Ikviens nekustamā īpašuma īpašnieks var iepazīties ar sava īpašuma prognozēto kadastrālo vērtību 2009. gadam

Lai ikvienam nekustamā īpašuma īpašniekam būtu iespēja laikus uzzināt, kāda būs viņa īpašuma kadastrālā vērtība 2009. gadā, no 2008. gada 2. oktobra Valsts zemes dienesta (VZD) interneta mājas lapā www.vzd.gov.lv ir iespējams iepazīties ar aprēķinātajām prognozētajām kadastrālajām vērtībām. Īpašuma prognozēto kadastrālo vērtību var apskatīt arī jaunajā VZD datu publicēšanas portālā www.kadastrs.lv.

Kopējais meklējumu skaits oktobrī bija 6178, bet novembrī – jau 8893. VZD aicina ikvienu zemes vai būvju īpašnieku, īpaši uzņēmējus, izmantot piedāvāto iespēju noskaidrot prognozēto kadastrālo vērtību 2009. gadam, lai laicīgi plānotu savas finanses un nepieciešamības gadījumā ierosinātu sev piederošo īpašumu datu precizēšanu vai aktualizēšanu.

Prognozētajām kadastrālajām vērtībām ir informatīvs raksturs – tās īpašniekam parāda, kāda būtu viņa īpašuma jaunā kadastrālā vērtība, ja jaunā kadastrālo vērtību bāze būtu stājusies spēkā 2008. gada 1. jūnijā. Īpašumu jaunās kadastrālās vērtības, kam būs juridisks spēks, tiks aprēķinātas uz 2009.gada 1. janvāri. Ja laikā no 2008. gada 1. jūnija līdz 2009. gada 1. janvārim īpašumu raksturojošie dati, kas tiek ņemti vērā kadastrālās vērtības aprēķinā (platība, nekustamā īpašuma lietošanas mērķis u.c.), būs mainījušies, uz 2009. gada 1. janvāri aprēķinātā īpašuma kadastrālā vērtība no prognozētās kadastrālās vērtības arī atšķirsies.

Prognozēto kadastrālo vērtību modulī dzīvokļa īpašumu kadastrālās vērtības atsevišķi nav publicētas – dzīvokļa īpašuma īpašnieks tā kadastrālo vērtību var aprēķināt, reizinot zemes vienības un būves prognozēto kadastrālo vērtību ar dzīvokļa īpašuma sastāvā ietilpstošās zemes un būves domājamo daļu.

Prognozētās īpašumu kadastrālās vērtības vairākus mēnešus pirms apstiprinātās jaunās kadastrālo vērtību bāzes spēkā stāšanās VZD publicē jau trešo gadu. Tās VZD mājas lapā būs pieejamas līdz 2009. gada 1. februārim. Mājas lapā pieejamas arī rūpnieciskās ražošanas objektu apbūves zonējumu kartes, kā arī zemes un ēku bāzes vērtības, korekcijas koeficienti rūpniecības apbūves nekustamo īpašumu grupai pa administratīvajām teritorijām.

Avots: VZD informācija presei


Raksts publicēts

kategorijā

Autors:

Pēdējie komentāri

TWITTER FORUMS

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *