Krimas aneksija radījusi smagu dilemmu kartogrāfiem

Saistībā ar Krievijas īstenoto Krimas pievienošanu, domstarpības radušās arī kartogrāfu (gan interneta tiešsaistes kartēšanas servisu, gan drukāto karšu izdevēju) vidū. Kamēr vieni vēlas Krimu turpināt attēlot kā Ukrainas sastāvdaļu, citi ir naski uz karšu pārzīmēšanu, ar Krimas 26 000 kvadrātkilometriem papildinot pasaules lielākās valsts Krievijas teritoriju.

Mediji internetā veikuši aptauju, jautājot lielākajiem online karšu uzturētājiem, vai tie mainīs savās kartēs Krimas piederību. Kamēr starptautiskās kompānijas to negrasās darīt, Krievijas karšu uzturētāji jau kartes pārzīmējuši. Piemēram, Mail.ru jau attēlo Krimu kā Krievijas daļu, savukārt īstenu tirgus pieprasījuma iztapības divkosību nodemonstrējuši Yandex, kas izveidojuši divu veidu kartes – ukraiņiem paredzētā Krimu attēlo kā Ukrainas teritoriju, savukārt krieviem domātajā kartē tā iezīmēta Krievijas krāsā. Interesanti, ka tādu kā rediģēšanas karu sākuši arī Wikipedia veidotāji (kā zināms, par Wikipedia autoru var būt ikviens) – kamēr vieni ievieto kartes attēlus, kuros Krima ir Krievijas sastāvā, citi tos atkal nomaina ar kartēm, kur Krima attēlota kā Ukrainai piederoša vai strīdus teritorija.

Tiešsaistes karšu servisā OpenStreetMap pēc ilgām iekšējām diskusijām starp ukraiņu un krievu komūnām, nolēmuši pasludināt moratoriju Krimas attēlojuma izmaiņām līdz 1. jūnijam – tātad līdz šim datumam OpenStreetMap kartēs Krima tiks attēlota kā Ukrainas teritorija. Ikviens lietotājs, kurš tam nepakļausies un mēģinās uz kartes Krimu pievienot Krievijai, kā arī pārdēvēt tās apdzīvoto vietu nosaukumus uz krievu valodu, tikšot dzēsts no OpenStreetMap autoru komūnas, paziņojuši servisa administratori.

Savukārt viens no pasaules lielākajiem valdībām nepiederošajiem karšu izdevējiem – National Geographic – paziņojis, ka Krimu savās kartēs, visticamāk, attēlos pelēkā krāsā kā vienu no pasaules strīdus teritorijām. National Geographic savu lēmumu pamato ar to, ka kartēs nepieciešams attēlot reālo (de facto) situāciju, taču tas nenozīmējot, ka viņi šo situāciju vēlētos leģitimizēt. Tāpat kompānija rīkojusies arī ar Dienvidosetijas, Abhāzijas, Gazas un Rietumkrasta teritorijām.

Vairāk (angliski): http://guardianlv.com/2014/03/crimea-new-mapping-rejected-by-world-leaders/

http://www.openstreetmap.org/user/Zverik/diary/21463


Raksts publicēts

kategorijā

Autors:

Pēdējie komentāri

TWITTER FORUMS

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *