VZD un LKĢA pārrunā mērniecības aktualitātes

Kas notiks ar Valsts Zemes Dienesta pakalpojumu cenrādi? Kā panākt vienādas VZD darbinieku prasības mērniekiem dokumentu noformēšanā? Kā juridiski legalizēt VZD sadarbību ar sertificētajiem mērniekiem pēc gada beigām? – tie bija daži no būtiskākajiem jautājumiem, kas tika apspriesti nesen notikušajās sarunās starp Valsts Zemes dienesta vadību un Latvijas Kartogrāfu un Ģeodēzistu asociācijas valdi.

VZD cenrādis drīzumā varētu tikt grozīts, atsevišķās pozīcijās paaugstinot pakalpojumu maksu, tā pēc tikšanās informē LKĢA. Šādu soli VZD grasoties spert, pamatojoties uz iestādes finansiālo situāciju un budžeta aprēķiniem. Uzklausot LKĢA pārstāvju argumentus pret cenrāža paaugstināšanu, VZD ģenerāldirektore E. Baklāne-Ansberga esot solījusi informēt asociāciju pirms jauno pakalpojumu izcenojumu pieņemšanas. Tomēr portālam Mernieks.lv VZD vadītāja apgalvoja ko citu – pakalpojumu cenas nevis pieaugs, bet gan samazināšoties. „VZD ir sagatavojis priekšlikumus samazināt cenu informācijas izsniegšanai zemes ierīcības projektu izstrādē, arhīva materiālu kopiju saņemšanai. VZD drīzumā plāno ieviest jaunu elektronisko pakalpojumu mērniekiem – uzmērīšanai nepieciešamās informācijas saņemšana, izmantojot datu izplatīšanas portālu www.kadastrs.lv. Jaunajā cenrādī šiem pakalpojumiem ir arī samazinātas cenas. Mazāka būs gan informācijas cena, gan speciāls portāla abonēšanas režīms, kas paredz vairākkārt mazāku ikmēneša maksu nekā, abonējot vispārīgā kārtībā”, informē E. Baklāne-Ansberga. Nākotnē esot plānots gan informācijas sniegšanu mērniekiem, gan arī saskaņošanas darbus pamatā organizēt elektroniskā veidā. Informācijas izsniegšana papīra formātā izņēmuma gadījumos būs pieejama, taču būs dārgāka nekā elektroniski.

VZD un LKĢA tikšanās laikā tikai pārrunāti arī jautājumi, kas saistīti ar VZD klientu apkalpošanas dienesta darbu un iespējām šo darbu uzlabot. Praksē nereti nākas saskarties ar situācijām, kad dažādi normatīvie akti no VZD darbinieku puses tiek interpretēti neviennozīmīgi. Līdz ar to mērniekiem prasības dokumentu noformēšanai dažādās VZD nodaļās mēdz atšķirties (zīmogu uzlikšanas, pilnā pamatojuma pieraksta un citas formulāru prasības). Sarunas laikā panākta vienošanās aicināt mērniecības nozarē strādājošos uzņēmumus informēt par šādām situācijām. Tāpēc, ja Jūsu ikdienā ir nācies saskarties ar gadījumiem, kad VZD atsevišķas nodaļas vai kontrolieri vienādas situācijas interpretē dažādi, LKĢA lūdz to aprakstīt un informāciju nosūtīt uz e-pastu: ilvija.zvaigzne@lkga.lv, lai asociācija varētu to apkopot un iesniegt VZD. VZD ar to iepazīsies un sniegs vienotu skaidrojumu visiem dienesta klientu apkalpošanas centriem, kā arī nozares profesionālajām organizācijām. Lai nerastos konflikta situācijas (pārmetumi) starp VZD darbiniekiem un šajā reģionā strādājošajiem mērniecības uzņēmumiem, VZD vadība apsolījusi, ka arī pirmreizējas kļūdas gadījumā VZD darbinieks netikšot sodīts, bet šī informācija tiks skaidrota visām nodaļām.

Trešais būtiskākais jautājums, kas tika skarts tikšanās laikā, bija situācija pēc 2010. gada 31. decembra, kad beidzas firmu licenču darbības termiņš. LKĢA pārstāvji ierosināja VZD vadībai pārdomāt jautājumu par VZD sadarbības ar sertificētajiem mērniekiem juridisko pusi. Tas nepieciešams, lai pasargātu mērniecības pakalpojumu tirgu no deformācijām, ko varētu radīt sertificētā mērnieka juridiskais statuss, kas neprasa viņam būt reģistrētam kā komersantam.


Raksts publicēts

kategorijā

Autors:

Pēdējie komentāri

TWITTER FORUMS

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *