Latvijā atrastas padomju laika kartes pārsteidz britu kartogrāfus

Padomju Savienības izdotas kartes, kurās attēlota ASV teritorija un pilsētas, apkopotas un izdotas britu kartogrāfu Aleksandra Kenta un Džona Deivisa jaunajā grāmatā “The Red Atlas: How the Soviet Union Secretly Mapped the World”. Šīs kartes pārsteigušas pētniekus ar savu detalizētību un informatīvo bagātību. Ne mazāk interesanti, ka šīs unikālās kartes iegūtas arī Latvijā.

Padomju savienība izveidojusi ļoti detalizētas kartes par gandrīz ikvienu ASV lielpilsētu – tajās attēlota tāda informācija, kas nav bijusi publiski zināma un nav tikusi attēlota tā paša laika ASV izdotajās kartēs – slepenu militāro objektu precīzas atrašanās vietas, kā arī tādi dati kā upju dziļums un straumju ātrums vai būvmateriālu sastāvs nozīmīgiem publiskajiem objektiem, kā, piemēram, Sanfrancisko Zelta vārtu tilts. Kartēs ēkas ir specifiski klasificētas pēc lietojuma veida, atzīmējot, kura ēka ir militāra, kura industriāla rakstura, utt.

“Tas ir diezgan šokējoši. Ēku specifiskā klasifikācija liecina par to, ka šo informāciju vākuši cilvēki uz vietas. Detalizācijas līmenis liek domāt, ka padomju kartogrāfi radījušas šīs kartes tādai nākotnei, kurā komunisms varētu pārņemt pasauli,” atzinis Aleksandrs Kents, kurš ir Lielbritānijas Kartogrāfu biedrības prezidents.

Kartes abi zinātnieki atklājuši viens no otra neatkarīgi, apmēram pirms 20 gadiem, iegādājoties tās karšu veikalos Latvijā un Kazahstānā.

Pat pēc divdesmit gadu pētniecības kartes aizvien spējot sniegt fascinējošu ieskatu padomju militārajā domāšanā, sacījis Kents. “Tās reizē ir arī mākslas darbi, kas atklāj, kā varētu būt izskatījusies padomju nākotne”, viņš secinājis.

Kopumā atlasā publicētas ap 2000 pilsētu kartes.

Vairāk karšu attēlus var aplūkot šeit.


Raksts publicēts

kategorijā

Autors:

Pēdējie komentāri

  1. Paldies par mana brāļa Jāņa Bikšes [3.] (pēc dzimtas uzturētā “Dzimtas koka” reģistra – Jānis [3.]) “Dzīves nodarbošanās vēstures” izveidi…

TWITTER FORUMS

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *