LĢIA uzsāk vairāku datu kopu atvēršanu

Aizsardzības ministrija, pamatojoties uz valdības 6. februāra sēdē doto uzdevumu, apņēmusies padarīt sabiedrībai bez maksas pieejamas vairākas ģeotelpisko datu kopas.

Ministrijas sagatavotajā un valdības sēdē nesen izskatītajā informatīvajā ziņojumā pausts, ka Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūra (LĢIA) nodrošinās sabiedrībai bez maksas (atvērs) sešas ģeotelpisko datu kopas: 1) topogrāfisko karti mērogā 1:50 000 visai Latvijas teritorijai; 2) Latvijas pārskata karti mērogā 1:250 000 visai Latvijas teritorijai; 3) ortofotokartes krāsainā spektrā; 4) digitālo reljefa modeli ar regulāro tīkla soli 20 m visai Latvijas teritorijai; 5) vietvārdu datubāzi; 6) ģeodēziskā tīkla datubāzi.

LĢIA rīcībā esošās ģeotelpiskās datu kopas ģeoportālā un atvērto datu portālā tiks publicētas pakāpeniski šādā secībā:

1) Latvijas ģeodēziskā tīkla datubāze (jau pieejama);

2) Latvijas vietvārdu datu bāze (līdz 2018. gada 29. augustam);

3) Digitālais reljefa modelis ar regulāro tīkla soli 20 m visai Latvijas teritorijai (līdz 2018. gada 12. septembrim);

4) Latvijas pārskata karte mērogā 1:250 000 visai Latvijas teritorijai (līdz 2018. gada 26. septembrim);

5) Topogrāfiskā karte mērogā 1:50 000 visai Latvijas teritorijai (līdz 2018. gada 10. oktobrim);

6) Latvijas ortofotokarte krāsainā spektrā (līdz 2018. gada 24. oktobrim).

Pēc šo sešu datu kopu atvēršanas, ņemot vērā lielo pieprasījumu pēc šādām datu kopām, LĢIA uzsāks darbu pie vēl divu datu kopu atvēršanas – digitālā augstuma modeļa pamatdati, kas iegūti ar aerolāzerskenēšanas metodi, un ortofotokartes infrasarkanā spektrā.

LĢIA ziņojumā norāda, ka privātpersonām, kuras vērsīsies aģentūrā ar pieprasījumu izsniegt tādas ģeotelpisko datu kopas, kuras aģentūra jau ir publicējusi atvērto datu portālā vai ģeoportālā (tādā pašā vai atšķirīgā datu formātā), aģentūra primāri norādīs, ka konkrētās ģeotelpisko datu kopas jau iespējams bez maksas saņemt atvērto datu portālā vai ģeoportālā konkrētajā formātā, ievērojot Informācijas atklātības likumu un Ministru kabineta noteikumus, kas paredz kārtību, kādā iestādes ievieto informāciju internetā. Taču privātpersonām, kuras vēlēsies ģeotelpisko datu kopas saņemt tieši no aģentūras, LĢIA tās turpinās sniegt par maksu. Līdz ar to LĢIA turpinās slēgt arī licences līgumus.


Raksts publicēts

kategorijā

Autors:

Pēdējie komentāri

TWITTER FORUMS

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *