Mērnieku darbs ārkārtējās situācijas laikā

Veselības ministrija (pamatojoties uz Valsts Darba inspekcijas sagatavoto informāciju) sniegusi skaidrojumu Latvijas Kartogrāfu un ģeodēzistu asociācijai par jautājumiem, kas saistīti ar mērnieka darba pienākumu veikšanu ārkārtējās situācijas apstākļos, skaidrojot, kādās situācijās mērniekam obligāti nepieciešams sadarbspējīgs sertifikāts.

1. Vai gadījumā, ja darba devējam nav iespējas nodrošināt darbiniekiem attālinātu darba vidi, darbinieks var turpināt veikt darba pienākumus birojā bez sadarbspējīga vakcinācijas sertifikāta?

Tas ir atkarīgs no iestādes vai darba vietas, kur strādā darbinieks. Valsts un pašvaldību institūciju (tai skaitā kapitālsabiedrību) darbinieki un amatpersonas no 2021. gada 15. novembra savus darba pienākumus var veikt tikai tad, ja viņiem ir vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts (Rīkojuma Nr.720 5.3. apakšpunkts). Par pārejas posma nosacījumiem līdz š.g. 15. novembrim lūdzam skatīt arī VDI sagtavoto informāciju.

Tāpat arī VDI mājaslapā ir atrodama informācija par inficēšanās risku izvērtējuma veikšanu darba vietā, tai skaitā ir norādīti nosacījumi kāda veida darbs ir saistīts ar risku, lai darba devējs izvērtētu vai jānosaka darbs attālināti, vai klātienē.

2. Vai nodrošinot darbiniekiem, kuru rīcībā nav sadarbspējīga Covid19 sertifikāta, atsevišķu darba kabinetu, tie var turpināt darbu birojā? Gadījumā, ja šāda iespēja pastāv, kādi priekšnosacījumi ir jāievēro?

Informējam, ka sadarbspējīgs sertifikāts nozīmē derīgs un verificējams vakcinācijas, testēšanas vai pārslimošanas sertifikāts. Šobrīd darba vietā var atrasties tikai, ja darbiniekam ir kāds no minētajiem sertifikātiem.

Papildus minētajam, š.g. 20. oktobrī Ministru kabinetā pieņemtie grozījumi Rīkojumā Nr.720 paredz, ka visi darbinieki, kas strādā klātienē (tai skaitā pilnībā vakcinētas un pārslimojušas personas), katru dienu ierodoties darbā apliecina, ka tām nav infekcijas slimības pazīmju un tās nav bijušas kontaktā ar inficētām personām. Lai mazinātu Covid-19 izplatības riskus organizācijā darba devējs var organizēt  visu klātienē strādājošo darbinieku Covid-19 testēšanu. Šādā gadījumā Covid-19 testēšanas izmaksas un pilnībā vakcinētiem un pārslimojušiem darbiniekiem sedz no darba devēja līdzekļiem.

3. Vai darbinieks, kura rīcībā nav sadarbspējīga Covid19 sertifikāta, drīkst veikt darba pienākumus lauka apstākļos (pilsētvide, pilsēta, uz ielas kur ir intensīva cilvēku kustība)?

Ja darbiniekam pastāv risks saskarties ar lielu skaitu cilvēku, par kuriem nav zināms vai viņiem ir kāds no minētajiem sertifikātiem, darbiniekam jābūt ar vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu, vai, ja šo sertifikātu nav – ar testēšanas sertifikātu. Detalizētāku skaidrojumu aicinām meklēt VDI mājaslapā.

4. Vai darbinieks, kura rīcībā nav sadarbspējīga Covid19 sertifikāta, drīkst veikt darbu lauka apstākļos, kur paredzēta saskarsme ar citiem cilvēkiem (robežu apsekošana).

Nav pieļaujams darbs ar klientu, ja darbiniekam nav derīga vakcinācijas, pārslimošanas vai testēšanas sertifikāta.


Raksts publicēts

kategorijā

Autors:

Pēdējie komentāri

TWITTER FORUMS

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *