InterGeo forumā spriež par ģeotelpiskās industrijas lomu nākotnes tehnoloģiju pārmaiņās

No 21. līdz 23. septembrim norisinājās viens no lielākajiem ģeotelpiskās industrijas sarīkojumiem Eiropā (un pasaulē) – InterGeo forums, kas, kā jau ierasts, notika kādā no Vācijas pilsētām (šogad – Hannoverē). Šī reize bija ievērojama ar to, ka forums vienlaikus norisinājās gan klātienē, gan tiešsaistē, un pasākuma organizatori apgalvo, ka jaunais koncepts esot sevi attaisnojis.

“InterGeo 2021 parādīja, ka, par spīti pandēmijai, apmeklētāji, uzņēmēji un lektori ļoti augstu novērtē personīgo kontaktu, taču tie, kas pandēmijas ierobežojumu dēļ nevarēja ierasties, forumu varēja apmeklēt digitāli. InterGeo pārveidošana par hibrīda tipa pasākumu ir izrādījusies veiksmīga,” paziņojusi Kristiāna Zallbaha, foruma organizatoru – Vācijas Ģeodēzijas, ģeoinformācijas un zemes pārvaldības asociācijas – izpilddirektore.

Foruma centrālā devīze šogad bija “Iedvesma labākai pasaulei”, un konferencē lielākais uzsvars tika likts uz tādiem tematiem kā būvniecības informācijas modelēšana, viedās pilsētas, precīzā pozicionēšana, pašvadāmie auto, u.c.

Eiropas Kosmosa aģentūra forumā iepazīstināja ar gaidāmo augstas precizitātes Galileo pozicionēšanas servisu, kas drīzumā tikšot izmantots ne tikai ierastajās jomās (ģeodēzijā, mērniecībā, precīzajā lauksaimniecībā), bet arī tādās jaunās nozarēs kā dažāda profila bezpilotu transportlīdzekļi (pašvadošie auto, lidparāti, kuģi), robotika un uz atrašanās vietas noteikšanu bāzētie pakalojumi. Galileo augstās precizitātes serviss būšot pirmais “precīzās punktu pozicionēšanas” pakalpojums, kas tikšot nodrošināts globāli ar tiešo signālu no kosmosa (atvērtā formātā ar Galileo E6-B signālu un caur internetu), nevis veicot reģionālās korekcijas. Sinerģijā ar “Copernicus” sniegtajām iespējām, Galileo atvēršot jaunas iespējas tirgū un palīdzēšot izveidot jaunus pakalpojumus.

Liela vērība InterGeo konferencē šogad tika pievērsta būvniecības informācijas modelēšanas (BIM) sfērai, tiesa – ne tikai izceļot tās priekšrocības un potenciālu, bet arī to, ka pašlaik BIM iespējas vēl ne tuvu netiekot izmantotas tā, kā būtu nepieciešams. “Mēs esam atvienojuši BIM no reāliem projektiem, un BIM praktiskas pielietošanas gadījumu nav. Vācijā BIM jomā nav ne saskaņotas stratēģijas, ne biznesa pielietojuma. Publiskais sektors – lielākais pasūtītājs – neattīsta BIM ne būvniecības sektora, ne sabiedrības kopējā ieguvuma dēļ. Tāpat tirgū pietrūkst digitālās kompetences un BIM kapacitātes,” tik skarbi situāciju raksturoja doktore Ilka Meja, “LocLab Consulting” vadītāja. BIM perspektīvas gan joprojām tiek vērtētas ļoti augstu – saskaņā ar kādas aptaujas datiem, 78% respondentu uzskata BIM par būvniecības projektu informācijas nākotni. Pagaidām gan BIM pārsvarā tiekot izmantota “kā iespēja risināt vecas un labi zināmas problēmas saistībā ar līgumu slēgšanu, projektu vadību un nepietiekamu sadarbību”, secināja Meja.

Konferencē tika spriests arī par pilsētplānošanas nākotnes tendencēm “viedo pilsētu” kontekstā, secinot, ka izturīgu un krīžu-drošu pilsētu būvniecībā jāievieš visaptveroša pieeja, kas apvieno visus procesus no plānošanas un celtniecības līdz pilsētas funkcionēšanai un ar to saistītajiem administratīvajiem procesiem.

Fiziskās un digitālās pasaules arvien ciešāka integrācija, automatizācija, pilsētu digitializācija un mobilitātes pārmaiņas ir vēl dažas no svarīgākajām attīstības tendencēm, ar ko visciešākajā mērā saistīta ģeotelpiskās informācijas nozare. Tieši ģeotelpiskie dati spēlēs svarīgu lomu tehnoloģiju attīstībā un infrastruktūras pārmaiņās, kas savienos materiālo un digitālo realitāti, InterGeo forumā uzsvēra “Trimble Geospatial” biznesa direktors Andreass Sinnings. “Nākotne būs ļoti atšķirīga. Uz ceļiem līdzās ierastajiem transportlīdzekļiem parādīsies pašbraucošās automašīnas. Integrētā transporta sistēma mainīs veidus, kā cilvēki pārvietojas. Arī būvniecības sektorā parādīsies pirmās pilnībā automatizētās iekārtas. Liela nozīme autonomo procesu nodrošināšanā būs Digitālo Dvīņu tehnoloģijai, kas no vienkārša vizualizācijas rīka kļūst par savienojošo posmu starp radītajiem (pilsētvides) modeļiem un (reālās dzīves) funkcijām,” futūristiskas perspektīvas iezīmēja A. Sinnings.

Ņemot vērā veiksmīgo šāgada pieredzi, arī turpmāk InterGeo plānots kā hibrīda (klātienes un tiešsaistes) pasākums. Jau paziņots nākamā gada foruma norises laiks un vieta – 2022. gada InterGeo notiks no 18. līdz 22. oktobrim, Esenē.

Ikars Kubliņš, Mernieks.lv


Raksts publicēts

kategorijā

Autors:

Pēdējie komentāri

TWITTER FORUMS

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *