Maina LĢIA cenrādi; no 1. augusta nedaudz samazināsies LatPos cenas

Valdība otrdienas, 25. jūlija sēdē nolēmusi jau ar 1. augustu mainīt Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūras maksas pakalpojumu cenrādi, kā arī veikt izmaiņas attiecībā uz LatPos pakalpojumiem un ģeotelpiskās informācijas pamatdatu formātiem. To paredz apstiprinātais MK noteikumu projekts “Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūras maksas pakalpojumu cenrādis un tā piemērošanas kārtība”.

Cenrādī paredzēts, ka turpmāk LatPos reālā laika korekciju servisa izmantošana visai Latvijas teritorijai maksās 490 eiro gadā (vienam LatPos lietotāja identifikatoram, ja pasūta līdz 5 identifikatoriem) līdzšinējo 536 eiro vietā. Cenu samazināšanu ļaujot īstenot tas, ka LatPos uzturēšanas izmaksas pārsvarā iekļautas valsts budžeta dotācijās, kas ļauj samazināt LatPos uzturēšanas izmaksas. No cenrāža tikuši izslēgti pakalpojumi, kas saistīti ar LatPos reālā laika datu korekcijas abonēšanu mērījumiem ar precizitāti ne sliktāku kā 1 m, izmantojot DGPS (Differential Global Positioning System) metodi, jo šī metode ir tehnoloģiski novecojusi un praktiski attiecīgais pakalpojums netiek pieprasīts un tautsaimniecībā izmantots. Turpmāk būs iespēja pasūtīt LatPos servisu arī divu lielumu teritoriāliem apgabaliem (ne tikai 12 800 kvadrātkilometru teritorijai, bet arī 6400 kvadrātkilometriem), tas maksās attiecīgi 280 un 112 eiro.

Savukārt pakalpojumiem, kas saistīti ar augstuma noteikšanu ar nivelēšanu un ģeomagnētisko un gravimetrisko vērtību noteikšanu, aprēķināts cenu pieaugums no 6 līdz 13% apjomā atsevišķās pozīcijās, tomēr, kā sola noteikumu projekta autori, “kopējās pakalpojuma izmaksas samazināsies, jo mainīts pakalpojumu cenu aprēķina princips – pakalpojuma cenās konkrētajās pakalpojumu pozīcijās ir iekļautas visas izmaksas, kas saistītas ar pakalpojumu sniegšanai nepieciešamajiem komandējumiem un transporta izdevumiem”.

No pakalpojumu klāsta izslēgti vēl vairāki pakalpojumi, piemēram, iespēja saņemt izmantošanai topogrāfiskās kartes mērogā 1:10 000 atsevišķus datu slāņus; digitālais reljefa modelis ar regulāro tīkla soli 20 m, 70 m, 100 m un 200 m; pakalpojumi, kas saistīti ar ģeodēzisko darbu rezultātu ekspertīzēm aeronavigācijas vajadzībām, ņemot vērā izmaiņas normatīvajos aktos.  Vienlaikus cenrādī iekļautas jaunas pozīcijas, kā, piemēram, iespēja saņemt izmantošanai digitālā reljefa modeļa pamatdatus ar regulāro tīkla soli 20m visai Latvijas teritorijai no datiem, kas iegūti ar lāzerskenēšanas un fotogrammetrijas metodi, ņemot vērā aktuālos Latvijas teritorijas aerolāzerskenēšanā iegūtos datus. Kā pakalpojuma pozīcija cenrādī iekļauta ortofotokarte neatkarīgi no mēroga (šobrīd spēkā esošajos MK noteikumos Nr.527 noteikti konkrēti ortofotokartes mērogi), kā atsevišķas datu kopas iekļauta ortofotokarte krāsainā un infrasarkanā spektrā, u.c.

Tāpat atsevišķas izmaiņas ir attiecībā uz ģeotelpiskās informācijas pamatdatu formātiem, kādos ir iespējams saņemt pakalpojumu, kas pamatotas ar tehnoloģiju attīstību datu sagatavošanā, tirgus pieprasījumu un lietderību standarta ģeotelpiskās informācijas pamatdatus uzturēt noteiktos formātos, piemēram, ir izslēgti tādu datu formāti kā GRID, PNG un PDF.


Raksts publicēts

kategorijā

Autors:

Pēdējie komentāri

TWITTER FORUMS

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *