Mernieks.lv lasītāju aptaujas rezultāti

Pateicamies visiem portāla apmeklētājiem, kuri atrada laiku, lai atbildētu uz Mernieks.lv aptaujas jautājumiem! Kopumā saņēmām 41 atbildes ar vērtējumiem un arī  interesantiem ieteikumiem. Daļa no tiem gan portālā jau darbojas, citu realizēšana pagaidām pārsniedz portāla iespējas, bet par dažiem noteikti varētu padomāt.

Mernieks.lv ir joprojām vienīgais mērniecības nozarei veltītais interneta medijs Latvijā, tāpēc atgriezeniskā saite no lasītāju puses ir jo vairāk noderīga. Portāla pamatmērķis ir sniegt aktuālo informāciju par mērniecības jomu, un, kā redzams no aptaujas respondentu atbildēm, daudziem šķiet, ka šo funkciju portāls veic labi – vairāk nekā puse (51%) aptaujāto novērtējuši to ar 4 punktiem no 5 iespējamajiem, vēl 26% ielikuši augstāko vērtējumu, bet 14% respondentu Mernieks.lv kā ziņu sniedzēju vērtē viduvēji (3/5), un tikai pa vienam ir to, kuri uzskata, ka adekvāts vērtējums ir „vāji” un „ļoti vāji”.

Mazliet zemāks ir lasītāju vērtējums par Mernieks.lv analītiska rakstura informāciju mērniecībā notiekošajiem procesiem – 35% to novērtē kā labu ar 4 no 5, 28% dod vērtējumu „viduvēji” (3/5), 14% uzskata par vāju (2 no 5), un pa 9% dod gan „ļoti vāju”, gan „ļoti labu” vērtējumu. Analītiska žurnālistika interneta medijiem vispār ir maz raksturīga, jo tā ir laika un izmaksu ziņā ietilpīga, tāpēc likumsakarīgi, ka šeit vērtējums ir zemāks nekā aktualitāšu atspoguļošanā.

Samērā līdzīgs ir vērtējums arī par Mernieks.lv kā komunikācijas platformu mērniecības sabiedrībai – visvairāk (40%) ir to, kas uzskata, ka tā darbojas labi, mazliet vairāk nekā trešdaļa vērtē ar „viduvēji”, 14% – ka vāji un 7% – ka ļoti labi (nav neviena, kas vērtētu kā ļoti vāju). Komunikācijas process starp mērniekiem portālā gan daļēji ir pašu apmeklētāju rokās, jo Mernieks.lv infrastruktūru piedāvā – ir ne vien pašsaprotamā iespēja komentēt rakstus, bet arī iespēja aktivizēt un diskutēt pašu ierosinātas tēmas forumā un laiku pa laikam, kad gadās atbilstoša aktualitāte, tiek uzdoti arī aktuālie jautājumi, kas atklāj mērniecības sabiedrisko domu. Tiesa, noteikti ir iespējams aktīvāk iesaistīties foruma lietošanā, jo šobrīd šis komunikācijas rīks netiek izmantots pietiekami. Acīmredzot iespēju pastrīdēties par „karstākajiem” tematiem dod komentēšana zem rakstiem, bet vai mērniekiem nav citu, savu ideju tēmām, par ko gribētos parunāt (un būtiskākās no kurām attiecīgi varētu šādā veidā arī „izaugt” līdz portāla rakstiem)? Vai varbūt foruma sadaļa vienkārši ir pārāk mazpamanāma un jūs līdz šim nemaz nebijāt pamanījis, ka tāda portālā vispār ir (varbūt vajadzētu to kaut kā vairāk akcentēt pirmajā lapā)? Ierakstiet, lūdzu, komentāros.

Izrādās, lasītāji ne sevišķi apmierināti ir ar praktiska rakstura informāciju portālā Mernieks.lv – šajā aptaujas sadaļā pirmoreiz kā dominējošais parādās vērtējums „viduvēji”, kuru atzīmējuši vairāk nekā 40% respondentu. Turklāt vēl piektā daļa to vērtē kā „vāju”, un tikai 26%+5% (tātad kopā mazāk nekā trešdaļa) to novērtē attiecīgi kā „labu” vai „ļoti labu”. Jāsaka, šāds iznākums šajā aptaujas sadaļā ir nedaudz negaidīts, tāpēc atkal vēlamies uzdot papildus jautājumu – tieši kāda rakstura (par ko) praktisku papildus informāciju Jūs portālā vēlētos redzēt?

No citām nozarēm, par kurām aptaujas dalībnieki izteikuši vēlēšanos lasīt portālā, par populārākajām izvirzījušās kartogrāfija un ģeogrāfija, kas saņēmušas puses respondentu atbalstu. Liela interese (40%) ir arī par pilsētplānošanu un projektu attīstību, būvniecību un nekustamo īpašumu tirgu atbalsta trešdaļa, bet vismazāk (23%) ir to, kurus interesētu ģeoloģijas ziņas. Tiesa gan, ievērojams ir arī to respondentu īpatsvars, kuri portālā vispār nevēlētos lasīt papildus nozaru informāciju blakus mērniecībai (38%). Ņemot vērā aptaujas rezultātus, reizēm portālā tomēr varētu parādīties informācija arī par kartogrāfijas/ģeogrāfijas un projektu/plānošanas/NĪ tirgus nozarēm (arī līdz šim jau ir bijušas atsevišķas ziņas).

Lasītāju ieteikumi portāla satura papildināšanā ir visdažādākie, sākot no izklaidējoša rakstura informācijas (mērnieku anekdotēm) līdz vēlmei redzēt portālā nopietnas zinātniskas publikācijas, izglītojošus un mācību materiālus, intervijas. Vairāki lasītāji izteikuši vēlmi sacensties erudīcijas konkursos ar balvām. Ir arī ieteikums ļaut portālā publicēties nozarē strādājošajiem, kas varētu būt realizēts bloga formātā. Jāsaka, ka šāda iespēja portālā jau pastāv, vairāk lasiet šeit: http://www.mernieks.lv/blog_posts/show/1. Savukārt ieteikums veidot vairāk publisko diskusiju ir tas pats jautājums par foruma aktīvāku izmantošanu un lasītāju pašiniciatīvu un iesaistīšanos.


Raksts publicēts

kategorijā

Autors:

Pēdējie komentāri

  1. Paldies par mana brāļa Jāņa Bikšes [3.] (pēc dzimtas uzturētā “Dzimtas koka” reģistra – Jānis [3.]) “Dzīves nodarbošanās vēstures” izveidi…

TWITTER FORUMS

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *