Vai Latvijai būs jāmaksā soda naudas neaktualizētu ortofotokaršu dēļ?

Latvijas Televīzijas raidījumā “De Facto” svētdien, 10. februārī, izskanēja informācija, ka laicīgi neatjaunotas Latvijas teritorijas ortofoto kartes var kļūt par iemeslu Eiropas Komisijas soda naudu uzrēķiniem (sākot no 3,5 miljoniem latu) no lauksaimniekiem paredzētajiem platību maksājumiem. Mernieks.lv sazinājās ar Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūras direktoru Hariju Baranovu, lai noskaidrotu, cik nopietna ir situācija un kā plānots to risināt.

“De Facto” sižetā minēts, ka jau patlaban aptuveni puse no LĢIA kartēm ir sasniegušas EK pašreizējo standartu maksimāli pieļauto piecu gadu aktualitātes robežu, taču EK plānojot ieviest vēl stingrākus standartus, nosakot, ka kartes nedrīkstēs būt vecākas par trim gadiem. Raidījumā H. Baranovs atzīst, ka daļai no Latvijas teritorijas kartes esot vēl no 2007. gada, kā iemeslu nespējai laicīgi tās atjaunot minot to, ka aģentūrā krīzes laikā tika uz pusi samazināts darbinieku skaits un par 70% – budžeta apjoms.

Šāds skaidrojums gan rada neizpratni, jo 2010. un 2011. gadā SIA “Metrum” LĢIA iepirkumā veica visas Latvijas teritorijas aerofotografēšanu, bet vēl 2011. gada novembrī (tātad jau pēc tam, kad LĢIA bija piedzīvojusi budžeta un “štatu” samazināšanu) aģentūras mājaslapā tika publicēta ziņa, kas vēstīja, ka 2012. gadā tikšot pilnībā pabeigta šo aerofotogrāfiju pārstrāde ortofoto kartēs, kas nozīmē, ka šobrīd kartēm būtu jābūt atjaunotām par visu Latvijas teritoriju: “LĢIA Karšu Pārlūka testa versija papildināta ar jaunākajām ortofotokartēm, kas sagatavotas pēc 2010.-2011.gada aerofotografēšanas materiāliem ar 0,5 metru izšķirtspēju. Dati tiks regulāri papildināti un pilnu Latvijas noklājumu plānots pabeigt 2012.gadā” (http://www.lgia.gov.lv/lv/Aktualitates/2011/11/20111104-1.aspx).

Kāpēc vēl 2011. gada beigās LĢIA sola, ka 2012. gadā būs pabeigts atjaunots Latvijas kartogrāfiskais noklājums pēc 2010.-2011. gada aerofotografēšanas datiem, bet tagad tiek minēts, ka puse no kartēm joprojām ir ap pieciem gadiem vecas?

Portālam Mernieks.lv H. Baranovs sniedz jau mazliet citu versiju. Proti, šobrīd tiešām visas Latvijas kartes esot aktuālas, satraukums esot tikai par nākotni. “Eiropas Komisijas jaunās prasības līdzšinējo procesu liek paātrināt, bet esošo resursu ietvaros bez papildus finansējuma Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūra to nevar izpildīt”, apgalvo Baranovs. Vislielākās raizes sagādājot jaunajās prasībās paredzētais “ortofotokartes sagatavošanas ātrums” – lai paspētu kartes atjaunot ik pa trim gadiem, LĢIA esot nepieciešami papildus darbinieki, tāpēc nolemts valdībai prasīt papildus finansējumu.

Ja LĢIA trūkst darbinieku, vai aģentūra nevarētu ortofotokartes sagatavošanu iepirkt kā ārpakalpojumu, saņemot pilnībā pabeigtu rezultātu no aerofotografēšanas līdz gatavām kartēm? H. Baranovs apgalvo, ka tas nebūšot “efektīvākais risinājums”, jo “ortofotokaršu sagatavošana Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūrā tehnoloģiski ir ļoti cieši integrēta ar citiem karšu ražošanas procesiem. Bez tam ārpakalpojums nesamazinātu ortofotokartes ātrākai sagatavošanai nepieciešamā papildus finansējuma apjomu un dēļ publisko iepirkumu rezultātu biežiem apstrīdēšanas gadījumiem tas neradītu pamatu ilgtermiņā stabilam un nepārtrauktam pakalpojumam”.

Skaidrs, ka, lai Latvijas kartes atbilstu EK jaunajiem standartiem, steidzīgi nepieciešams sākt jaunu Latvijas teritorijas aerofotografēšanas ciklu, jo arī “Metrum” 2010. un 2011. gadā uzņemtie dati drīz kļūs vecāki par trim gadiem. Vēl pagājušajā gadā ticis izsludināts jauns Latvijas aerofotografēšanas iepirkums (kura specifikācijā jau iekļautas jaunās EK prasības karšu kvalitātei un izšķirtspējai), un 14. februārī kļuvis zināms konkursa uzvarētājs – no četriem pretendentiem par saimnieciski izdevīgāko ticis atzīts Polijas kompānijas” MGGP Aero Sp. z o.o” piedāvājums, solot veikt aerofotografēšanu par 128 060 Ls (kas ir gandrīz identiski 2009. gada konkursā uzvarējušajai “Metrum” līgumsummai, kas bija 127 537, 20 Ls).

Patlaban LĢIA cerot uz “izsvērtu un profesionālu šī jautājuma izskatīšanu Ministru kabinetā, lai pavasarī fotografētās aeroainas jau rudenī būtu pieejamas Lauku atbalsta dienestam”.

Ikars Kubliņš, Mernieks.lv


Raksts publicēts

kategorijā

Autors:

Pēdējie komentāri

TWITTER FORUMS

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *