Aizvadītas ikgadējās Mērnieku sporta spēles

Pagājušās nedēļas nogalē, Daugavpils novada Višķu pagasta stadionā norisinājās ikgadējās Latvijas mērnieku sporta spēles. Kā portālam Mernieks.lv pastāstīja sporta spēļu rīkotāju – Latvijas Mērnieku biedrības – administratore Sigita Jansone, šogad sporta spēļu organizācijā bija ieviesti vairāki jauninājumi, kas pasākumu padarīja par piemērotu atpūtai visas ģimenes lokā.

Proti, paralēli pieaugušo sacensībām, šogad īpašas aktivitāšu programmas bija paredzētas arī bērniem – iespēja apmeklēt māla darbnīcu vai klūgu darbnīcu, izpriecāties piepūšamajās atrakcijās, kā arī piedalīties sportiska rakstura aktivitātēs, kurās mazie apmeklētāji varēja saņemt arī diplomus un balvas.

Pašās mērnieku sporta spēlēs jauninājums šogad bijušas komandu pieteikuma prezentācijas – vēl pirms sacensību sākšanās katrai no desmit komandām bijis jākāpj uz skatuves un jāprezentē sevi. Tas gan nav bijis kāds sarežģīts priekšnesums, vienkārši komandas nosaukuma un devīzes paziņošana. „Bija prieks redzēt, ka dalībnieki šai prezentācijai bija gatavojušies un padomājuši par interesantiem nosaukumiem”, saka S. Jansone. „Izskatījās, ka šie priekšnesumi tapuši pēdējā brīdī, tie bija ļoti īsi un vienkārši” – atšķirīgu viedokli pauž sporta spēļu dalībnieks mērnieks Edgars Dreimanis. Tomēr abi ir vienisprātis, ka jau prezentācijā sevi ļoti nopietni pieteikuši „Terra Topo”, kas ne tikai iespaidīgi izskatījušies (tērpušies vienādos formas tērpos), bet arī atklāti paziņojuši, ka viņu ambīcijas ir izcīnīt uzvaru. Beigās izrādījās, ka tās nebūt nebija tikai tukšas runas – par spēļu uzvarētājiem tiešām kļuva „Terra Topo”.

Višķu ezera atrašanās pie sacensību norises vietas ļāvusi šogad ieviest programmā arī iepriekš nebijušus sporta veidus – piemēram, viena no disciplīnām bijusi ūdens velosipēdu jeb katamarānu stafete. Arī instrumentu centrēšanas sacensības notikušas ezera pludmales smiltīs, kur to paveikt bijis sarežģītāk nekā parasti. Turklāt šogad bijušas divas apakšdisciplīnas –  centrēšana līdzenumā un centrēšana reljefā. Iespējams, tieši tie bija izšķirošie faktori, kas ļāvuši šoreiz „gāzt no troņa” ilggadējo šī sacensību veida uzvarētāju Kārli Baroniņu no „A komandas”, kuru jaunais uzvarētājs Raivis Otto no „Terra Topo” apsteidzis pat par 2,7 sekundēm.

Pirmo gadu mērnieku sporta spēlēs notikušas foto orientēšanās sacensības, kurās pēc fotogrāfijas jāatrod kāda konkrēta vieta tuvākajā apkārtnē. Kā stāsta E. Dreimanis, uzdevums nebija viegls, jo fotogrāfijas bijušas uzņemtas ļoti „viltīgi” – bieži tajās atainots tikai neliels fragments no objekta, piemēram, daļa no skulptūras, tikai viens cipars no gadskaitļa uz skolas ēkas, utml.

Viens no neierastākajiem, tieši uz fizisko spēku vērstiem individuālajiem pārbaudījumiem šogad bija lielo riepu velšana – dalībniekiem bija jāveļ (nevis jāripina, bet jāceļ uz augšu/jāgāž lejā) milzīgas riepas, kuru svars sasniedzis savus simts kilogramus. „Tas bija uzdevums tiešām stipriem vīriem. Lai gan pats šīs sacensības neredzēju, man stāstīja, ka riepa bijusi jāapveļ deviņus līdz desmit apgriezienus. Katrs to noteikti nevarētu”, komentē E. Dreimanis.

Vairākas citas disciplīnas savukārt balstījušās uz veiklību – piemēram, dalībniekiem bija jāprot ar kāju pirkstiem satvert ciedru riekstu čiekuru un aiznest to līdz bļodai, kā arī pārvietoties maisā ieliktām kājām. Protams, neiztika arī bez tradicionālajiem komandu sporta veidiem – pludmales volejbola un strītbola, tāpat mērnieki sacentās arī ierastajā acumēra precizitātes noteikšanā (kas šogad gan tika dēvēta vienkārši par „acumēru”, nevis „acumēru-sūdamēru”, kā pērn), nosakot distances un leņķus brīvā dabā.

Kā minēts, par sporta spēļu kopējiem uzvarētājiem, summējot vērtējumu individuālajos un komandu sporta veidos, kļuva „Terra Topo”, kas balvā saņēma firmas „Topcon” dāvāto trijkāji. Otrajā vietā palika „A Kubā”, kam balvā tika mērniecības instrumentu apkope no SIA „GPS Partners”, bet trešo izcīnīja „Zibens zellis”, kā balvu saņemot programmatūru no SIA „Mikrokods”, informē S. Jansone.

Kopējais spēļu dalībnieku skaits gan šogad bijis mazāks nekā iepriekš, apliecina E. Dreimanis: „Ja pērn bija padsmit komandas, tad šogad piedalījās desmit. Acīmredzot daudzus tomēr atturēja tālā atrašanās vieta, jo nepiedalījās komandas no Kurzemes, piemēram, „Ģeodēzists”, tāpat pietrūka „Latīpašuma” no Cēsīm, kas arī ir spēcīgi sportisti”.

Ik gadu pēc sporta spēlēm nākoties uzklausīt dažādus pārmetumus, ka kaut kas nav bijis labi, taču šoreiz organizatori uzskata, ka kritikai neesot pamata. „Ja šogad spēles kādam nebūs patikušas, tad man jāsaka, ka es šos cilvēkus īsti nesaprotu. Šīs bija labākās iespējamās spēles, ko ar šādu budžetu iespējams noorganizēt”, S. Jansone ir pārliecināta par spēļu izdošanos. Tiesa, viņa gan atzīst, ka mazliet pietrūcis „mazo aģentu” – dažādu brīvprātīgo palīgu, kas pieliktu roku, lai sacensību norise būtu vēl raitāka.

Kā zināms, paralēli mērnieku sporta spēlēm Višķu estrādē notika arī Višķu pagasta svētki. Iepriekš mērnieki apmainījās ar jokiem, sak, ka nesanāk kādi konflikti ar vietējiem „zaļumbaļļu karaļiem”. Taču izrādījās, ka šādām bažām nebija pamata – atmosfēra Latgales pusē bijusi mierīga un draudzīga, apliecina gan S. Jansone, gan E. Dreimanis. „Pastāv mīts, ka Latgalē ir nodzērušies ļaudis, taču es vismaz šajā vietā neko tādu nemanīju. Nenotika nekāda uzmākšanās mūsu telšu pilsētiņai, nebija nekādu ekscesu. Reizēm man šķiet, ka viesi pat vairāk uzprasās uz kašķi, nekā vietējie”, rezumē S. Jansone.

Sporta spēļu rezultāti pieejami LMB mājaslapā

Teksts: Ikars Kubliņš, Mernieks.lv, Foto: Edgars Dreimanis


Raksts publicēts

kategorijā

Autors:

Pēdējie komentāri

TWITTER FORUMS

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *