Paredzēts grozīt VZD cenrādi 2011. gadam

Valsts Zemes dienesta sniegto maksas pakalpojumu cenrādi 2011. gadā atkal mainīs, dažās pakalpojumu pozīcijās paredzot cenu palielinājumu, citās – samazinājumu. To paredz 28. oktobrī Ministru Kabineta Valsts sekretāru sanāksmē (VSS) izsludinātais noteikumu projekts par grozījumiem MK noteikumos nr. 147, kas nosaka VZD sniegto maksas pakalpojumu cenrādi. Lai pārrunāto cenrāža izmaiņas un to ietekmi uz mērniecības nozarē strādājošajiem, pagājušajā piektdienā, 5. novembrī notikusi tikšanās starp Latvijas Kartogrāfijas un ģeodēzijas asociācijas (LKĢA) un Latvijas Mērnieku biedrības (LMB) pārstāvjiem un Valsts Zemes Dienesta (VZD) ģenerāldirektori Elitu Baklāni-Ansbergu.

Jaunajā cenrādī paredzēts celt maksu no 18 līdz 25% par standartizēta veida kadastra datu sagatavošanu un izsniegšanu zemes kadastrālās un topogrāfiskās uzmērīšanas vajadzībām, ja pakalpojums tiek pieprasīts un saņemts VZD birojā papīra formā. Vienlaikus ar to tiek ieviests arī jauns pakalpojums, kas ļaus saņemt nepieciešamos kadastra teksta un telpiskos datus zemes kadastrālās uzmērīšanas un zemes topogrāfiskās uzmērīšanas veikšanai caur VZD datu izplatīšanas portālu kadastrs.lv. Šim pakalpojumam paredzēts cenu samazinājums par 9%. VZD iepriekš informēja, ka šādas cenu izmaiņas tiek veiktas, lai mudinātu mērniekus pārorientēties no datu pieprasīšanas papīra formā uz digitālo.

LKĢA pārstāvji tikšanās laikā pauduši organizācijas kopējo viedokli, ka VZD cenu paaugstināšana nav pieļaujama. LKĢA vērš uzmanību uz to, ka jau līdz šim VZD cenu paaugstinājums bijis straujš – 2010. gadā līdz pat 50% atsevišķās pozīcijās. Tāpat no LKĢA pārstāvju puses ticis norādīts, ka pašreiz piedāvātās cenas datu saņemšanai no VZD portāla ir neadekvātas pret plānoto sadārdzinājumu, jo, uzsākot izmantot šo pakalpojuma veidu, pieaug mērnieku pašu ieguldītā darba un materiāli tehnisko resursu apjoms, apkopojot nepieciešamo informāciju.

LMB nostāja nav tik kategoriska. LMB pārstāvis Jānis Klīve portālam Mernieks.lv pauda, ka „protams, mēs neesam sajūsmā, ka atsevišķas cenas tiek paceltas. Tomēr tikšanās laikā VZD sniegtais skaidrojums apmierināja – un cenrāža grozījumos ir paredzētas arī pozitīvas lietas.” Pozitīvās izmaiņas ir saistītas ar vairākām pakalpojumu pozīcijām, kurās paredzēts cenu samazinājums. Lētāka turpmāk būšot arhīva materiālu izsniegšana, tā tikšot iekļauta standartpakalpojumu paketē. Mazāka būšot arī līguma slēgšanas maksa ar mērnieku par VZD datu izsniegšanu – tas nozīmē, ka arī tiem mērniekiem, kuru darba apjoms nav liels un ir nepieciešams pieprasīt informāciju no VZD varbūt tikai reizi mēnesī, būšot izdevīgi slēgt līgumu. Cits pozitīvais aspekts ir tas, ka VZD sola arī paaugstināt sava darba operativitāti un turpmāk nodrošināt informācijas izsniegšanu īsākos termiņos. Vienlaikus LMB pārstāvis atzina, ka VZD paredzētais cenu samazinājums 9 % apmērā par datu izsniegšanu caur portālu kadastrs.lv esot pārāk neliels: „To gandrīz nejūt”.


Raksts publicēts

kategorijā

Autors:

Pēdējie komentāri

TWITTER FORUMS

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *