Satelītu „Venta-1” plāno palaist ar Krievijas nesējraķeti

Latvijas pirmā satelīta „Venta-1”, kura nogādāšana kosmosā sākotnēji tika paredzēta 2009. gadā,  pēc tam vairākas reizes atlikta, ir pārcelta uz nenoteiktu laiku. Kā portālu informēja Venstpils Augstskolas rektors Jānis Eglītis, galveno kavēšanos sagādājusi piemērotas nesējraķetes palaišanas vietas atrašana, taču pastāv arī citi faktori, no kuriem ir atkarīgs, kad „Venta-1” beidzot varētu iziet kosmosā.

„”Venta-1” jorojām nav nogādāts orbītā, jo nav startējušas nesējraķetes, kas to var izdarīt. Pasaulē ir dažas valstis, kas veic šādu raķešu palaišanu. Mūsu izvēles iespējas mazina nosacījums, lai „Venta-1” būtu uztverams no Latvijas teritorijas. Tas nozīmē, ka nesējraķetes orbītai ir jāatbilst noteiktiem parametriem”, skaidro J. Eglītis.

Kā zināms, iepriekš tika plānots, ka „Venta-1” tiks palaists ar Indijas nesējraķetes palīdzību, kuras startam vajadzēja notikt pagājušā gada beigās. Tomēr indieši izrādījušies neparedzami partneri. „Indija savas raķetes startu ir vairākkārt atlikusi un joprojām nav skaidrības par šīs valsts raķetes startu”, informē J. Eglītis. Tāpēc Indijas vietā tikušas sāktas sarunas ar Krieviju, kas rezultējušās ar panāktu principiālo vienošanos par „Venta-1” palaišanu ar Krievijas nesējraķeti. Pašlaik ar krieviem jau tiekot risināti tehniska rakstura jautājumi par „Venta-1” nostiprināšanu uz nesējraķetes.

Krievijas nesējraķetes starta termiņš tomēr ir atkarīgs arī no tā, kā risināsies sarunas par ASV satelīta novietošanu uz tās pašas nesējraķetes. Lai raķete būtu optimāli noslogota un tās palaišana būtu komerciāli rentabla, ar „Venta-1” vien nepietiek, tāpēc ir svarīgi, lai amerikāņi un krievi panāktu vienošanos. Ja tas notiks, palaišanas sagatavošanas darbi varētu prasīt apmēram pusgadu.

Tomēr arī šobrīd „Venta-1” projekta attīstītāji nesēž dīkā. Gaidot satelīta palaišanu, tiek turpināts darbs pie vairāku „Venta-1” moduļu pilnveides. Kad pienāks brīdis doties kosmosā, Latvijas pirmais satelīts varētu būt „noslīpēts” līdz vissīkākajām niansēm.


Raksts publicēts

kategorijā

Autors:

Pēdējie komentāri

TWITTER FORUMS

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *