In Memoriam. Kaspars Kojalovičs (1969 – 2020)

21. maijā piecdesmit gadu vecumā pēc ilgas slimības mūžībā devies ģeodēzists, SIA “Mērniecības Datu centrs” projektu vadītājs Kaspars Kojalovičs.

Kaspars Kojalovičs dzimis 1969. gadā, inženiera – ģeodēzista izglītību ieguvis Rīgas Tehniskās universitātes inženierbūvju fakultātē. K. Kojalovičs strādājis vadošos amatos gan valsts sektorā (Valsts zemes dienesta Lielrīgas reģionālās nodaļas Ģeodēzijas un kartogrāfijas daļas vadītājs, Mērniecības departamenta Ģeodēzijas daļas vadītājs), gan privātbiznesa jomā.

Kasparam patika izaicinājumi – gan profesionālajā jomā, gan vaļasbrīžos. Stažēšanās Francijā (Bordo Tehnoloģiskajā universitātē) deviņdesmito gadu vidū, ieraugot, cik ļoti Latvijas toreizējā realitāte atpalika no Rietumeiropas attīstības līmeņa, nelika nolaist rokas, bet gluži pretēji – radīja apņemšanos maksimāli sakārtot un veidot iespējami labāku dzīves un darba vidi šeit pat, Latvijā. Kaspars ir sniedzis lielu ieguldījumu mērniecības un ģeodēzijas jomas attīstībā, sākotnēji datu uzturēšanas jomā strādājot Valsts zemes dienestā, pēc tam pārejot uz privāto sektoru un kopā ar domubiedriem izveidojot efektīvu mērniecības datu apmaiņas sistēmu, kas sekmē raitu mērniecības darbu izpildi. Deviņdesmito gadu sākumā Kaspars paguva pielikt roku arī pie Latvijas ģeoinformācijas sistēmas izveides, strādājot Latvijas Universitātes astronomiskajā observatorijā. Profesionālās prasmes liktas lietā arī Rīgas Ģeodēziskajā centrā inženiera-ģeodēzista kvalifikācijā, bet no 1995. līdz 1998. gadam strādāts hidrogrāfa amatā Latvijas Jūras administrācijas Hidrogrāfijas dienestā.

Brīvajā laikā Kaspars pārbaudīja spēkus dažādās sporta disciplīnās – jo īpaši sirdij tuvas viņam bija orientēšanās sacensības, kurās savulaik gūti arī labi panākumi.

Kaspars bija cilvēks, kura klātbūtne radīja miera sajūtu. Viņa humors, vienkāršība un racionālais, lietišķais domu gājiens spēja pat nokaitētas diskusijas ievest atpakaļ konstruktīvā gultnē, noskaņojot uz risinājuma meklēšanu. Kaspars spēja tvert dzīvi viegli, bet vienlaikus aizrautīgi, katru mirkli izdzīvojot pilnībā.

“Kaspars bija īsts godavīrs ar nesavtīgiem principiem. Ģimenes, darba kolektīva un plašākas sabiedrības intereses viņam bija svarīgākas par paša labumu. Tā bija Kaspara būtība, un ar to viņš atšķīrās no daudziem citiem cilvēkiem,” saka Uldis Mežulis, SIA “Merko” vadītājs, Kaspara kādreizējais studiju biedrs un darba kolēģis.

“Kaspars bija izteikti komunikabls un sabiedrisks cilvēks, vienmēr vērsts uz sadarbību un uzticēšanos citiem. Viņš bija zinātkārs, aktīvi sekoja līdzi jaunākajām tehnoloģijām, dzīvē vienmēr skatījās uz priekšu,” atceras Kaspara kursa biedrs un biznesa partneris, SIA “Ģeodēzists” vadītājs Aigars Ansbergs.

Bijušie Valsts zemes dienesta kolēģi atminas Kasparu kā labu un pacietīgu padomdevēju, apmācot un palīdzot ienākt nozarē daudziem jaunajiem darbiniekiem.

“Ja mērniecības nozarē nebūtu Kaspara, viņu droši vien nāktos izdomāt. Kaspars pazīst visus nozares cilvēkus un visi nozares cilvēki pazīst Kasparu. Kasparam patīk palīdzēt cilvēkiem un viņš ir gatavs veltīt laiku, lai iedziļinātos citu cilvēku problēmās. Kaspara dabiska īpašība ir prasme nogludināt konfliktus un atrast kompromisus,” rakstīja Kaspara darba biedri, izvirzot viņu Latvijas Mērnieku biedrības apbalvojumam.

2019.gadā Kaspars Kojalovičs par nopelniem mērniecības nozarē saņēma Latvijas Mērnieku biedrības Atzinības zīmi.

SIA “Mērniecības Datu centrs” kolektīvs un Mernieks.lv izsaka visdziļāko līdzjūtību Kaspara ģimenei – sievai Zanei, meitai Paulai un dēlam Markam Silvam, vīru un tēti aizvadot.

Atvadīšanās no Kaspara notiks trešdien, 27. maijā. Lai saņemtu sīkāku informāciju par noises laiku un vietu, Kaspara tuvākie draugi un kolēģi var interesēties, zvanot pa tālruni 26496038 (Unai Krutovai).


Raksts publicēts

kategorijā

Autors:

Pēdējie komentāri

TWITTER FORUMS

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *