RTU mērniecības instrumentu izstāde ieguvusi jaunu eksponātu (+fotogalerija)

Rīgas Tehniskās universitātes mērniecības instrumentu ekspozīcija nupat papildināta ar vērtīgu eksponātu – „Hildebrand” teodolītu, kuru izstādei sarūpējusi Latvijas Mērnieku biedrība. Šim instrumentam ir arī interesanta vēsture.

Minēto firmas „Hildebrand” teodolītu, kurš bija viens no sava laika augstākās klases instrumentiem, 1931. gadā kā savu darba rīku iegādājās Jēkabs Jansons (dzimis 1892. gadā). Instrumenta komplekta cena (kopā ar statīvu) tolaik bijusi 980 latu. Salīdzinājumam, tolaik skolotāju algas bijušas ap 200 Ls, uzņēmumu direktoru algas – 500-700 Ls, bet Rīgas mēra alga – 1200 Ls.
Jēkabs Jansons, saskaņā ar 1926. gada Valsts adrešu kalendāra datiem, tobrīd bijis viens no tikai 120 zvērinātajiem mērniekiem Latvijā. Pēc Jansona nāves šo instrumentu mantojusi un saglabājusi viņa sievasbrāļa meita Anita Brice, bet Latvijas Mērnieku biedrība to iegādājās no viņas par biedru saziedotajiem līdzekļiem. Instrumenta nodošanas procesā klāt bija arī Mernieks.lv, rakstam blakus varat skatīt fotogrāfijas no notikuma.
A. Brices kundze zināja pastāstīt, ka J. Jansons dzimis Smiltenes pusē, bet kā mērnieks darbojies gan Rīgā, gan arī Zemgalē – kādu laiku pat dzīvojis arī Kārļa Ulmaņa dzimtajās mājās „Pikšas”, jo Jansona sieva bijusi draugos ar Ulmaņa radiem Vikmaņiem. Jansons strādājis mērniecībā arī pēc kara, padomju laikos, bet miris 1968. gadā, par ko liecina arī A. Brices saglabātais bēru sludinājums (sk. attēlos).
RTU vēsturisko mērniecības instrumentu ekspozīcija tika izveidota 2004. gadā un tā ir izvietota RTU Būvniecības fakultātē, Ģeodēzijas katedrā, Āzenes ielā 16, 104. telpā. Ekspozīcijā iekļauts vairāk nekā 60 instrumentu, no kuriem vecākais ir 225 gadus vecs. Tāpat izstādē aplūkojamas dažāda vecuma kartes, plāni, fotogrāfijas, kas liecina par ģeodēzijas attīstību laika gaitā. Ekspozīcijas aplūkošanu gan jāsaskaņo ar universitāti, jo telpa nav pastāvīgi atvērta apmeklētājiem.

Raksts publicēts

kategorijā

Autors:

Pēdējie komentāri

  1. Повысьте доверие и привлеките клиентов с нашим добровольным сертификатом соответствия! Наличие сертификата соответствия позволяет клиентам быть уверенными в том, что…

  2. Когда речь идет о перепланировке помещений, стоимость играет решающую роль. Многие считают, что качественные услуги по перепланировке обязательно должны быть…

  3. What is Foreclosure Mediation? In foreclosure mediation, a neutral third party facilitates negotiations between homeowners and lenders to avoid foreclosure.…

TWITTER FORUMS

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *