Tieslietu ministrija noraida ierosinājumu atgriezties pie viena sertifikācijas centra

Tieslietu ministrija vismaz pagaidām noraidījusi Valsts zemes dienesta paspārnē izveidotās darba grupas piedāvātās izmaiņas mērnieku sertificēšanas institūcijas deleģēšanas kārtībā (atgriešanos pie viena sertifikācijas centra). Atbildes vēstulē Latvijas Mērnieku biedrībai (LMB) un Latvijas Kartogrāfu un ģeodēzistu asociācijai (LKĢA) ministrija raksta, ka patlaban esot nepieciešams nozarē “saglabāt stabilitāti” un šobrīd neesot “pietiekamu argumentu” izmaiņām sertifikācijas institūciju deleģēšanā.

VZD darba grupas Tieslietu ministrijai pagājušā gada nogalē iesniegtajā gala ziņojumā kā pirmais priekšlikums mērniecības nozares darbības pilnveidošanai bija valsts pārvaldes uzdevuma deleģēšana vienai mērniecības sabiedriskajai organizācijai. Tas nozīmētu tikai viena sertificēšanas centra pastāvēšanu (LMB vai LKĢA paspārnē), kam valsts deleģējums tiktu izsniegts uz 5 gadiem.

Šā gada 1. martā LKĢA un LMB nosūtīja kopīgu vēstuli Tieslietu ministrijai, atgādinot, ka pagājuši jau trīs mēneši kopš gala ziņojuma iesniegšanas, bet atbilde no ministrijas nav saņemta. Visbeidzot 12. aprīlī ministrija nosūtījusi atbildes vēstuli.

Tajā TM pauž, ka “ņemot vērā, ka sertificēšanas nozare ir vairākkārt reformēta (pilnīga pāreja uz katra mērniecības darba izpildītāja sertificēšanu tika veikta tikai 2011. gada 1. janvārī), pašlaik ir nepieciešams saglabāt stabilitāti nozarē. Tieslietu ministrijas ieskatā šobrīd nav pietiekamu argumentu konceptuālām izmaiņām sertificēšanas uzdevuma deleģēšanā, tāpēc nepieciešams panākt sertificēšanas procesa uzlabošanu esošās sistēmas ietvaros”.

Vienlaikus TM pieļauj, ka diskusijas par mērnieku sertifikācijas institūciju deleģēšanas kārtības maiņu varētu turpināt topošā Valsts kadastra likumprojekta izstrādes procesa ietvaros. Jaunā Valsts kadastra likuma spēkā stāšanās paredzēta 2020. gadā.

TM vēstulē pauž nekonkretizētu atbalstu pārējām VZD darba grupas rosinātājām izmaiņām sertificēšanas kārtībā, izsakot gatavību ne vien diskutēt par šo izmaiņu ieviešanu Valsts kadastra likumprojektā, bet arī sagatavojot un virzot izskatīšanai valdībā grozījumus MK Noteikumos Nr. 1011.

Dokumenti:

Tieslietu ministrijas atbildes vēstule LMB un LKĢA

LMB un LKĢA vēstule Tieslietu ministrijai 

VZD darba grupas gala ziņojums

Ikars Kubliņš, Mernieks.lv


Raksts publicēts

kategorijā

Autors:

Pēdējie komentāri

TWITTER FORUMS

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *