Trimble eksperti iepazīstina ar kompānijas jaunākajām tehnoloģijām (+FOTO, VIDEO)

Ceturtdien, 4. jūlijā, kompānija “Trimble” un tās pārstāvji Latvijā, SIA “Geostar”, tehniskajā seminārā “Pajautā Trimble ekspertam!” iepazīstināja interesentus ar firmas jaunāko mērniecības instrumentu un programmatūras iespējām. Tika apskatītas un praktiskos piemēros demonstrētas Trimble Business Center jaunās versijas, Trimble Vision tehnoloģijas, GNSS uztvērēja Trimble R10 un apakšzemes komunikāciju uzmērītāja SPAR 300 funkcionalitāte.

Daļēji ar šiem “Trimble” jaunākajiem sasniegumiem mērniecības profesionāļi tika iepazīstināti jau seminārā pagājušajā rudenī, bet šoreiz ar kompānijas ārzemju ekspertu līdzdalību tika sniegts padziļināts ieskats un atklāti daži jauni aspekti.

“Mērīšana” no attēla?

Viena no interesantākajām kompānijas inovācijām ir “Trimble Vision” tehnoloģija, kas paver mērniekam dažas iepriekš nebijušas iespējas. “Trimble Vision” ir tehnoloģija, kas totālajās stacijās integrē kalibrētas digitālās kameras, kas ne tikai ļauj mērīšanu attēlot dzīvā video režīmā un ērti kontrolēt uzmērīšanas procesu, izmantojot skārienjūtīgo ekrānu, bet arī savieto uzņemtos ģeoreferencētos panorāmas fotoattēlus ar uzmērīšanas datiem. Tas ļauj vēlāk, biroja apstākļos apstrādājot datus “Trimble Business Center” programmatūrā, izveidot objektā uz vietas neuzmērītus punktus. Līdz ar to mērniekam nav jāatgriežas objektā, ja kaut ko aizmirsies uzmērīt – trūkstošos punktus ar precizitāti 1-2 cm ir iespējams uzkonstruēt no fotogrāfijām. Jāpiebilst, ka parasto fotokameru uzņemtie attēli šādam nolūkam neder, jo tie var būt deformēti, izstiepti platleņķa vai šaurleņķa dēļ – Trimble instrumenti uzņem metriskās fotogrāfijas.

Šī iespēja noder arī gadījumos, kad jāmēra kāda slīpa plakne, piemēram, jumts, vai grūti sasniedzamas, bīstamas vietas (automaģistrāle, dzelzceļš). Protams, “uzmērīšana” ar fotogrammetrijas palīdzību nebūtu jāpadara par ierasto praksi, brīdina “Trimble” eksperti. Tur, kur var uzmērīt punktus, tos uzmēra parastā veidā, bet, ja nevar – noder “gudrie attēli”. Jāņem gan vērā, ka fotogrammetriskajos darbos nepieciešams izmantot uzreiz 2 totālās stacijas.

Mērnieks – lielāks noteicējs nelabvēlīgos apstākļos

Par GNSS uztvērēja Trimble R10 vispārējām iespējām portālā jau vēstīts, bet šoreiz seminārā tika sniegts detalizētāks ieskats par ierīces HD-GNSS algoritmu, kas stājies klasiskā fixed/float risinājuma vietā. HD-GNSS īsumā nozīmē to, ka mērnieks pats var regulēt sev nepieciešamo mērījumu precizitātes līmeni, tādējādi iegūstot manevra iespējas sarežģītos mērīšanas apstākļos. Pateicoties HD-GNSS, vairs nav nepieciešamības gaidīt fiksēto risinājumu – var sākt mērīt uzreiz, ievadot nepieciešamo precizitāti. Tas īpaši noder gadījumos, kad jāmēra sliktos apstākļos, sarežģītā apvidū (krūmos, mežā) – ja fix/float risinājumā nāktos ļoti ilgi gaidīt inicializāciju, šeit atliek iestatīt zemāku nepieciešamo precizitātes slieksni un var mērīt (aparāta displejā ar zaļu ķeksīti vai sarkanu krustiņu tiek parādīts, vai pieejamā precizitāte atbilst iestatītajai vēlamajai, vai nē).

Semināra apmeklētāji tika iepazīstināti arī ar Trimble R10 “labo praksi sliktos apstākļos” jeb ieteikumiem, kā strādāt ar instrumentu apvidū, kur satelītu signāla uztvere ir apgrūtināta. Sākotnēji nepieciešams iestatīt vajadzīgo mērījumu skaitu, uzstādīt nepieciešamo vertikālo un horizontālo precizitāti, pieļaujamās atkāpes. Ja vajadzīgā precizitāte netiek sasniegta pēc 1 minūtes, ieteicams atiestatīt satelīta signāla uztveršanu (nemainot antenas stāvokli), kas noņem signālu uztveršanas filtrus un atsāk algoritmu aprēķināšanu no jauna. Svarīgi arī nepārsteigties ar pogas “saglabāt” priekšlaicīgu spiešanu (iekams nav sagaidīts plānotais mērījumu skaits ar iestatīto precizitāti).

“Trimble” produktu menedžeris Atis Vallis iepazīstināja arī ar metodēm, kā juridiski korektā veidā Latvijā veikt Trimble VRS Now TEC tīkla mērījumu piesaisti nacionālajai atskaites sistēmai LKS-92. Izrādās, to iespējams divos veidos:

1) Mērījumu piesaisti veic, balstoties uz ģeodēziskajiem atbalsta punktiem apvidū (izmantojot funkciju site calibration) – šādā gadījumā būs augstāka lokālā precizitāte, bet zemāka precizitāte visai teritorijai kopumā

2) Mērījumu piesaisti veic, balstoties uz LatPOS, ar parametrisko metodi – ievadot aprēķinātos piesaistes parametrus (kas izrēķināti un pārbaudīti Latvijas Universitātes Ģeodēzijas un ģeoinformātikas institūtā) – šādā gadījumā savukārt būs augstāka globālā, bet zemāka lokālā precizitāte

Seminārs noslēdzās ar pazemes inženierkomunikāciju uzmērīšanai paredzētās iekārtas Spar 300 prezentāciju (sīkāk par iekārtu – rakstā par iepriekšējo semināru) un arī lauka demonstrāciju, ko varat noskatīties šajā video:

Detalizētāk ar seminārā aplūkotajiem tematiem var iepazīties prezentācijās:

Trimble Business Center v3.0

Trimble R10 – mērīšana sarežģītos apstākļos

Spar 300

Trimble VRS Now TEC tīkla piesaiste LKS-92

Ikars Kubliņš


Raksts publicēts

kategorijā

Autors:

Pēdējie komentāri

  1. What is Foreclosure Mediation? In foreclosure mediation, a neutral third party facilitates negotiations between homeowners and lenders to avoid foreclosure.…

TWITTER FORUMS

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *