GNSS mērījumu eksperimenta izejas dati

Mernieks.lv publicē daļu izejas datu no 20. decembrī Pučas punktā (~16,7 km gaisa līnijā no Jelgavas) aizsāktā eksperimenta „GPS mērījumi aktīvas jonosfēras laikā”, kurā ar 4 dažādiem GNSS uztvērēju modeļiem tika testēti LatPos un Trimble VRS Now TEC tīkli.

Šie ir neatfiltrēti lauka dati, izņemot Leica instrumentu, kam bija aizmirsts noņemt 5 cm precizitātes filtru. Uzmērītajām koordinātām ir pierēķinātas konstantes attiecībā pret instrumentu novietojumu uz sliedes, lai tos varētu savstarpēji salīdzināt.
No pirmā uzmērījumu cikla vēl nevar izdarīt galīgos secinājumus, bet var gūt priekšstatu par mērījumu raksturu konkrētā vietā un laikā, iespējamām tendencēm. Piemēram, iegūtie mērījumi parāda, ka grafikos ir saskatāmas dažas grupas ar salīdzinoši daudz secīgiem mērījumiem, kas atrodas pat vairāk kā 10 cm no pārējiem. Apskatot sākotnējos datus un lauka pierakstus, saņemti jau vairāki pieredzējušu LLU ģeodēzijas speciālistu ieteikumi pētījuma metodikas pilnveidošanā, lai iegūtu maksimāli objektīvus un ticamus rezultātus.
Eksperiments drīzumā tiks turpināts ar nākamajiem testa mērījumiem, un galīgie aprēķini tiks veikti, kad būs savākts statistiski ticams datu apjoms. To plānots paveikt līdz februārī gaidāmajai Latvijas Universitātes zinātniskajai konferencei, kurā paredzēts prezentēt pētījuma rezultātus.
Izejas dati aplūkojami pievienotajās bildēs

Raksts publicēts

kategorijā

Autors:

Pēdējie komentāri

TWITTER FORUMS

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *