Zemes vienību robežas varēs aplūkot bez maksas arī datora ekrānā

Sākot ar 16. jūniju, ir pieejama karšu pārlūka Topografija.lv atjauninātā versija. Viens no tās svarīgākajiem papildinājumiem ir par brīvu apskatāma kadastra karte ar zemes īpašumu robežām. Pirmo reizi kadastra dati bez maksas ir aplūkojami arī datora ekrānā (līdz šim to varēja izdarīt vienīgi mobilo telefonu aplikācijā).

Zemes vienību telpiskos datus jeb robežu kontūras tagad var aplūkot www.topografija.lv, pietuvinot sev interesējošo vietu interaktīvajā Latvijas kartē. Šos datus var aplūkot arī salikumā ar citiem bezmaksas datu slāņiem – ortofoto, meliorācijas kadastru, u.c.

Topografija.lv piedzīvojis arī dažus citus, funkcionālus uzlabojumus, kas karšu apskati padarījuši ērtāku. Ir uzlabota arī lapas ātrdarbība un vizuālais dizains atsevišķām funkcijām.

Karšu pārlūkā parādījusies iespēja vienlaicīgi skatīt vairākus rastra slāņus, katram no tiem mainot caurspīdīgumu, tādā veidā izveidojot visērtākās slāņu kombinācijas, kas nebija iespējams pārlūka iepriekšējā versijā. Iespēja mainīt slāņa caurspīdīgumu pieejama pārlūka labajā malā, uzklikšķinot uz slāņu saraksta ikonas, pie katra slāņa nosaukuma atrodams bīdāms kursors. Tāpat lietotājam ir iespēja pašam pārvietot slāņu grupas (izmantojot ievilkšanas jeb drag and drop funkciju).

Jaunajā topografija.lv versijā ir pilnveidoti mērīšanas un drukāšanas rīki – tagad iespējams arī izmērīt laukumus un noteikt attālumus vairākiem ekrānā redzamiem objektiem, tos saglabāt uz ierīces displeja, kā arī iegūtos rezultātus izdrukāt – izveidot PDF datni.

Karšu pārlūks Topografija.lv ir SIA „Mērniecības Datu centrs” uzturēta interaktīva datu platforma ģeotelpiskās informācijas lietotājiem – mērniekiem, plānotājiem, pašvaldību darbiniekiem un visiem pārējiem interesentiem. Daļa Topografija.lv publicēto datu kopu ir pieejamas bezmaksas (kā, piemēram, Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūras ortofotokartes, Padomju Savienības laika kartes, vietējā ģeodēziskā tīkla dati, u.c.), daļa – par maksu (augstas detalizācijas topogrāfiskā informācija, aktuāli nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmas un valsts adrešu reģistra dati).

Šā gada februārī Topografija.lv saņēma Latvijas Atvērto tehnoloģiju asociācijas (LATA) Gada balvu Privātajā sektorā kā „Izcilākais atvērto tehnoloģiju risinājums biznesā”. Augstais novērtējums tika saņemts gan par karšu pārlūka izstrādes kvalitāti, gan ģeotelpisko datu svarīgo nozīmi, gan iespēju daļu no tiem aplūkot par brīvu, kas atbilst pasaulē arvien populārākajai „atvērto datu” idejai.


Raksts publicēts

kategorijā

Autors:

Pēdējie komentāri

TWITTER FORUMS

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *