LLU zemes ierīcības studijās saglabā profesionālā bakalaura un maģistra programmas

Turpinām informēt par studētgribētāju skaita izmaiņu un pašu studiju attīstības tendencēm ar mērnieka profesiju saistītajās Latvijas universitāšu studiju programmās. Mernieks.lv jau rakstīja, ka Rīgas Tehniskajā universitātē šogad studentu interese par ģeomātikas virziena studijām palielinājusies. Šoreiz par tendencēm Latvijas Lauksaimniecības universitātes zemes ierīcības studiju programmās, par ko portālam informāciju sniedza LLU Zemes ierīcības un ģeodēzijas katedras vadītāja A. Jankava.

LLU zemes ierīcības profesionālā bakalaura un akadēmiskā maģistra studiju programmās šogad studētgribētāju bijis mazāk, nekā plānots. A. Jankava to skaidro ar „neprecīzu situācijas atspoguļošanu” vairākos Latvijas medijos saistībā ar nu jau bijušo LLU pirmā līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programmu zemes ierīcībā (3 gadu nepilna laika studijas, kurās absolvents iegūst mērnieka kvalifikāciju). Šī programma šogad starptautisko ekspertu izvērtējumā kļuva par vienu tām 55 Latvijas augstskolu studiju programmām, kas tika ievietota 3. (fatoloģiski apšaubāmajā) grupā.

Šī „situācija, presē to neprecīzi atspoguļojot, samērā graujoši ietekmēja arī uzņemšanas rezultātus pārējās divās studiju programmās. Pašā jauno studentu uzņemšanas laika „karstākajā” brīdī žurnālā „Ir” un internetā parādījās informācija, ka zemes ierīcības studiju programma ir to sarakstā, kuras tiekot slēgtas”, atklāj A. Jankava. Pirmā līmeņa zemes ierīcības studiju programma šogad tiešām jaunus studentus neesot uzņēmusi, taču žurnālā „Ir” un vairākos interneta medijos publicētā informācija iespējamajiem studētgribētājiem varēja radīt iespaidu, ka LLU ticis slēgts viss zemes ierīcības studiju virziens.
„Šo studiju programmu pirmā līmeņa augstākās izglītības iegūšanai mēs savulaik izveidojām pēc ražotāju pieprasījuma, lai nodrošinātu plašo pieprasījumu pēc kvalificētiem mērniecības speciālistiem, bet, mainoties situācijai likumdošanā un ekonomiskās krīzes iespaidā tā kļuvusi nepopulāra. Mazais studentu skaits šajā studiju programmā bija arī par iemeslu tam, ka studiju programmu starptautiskās izvērtēšanas eksperti to rekomendēja iekļaut trešajā grupā. Tāpēc jau pavasarī LLU Senātā tika pieņemts lēmums šajā studiju programmā studentus vairs neuzņemt”, skaidro A. Jankava.
Neraugoties uz to, konkurss uz 24 budžeta vietām profesionālā bakalaura studiju programmā tomēr bijis apmēram tāds pats, kā RTU ģeomātikas programmā – gandrīz 2 pretendenti uz vienu vietu, jo kopējais iesniegto pieteikumu skaits bijis 46. Tiesa gan, plānotais maksas vietu skaits tomēr nav ticis aizpildīts. Par maģistra studiju programmu interese bijusi daudz mazāka – nokomplektētas tikai 4 (paredzētās) budžeta vietas. Universitāte gan ar tādu pieprasījumu arī esot rēķinājusies un maksas vietas maģistra programmā nemaz neesot plānojusi.
Lai iestātos LLU zemes ierīcības pamatstudijās un maģistra studijās, pretendentiem, līdzīgi kā RTU, īpaši iestājpārbaudījumi nebija jāiztur – uzņemšana notikusi, pamatojoties uz vidējām svērtajām atzīmēm attiecīgi atestātā un diplomā.
LLU, līdzīgi kā RTU, ar mērniecību saistītajās studiju programmās studē arī daži ārzemju studenti. A. Jankava informē, ka „vairāki LLU Zemes ierīcības un ģeodēzijas katedras mācībspēki ir sagatavojuši savus studiju kursus angļu valodā un pasniedz tos atsevišķiem ārzemju studentiem, kuri atbraukuši mācīties uz LLU Erasmus vai citas programmas ietvaros. Asoc. profesores V. Paršovas vadībā, piesaistot Lietuvas un Igaunijas kolēģus, sagatavoti BOVA intensīvie maģistra kursi par tēmu „Land Administration in Baltic Countries”, kuri notiks šā gada 22.-26.oktobrī. Uz šiem kursiem pieteikušies 16 (minimums, lai kursi notiktu, ir 10) maģistra studenti: no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, kā arī viena studente no Krievijas, kura pašlaik studē Somijā un viens students no Bangladešas, kurš studē Dānijā”.
LLU zemes ierīcības studenti uz Erasmus vai citas stipendijas pamata dodas arī apmaiņas studijās uz ārzemju augstskolām. „Pagājušajā gadā mūsu studenti studēja Vācijā, Nīderlandē un Zviedrijā, arī šogad divas studentes uz vienu semestri devās studēt uz Zviedriju. Jau tradicionāli trešo gadu vairāki studenti iziet profesionālo pirmsdiploma praksi mērniecības uzņēmumā Lielbritānijā, tāpat viens students izgāja šo pirmsdiploma praksi Vācijā”, stāsta A. Jankava.
Ikars Kubliņš

Raksts publicēts

kategorijā

Autors:

Pēdējie komentāri

TWITTER FORUMS

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *