ITSP atbalsta mērnieku iniciatīvu demontēto inženierkomunikāciju uzmērīšanā

Šodien notika kārtējā Inženierkomunikāciju turētāju sadarbības padomes (ITSP) sēde. Sēdes rīkotāji bija Valsts Zemes dienests (VZD).

Pēc dalībnieku  saraksta precizēšanas sadarbības padomē pašlaik ir 16 organizācijas ar aptuveni 30 deleģētajām personām. Tajā skaitā padomes sastāvā ietilpst arī ar mērniecību saistītie uzņēmumi: Rīgas ĢeoMetrsLatvijas Mērnieku biedrība un Mērniecības Datu Cents. Padomes vadītāja pārvēlēšana tika pārcelta uz gada beigām. Latvijas gāzes pārstāve Ināra Laube paliek vadītājas amatā līdz gada beigām.

VZD speciāliste Vita Vodinska prezentēja datu publicēšanas portālu www.kadastrs.lv . Vita atgādināja gan visiem zināmās funkcijas – īpašumu meklēšanas iespējas pēc adrese, kadastra numura, personas datiem, koordinātas (x,y vai platums, garums), gan demonstrēja jaunumus. Jaunums, ko VZD piedāvā, ir WMS (Web Map Service) serviss, pie tam abos virzienos. Ir iespēja esot kadastrs.lv vidē pieslēgt citu organizāciju WMS servisus un otrādāk, strādājot piemēram MicroStation vidē var pieslēgt VZD rīcībā esošos grafiskos datus (administratīvās robežas, kadastra karte). Ir jau pirmais lielais klients, kas izmanto šo servisu. Informācija par šo servisu tuvākajā laikā būs pieejama VZD mājas lapā. Uz mērnieku (Māris Ruģelis) uzdoto jautājumu vai VZD neplāno mainīt cenu politiku attiecībā pret mazajiem klientiem – mērniecības komersantiem, Signe Rudzīte atbildēja apstiprinoši, izcenojumi tiks mainīti un būs draudzīgāki klientiem.

Izskatot jaunā Būvniecības likuma redakciju ITSP ieinteresētās personas vienojās tikties nākošajā pirmdienā, lai detāli apspriestu likumu un izlemtu kā rīkoties, lai aizstāvētu savas intereses un likumā iekļautu attiecīgās normas. Attiecībā uz mērniecību – mērnieku intereses ir ievērotas, likuma 17.panta 1.daļa paredz, ka būves nodošanai ekspluatācijā ir nepieciešama būves novietojuma uzmērīšana.

Jānis Zemnieks no Lattelecom izteica neapmierinātību par Rīgas domes 2011.gada 1.marta saistošajiem noteikumiem Nr.116 „Grozījumi Rīgas domes 2009.gada 16.jūnija saistošajos noteikumos Nr.178 „Par pašvaldības nodevu par Rīgas pilsētas būvvaldes izstrādāto oficiālo dokumentu un to apliecinātu kopiju saņemšanu”, jo pretēji iepriekš norunātajam Rīgas dome kārtējo reizi ceļ nodevu apjomu. Kā rezultātā daļa no plānotajiem objektiem netiek izbūvēti, darbu zaudē celtnieki, mērnieki, pati domes būvvalde un pats galvenais, klients netiek pie plānotās būves –Lattelecom gadījumā pie sakaru līnijas. Nolemts uz nākošo ITSP sēdi uzaicināt Rīgas domes Attīstības departamenta vadītāju, lai izrunātu šo problēmu.

Vitolds Kvetkovskis no „Rīgas Ģeometrs” piedāvāja grozījumu redakciju MK 13.04.2004 noteikumiem Nr.299 „Noteikumi par būvju pieņemšanu ekspluatācijā” saistībā ar būvju pieņemšanu ekspluatācijā un to uzmērīšanu (tajā skaitā būvju demontāža un uzmērīšana). Aigars Ansbergs (Latvijas Mērnieku biedrība) precizē: „Praktiski tas nozīmētu, ka izpilduzmērijumā papildus jaunizbūvētām inženierkomunikācijām jāattēlo arī demontētās inženierkomunikācijas”. Klātesošie principā piekrita, bet pēc Māra Virkava (Sadales tīkli) ierosinājuma, lūdza precizēt ierosinājumu redakciju, jo viņa pārstāvētās organizācijas darbā bieži tiek izmantoti bezīpašnieku elektrotīkli. Līdz ar to „Sadales tīkli” nevar pārvaldīt nepiederošos tīklus.

Cita starpā Viesturs Aigars informēja, ka Tieslietu Ministrijas vadības komiteja izskatot abus VZD sagatavotos MK noteikumu projektus par augstas detalizācijas topogrāfiskās informācijas specifikāciju un apriti, deva atzinumu un noteica, ka abi noteikumi jāapvieno vienos noteikumos.

Nākošā ITSP sēde paredzēta9. vai 16.jūnijā Rīgas Ūdens telpās.

Kaspars Kojalovičs


Raksts publicēts

kategorijā

Autors:

Pēdējie komentāri

  1. Повысьте доверие и привлеките клиентов с нашим добровольным сертификатом соответствия! Наличие сертификата соответствия позволяет клиентам быть уверенными в том, что…

  2. Когда речь идет о перепланировке помещений, стоимость играет решающую роль. Многие считают, что качественные услуги по перепланировке обязательно должны быть…

TWITTER FORUMS

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *