V.Strūves ģeodēziskā loka Viļņas konference

Lietuvas galvaspilsētā Viļņā laikā no 2010. gada 15. septembra līdz 17. septembrim norisinājās UNESCO kultūrvēsturisko objektu sarakstā iekļautajam V.Strūves lokam veltīta konference, kurā piedalījās arī Latvijas pārstāvji no Latvijas Ģeotelpiskās Informācijas aģentūras (LĢIA) un Rīgas Tehniskās universitātes (RTU).

Šī jau bija ceturtā šādam tematam veltīta konference, jo tā tiek organizēta reizi divos gados. Iepriekšējā, trešā konference notika Jēkabpilī 2008.gada augustā. Savukārt nākošie konferences rīkotāji 2012. gadā ir Baltkrievijas kolēģi, kas plāno sanāksmi organizēt Brestā, jo tās apkaimē ir apskatāmi šī vēsturiskā loka ģeodēziskie punkti.

Visplašāk sanāksmē bija pārstāvētas trīs Baltijas valstis, kā arī vēl piedalījās pārstāvji no Norvēģijas, Zviedrijas, Somijas, Baltkrievijas, Krievijas un Anglijas, kopumā nepārsniedzot četrdesmit dalībniekus. Darbs tika organizēts četrās sesijās atbilstoši darbu tematikai. Atsevišķa sesija bija veltīta katras valsts nacionālajiem ziņojumiem, kas atspoguļo veikumu šī kultūrvēsturiskā objekta izpētē, aizsardzībā un popularizēšanā. Daudz tika runāts par sadarbību ar valstu UNESCO nacionālajām komitejām, Starptautisko mērnieku federāciju (FIG) un pašvaldībām. Kā viens no interesantākajiem tematiem iezīmējas Strūves ģeodēziskā loka ietekme Āfrikas kontinentā. Visiem zināmā loka garums ir vairāk kā 2820 km jeb 25 grādi meridiāna loka. Taču ja loku turpina dienvidu virzienā cauri Krētas salai, pāri Āfrikas kontinentam pa trīsdesmito meridiānu līdz pat Indijas okeānam, tad iegūstam 105 grādus garu meridiāna loku.

Vislielākā pateicība par interesanto konferenci pienākas tās organizatoriem un pasākuma saimniekiem: Lietuvas Nacionālajam zemes dienestam un Viļņas Gediminas Tehniskās universitātes Ģeodēzijas institūtam.

Jānis Kaminskis


Raksts publicēts

kategorijā

Autors:

Pēdējie komentāri

TWITTER FORUMS

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *