Pārdomas par mērnieku sertifikāciju

Cienījamie kolēģi, vēlos aktualizēt mūsu nozarē vienu no lielākajām problēmām – sertifikāciju un ar to saistītās lietas. Varētu rasties jautājums, kāpēc kustināt šo problēmu, jo process notiek, darbus paraksta sertificēti speciālisti un no malas skatoties viss varētu šķist gludi un skaisti. Diemžēl man liekas, ka tas tikai tā izskatās. Mēģināšu izklāstīt savu personīgo redzējumu un ceru sagaidīt atsauksmes.

Ideja par mērnieku sertificēšanu radās LMB un, biedrības lobēti, tika izstrādāti 1011. noteikumi. Mērķis bija sakārtot nozari un viens no veidiem, lai zem licencētas firmas nestrādātu ‘’cilvēki no malas’’, bija sertifikācija. Mērķis – darbi jādara un lietas jāparaksta sertificētam mērniekam ar atbilstošu izglītību un pieredzi. Normatīvā akta izstrādes gaitā diemžēl tika atstāti divi būtiski ‘’robi’’. Pirmais – sertifikācijas centru (turpmāk tekstā SC) skaits. Likās pašsaprotami, ka LMB ar to nodarbojas un būs vienīgie, bet normatīvais akts principā ļauj katram mērniekam dibināt savu SC un tajā sertificēties. Otrais – noteikumi ir ļoti ‘’bezzobaini’’ situācijās, kad ir konstatēti pārkāpumi, un ir jāsoda izpildītājs.

 Noteikumi stājās spēkā tad, kad daļai no firmām jau bija beigušās licences, un LMB tika deliģēta izsniegt sertifikātus, lai vispār neapstātos mērniecības process. Tā kā tas viss notika ‘’trekno gadu’’ iespaidā, tad sertifikātu cenas (~500Ls +PVN par katru sertifikātu) bija pietiekami ‘’treknas’’. Pieļauju, ka lēmumam par otra sertifikācijas centra dibināšanu pamatā bija cipars, kurš veidojas sareizinot viena sertifikāta cenu ar sertifikācijas veidiem un mērnieku skaitu. Varētu būt, ka zināmu lomu nospēlēja arī iespējamā ietekmes palielināšana mērniecības tirgū. Neskatoties uz dažāda veida juridisku un morālu pretdarbību, otrs SC tika nodibināts.
 ABC ienāca tirgū pirms ‘’masveida’’ sertificēšanās un izdarīja to, ko šādos gadījumos dara visi pienācēji – būtiski samazināja cenas un noteikumu ietvaros atviegloja pašu sertifikāta nokārtošanas procesu. LMB laicīgi nenoreaģēja un tā rezultātā situācija sertifikācijas tirgū pašlaik jau ir par labu ABC (297 serifikāti LMB un 468 ABC). Ar novēlošanos, bet cenas samazināja arī LMB.
 Rezultātā mums ir divi nīkuļojoši SC, kuri arī nepilda savas funkcijas – neveic pilnvērtīgu uzraudzību. Pilnvērtīga uzraudzība nevar tikt veikta ‘’pēc definīcijas’’, jo tā ir dārgāka nekā formālā, un tas atbaidīs potenciālos sertificēties gribētājus. Būtiski samazinot cenas laikam tās ir samazinātas par daudz, jo kadru mainība liecina, ka SC trūkst līdzekļu speciālistu un ekspertu atalgošanai. Lūk arī strupceļš, kurā mēs esam nonākuši.
 Par svešu darbu parakstīšanu. Es domāju, ka lielākajai daļai nozarē strādājošo ir skaidrs, ka tas notiek masveidā. Potenciāli tie ir SC klienti, jo veicot pāris ‘’paraugprāvas’’ sertifikātu gribētāju skaits pieaugtu, bet dotajā brīdī jebkāda aktivitāte no SC puses nav iespējama. Iemesli ir ‘’robi’’ likumdošnā, kuri neļauj sodīt pārkāpējus un, diemžēl, arī pašu SC nevēlēšanās ko mainīt.
 Īpaši vēl varētu analizēt ekspertu darbu abos SC, bet tas ir tikai pakārtoti situācijai, jo, mainoties uzstādījumiem, mainīsies arī ekspertu darba kvalitāte.
 Risinājums, lai izietu no strupceļa būtu sekojošs – jāatver noteikumi, jāļauj mērnieku sabiedrībai caur sabiedriskajām organizācijām izdiskutēt problēmas, jānonāk pie vienota viedokļa, jāraksta grozījumi un, pats svarīgākais, neļaut pēc tam valstiskajām struktūrām visu izmainīt pēc viņu saprašanas. Risinājums līdzinās ‘’neiespējamai misijai’’, bet ko padarīsi.
 Privātās sarunās ar kolēģiem par SC darbu es pamatā esmu dzirdējis viedokli, ka esošo situāciju var arī saglabāt, jo to, kas diendienā ‘’rūpējas’’( Datu centri, VZD, VID utt), lai dzīve būtu interesanta, tāpat pietiek.
 Apzinos, ka mans privātais redzējums uz lietu kārtību nebūs populārs visiem iesaistītajiem. Kritiku gaidu anonīmi argumentētu un bez lamuvārdiem.
Mernieks.lv lasītājs Jancis

Raksts publicēts

kategorijā

Autors:

Pēdējie komentāri

  1. Повысьте доверие и привлеките клиентов с нашим добровольным сертификатом соответствия! Наличие сертификата соответствия позволяет клиентам быть уверенными в том, что…

  2. Когда речь идет о перепланировке помещений, стоимость играет решающую роль. Многие считают, что качественные услуги по перепланировке обязательно должны быть…

  3. What is Foreclosure Mediation? In foreclosure mediation, a neutral third party facilitates negotiations between homeowners and lenders to avoid foreclosure.…

TWITTER FORUMS

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *