LatPos un Trimble tīklu testēšanas eksperimenta otrā kārta

Otrdien, 17. janvārī pie G3 klases punkta Nr.3 „Tīreļi” (pie Lielupes tilta blakus Rīgas-Liepājas šosejai) tika turpināts zinātniskais eksperiments „GPS mērījumi aktīvas jonosfēras laikā”. Eksperimenta pirmie testu mērījumi tika veikti 20. decembrī, tā aprakstu iespējams lasīt šajā rakstā, bet ar izejas datiem iepazīties šeit.

Pirmajā mērījumu reizē gūtā pieredze testēšanas otro sēriju palīdzēja organizēt efektīvāk. Piemēram, lai nodrošinātu ātrāku un ērtāku GNSS uztvērēju pārinicializēšanu starp uzmērījumu etapiem, no metāla sloksnēm tika izgatavots īpašs pārsegs, ar ko pēc katru 50 punktu uzmērīšanas aizsegt visus uztvērējus vienlaicīgi; šis pārsegs tika arī sazemēts, ar vada palīdzību savienojot to ar zemē iedzītu metāla stieni. Risinājums bija efektīvs – instrumentu pārinicializācija šoreiz aizņēma krietni mazāk laika.

Arī pats uzmērījumu process šoreiz noritēja krietni raitāk. Ja iepriekšējā reizē ik pa brīdim kādam no aparātiem pazuda savienojums, turklāt tas bija novērojams abos tīklos, tad šoreiz šādu sarežģījumu nebija – uzmērījumu datu vākšana noritēja bez neparedzētiem pārtraukumiem gan LatPos, gan Trimble tīklā.
Nelielas praktiskas grūtībās radās vienīgi sākumā, cenšoties uzstādīt horizontālajā līmenī statīvu – to bija grūti izdarīt, jo zemes virsma ap punktu bija nelīdzena, turklāt statīva balsti, kamēr nebija pietiekami atdzisuši, nedaudz „staigāja”.
Šajā reizē eksperimentā tika izmantoti uzreiz divi Trimble R8 uztvērēji (tie tika novietoti abos metāla sliedes galos), Geomax ZGP800 un Ashtech Pro Mark 800. Sākotnēji bija paredzēts, ka piedalīsies arī pirmajā testā izmantotie Leica RX1250X un Topcon Hiper GGD, taču Leica pārstāvji aizņemtības dēļ neieradās, bet Topcon uztvērējs nezināmu iemeslu dēļ nebija pieslēdzams internetam. Divi identiskie Trimble uztvērēju modeļi tika izmantoti, lai varētu kontrolēt uztvērēju novietojumu uz sliedes, kā arī salīdzināt abos korekciju tīklos vienlaicīgi veiktus mērījumus.
Laika apstākļi šoreiz bija eksperimenta dalībniekiem labvēlīgāki – lai gan gaisa temperatūra bija zemāka nekā 20. decembra testā, ap mīnus 3 grādiem, vēja gandrīz tikpat kā nebija, tāpēc arī pēc vairāku stundu pavadīšanas ārā mērnieki bija nosaluši mazāk nekā iepriekšējā reizē. Šoreiz turpat uz lauka tika ieturētas arī pusdienas (šim nolūkam pat bija sagādāts grills, uz kura uzcept desiņas).
Kopumā otrajā eksperimentā tika uzmērīti 1250 punkti – pirmie 500 Trimble VRS Now TEC tīklā ar VRS un GPS+GLONASS korekciju, pēc tam 250 punkti LatPos tīklā ar NETW IMAX korekciju. Nākamie 250 punkti LatPos tīklā ar NS v3.0 GLONASS un pēdējie 250 – LatPos tīklā bez GLONASS satelītiem ar korekciju SITE.

Raksts publicēts

kategorijā

Autors:

Pēdējie komentāri

TWITTER FORUMS

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *