav, normatīvais akts no 2021.gada 15.decembri liedz darba pienākumus veikt klātienē.
Saskaņā ar Darba aizsardzības likumā noteikto, attālinātais darbs ir tāds darba izpildes veids, ka darbs, kuru nodarbinātais varētu veikt darba devēja uzņēmuma ietvaros, pastāvīgi vai regulāri tiek veikts ārpus uzņēmuma, tai skaitā darbs, ko veic, izmantojot informācijas un komunikācijas tehnoloģijas.Par attālināto darbu šā likuma izpratnē netiek uzskatīts darbs, kas tā rakstura dēļ ir saistīts ar regulāru pārvietošanos.
Tāpat norādām, ka Rīkojuma 5.49.10. punktā noteikts, ka visi darbinieki, kas strādā klātienē (tai skaitā pilnībā vakcinētas un pārslimojušas personas), ierodoties darba vietā, rakstveidā apliecina, ka tām nav akūtu elpceļu infekcijas slimības pazīmju un tās nav bijušas tiešā kontaktā ar personām, kurām noteikta izolācija, mājas karantīna vai pašizolācija.
Atgādinām, ka Veselības ministrija jau 21.oktobra vēstulē LKĢA norādījusi, ka nav pieļaujams darbs ar klientu, ja [mērniecības uzņēmuma] darbiniekam nav derīga vakcinācijas, pārslimošanas vai testēšanas sertifikāta.
Ņemot vērā iepriekšminēto un gadījumā, ja Jūsu uzņēmumā ir nevakcinētas personas, aicinām mudināt savus darbiniekus vakcinēties un iegūt vakcinācijas sertifikātu.
Skaidrojumus par epidemioloģisko drošības prasību ievērošanu darba devējiem aicinām meklēt VDI mājaslapā: https://www.vdi.gov.lv/lv/covid-19

Raksts publicēts

kategorijā

Autors:

Pēdējie komentāri

TWITTER FORUMS

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *