Apturēta „Rīgas Ģeometra” ideja atteikties no topogrāfiskās uzmērīšanas Rīgā

Mērnieku vidū pēdējās dienās satraukumu raisījušas runas par „Rīgas ĢeoMetra” (RĢ) ieceri topogrāfisko uzmērīšanu Rīgā aizstāt ar RĢ topogrāfiskās datu bāzes aktualizāciju un topogrāfisko plānu vietā projektētājiem izsniegt izdrukas no RĢ datu bāzes. RĢ šādu ideju tiešām prezentēja vakar notikušajā  Apakšzemes inženierkomunikāciju pārvaldītāju koordinācijas padomes (AIKPKP) sēdē, taču tā neguva atbalstu.

Pirmā oficiālā informācija par RĢ plānu atteikties no topogrāfiskajiem uzmērījumiem Rīgā izskanēja jau pagājušajā nedēļā notikušajā Inženierkomunikāciju turētāju sadarbības padomes (ITSP) sēdē. Tajā izskanēja apsvērumi gan par, gan pret šādas idejas realizāciju. No vienas puses, tas ļautu pasūtītājam tikt pie datiem lētāk un ātrāk. Taču jau ITSP sēdē izskanēja šaubas, vai RĢ datu bāze ir nepieciešamajā līmenī, vai dati tiešām ir tik precīzi, lai atteiktos no jauniem uzmērījumiem un aizstātu tos ar datu bāzes aktualizāciju. No privāto mērniecības uzņēmumu un mērnieku viedokļa tas savukārt nozīmētu, ka topogrāfiskās uzmērīšanas darbi Rīgas pilsētā faktiski samazinātos līdz gandrīz neesošiem apjomiem (RĢ priekšlikumā topogrāfiskā uzmērīšana tiktu atstāta tikai tām teritorijām, kuras līdz šim nav uzmērītas, t.i., par kurām RĢ vispār nav datu).

Vakardienas AIKPKP sēdē RĢ pārstāvji prezentēja ieceri par RĢ datu bāzes sinhronizāciju ar inženierkomunikāciju turētāju rīcībā esošajiem datiem, un kā no tās izrietošu turpmāko perspektīvu par topogrāfisko plānu nomaiņu ar izdrukām no datu bāzes. RĢ vadītājs Gunārs  Silabriedis apgalvoja, ka datu bāzes datu kvalitāte būšot pietiekami augstā līmenī, lai kalpotu par pamatu projektēšanai. Tomēr izrādījās, ka tieši datu kvalitāte kļuva par ieceres „klupšanas akmeni” sēdes turpmākajā gaitā, kad RĢ pārstāvis Sergejs Plotņikovs prezentēja topogrāfiskās kartes piemēru, kurā trijās dažādās datu versijās (salīdzināta tika LG GIS versija, RĢ skanētās planšetes un uzmērījumi dabā)  gāzes vada trase iezīmēta katrā atšķirīgi. Tā kā tas visdrīzāk nav tikai viens ekskluzīvs izņēmuma gadījums, sēdes vadītājs, Rīgas izpilddirektors Juris Radzevičs uzdeva jautājumu inženierkomunikāciju turētāju pārstāvjiem, vai tie var garantēt topogrāfisko datu precizitāti, uz ko saņēma noraidošu atbildi. J. Radzevičs secināja, ka līdz ar to nevar akceptēt inženierkomunikāciju datu sinhronizāciju, jo „mērķis, lai viss būtu kā dabā” nevar pašlaik tikt sasniegts datu neprecizitātes dēļ . Risks gluži vienkārši ir pārāk liels – praksē tas var beigties ar to, ka būvniecības laikā ekskavatorists pārrauj, piemēram, gāzes vai ūdens vadu. Tādējādi pirms datu bāzes sinhronizācijas vispirms būtu nepieciešams veikt apjomīgus pārmērījumus visās pilsētas vietās, kur starp RĢ un inženierkomunikāciju turētāju datiem redzamas atšķirības, lai konstatētu reālo situāciju ar inženierkomunikāciju atrašanos dabā.

Lai gan sēdes iniciatori RĢ uz tik būtiska jautājuma apspriešanu nebija uzaicinājuši mērnieku sabiedrības pārstāvjus, kā klausītājs uz sēdi bija ieradies LKĢA valdes priekšsēdētājs Juris Vītols. J. Radzevičs, uzzinājis par Vītola klātbūtni sēdē, deva iespēju viņam pārstāvēt mērnieku viedokli. Vītols iepazīstināja klātesošos ar mērnieku vidū pastāvošo redzējumu par „RĢ problēmu” datu sinhronizācijā, to ieguvē, izmantošanā, kā arī mērnieku vietu Rīgā. J. Vītols pauda neizpratni par RĢ pārstāvju sniegto pretrunīgo informāciju, ka RĢ topogrāfiskā datu bāze, kura ir izveidota no mērnieku veiktajiem darbiem, esot ļoti precīza, taču tajā pašā laikā RĢ pārstāvji uzsver, ka mērniecības uzņēmumi Rīgā veicot ļoti nekvalitatīvu darbu.  J. Vītols arī ierosināja uzturēt datu bāzi ar divu līmeņu precizitāti – uzmērītās komunikācijas dabā un sinhronizētās pēc topogrāfiskā  plāna materiāla, tomēr šis priekšlikums sēdē neatrada dzirdīgas ausis.

RĢ prezentācijā bija minēts arī priekšlikums paredzēt pilnas topogrāfiskās uzmērīšanas veikšanu pēc būvniecības objekta pabeigšanas. Tas varētu būt nākotnē jauns tirgus segments mērniecības uzņēmumiem, protams, ar nosacījumu, ja Rīgas dome pieņems jaunus normatīvos aktus, kas atcels pašreizējo situāciju, kad izpilddokumentāciju Rīgā var veidot tikai RĢ un tādējādi izbeigs Konkurences padomes konstatēto RĢ monopolstāvokli Rīgas pilsētā un atvērs Rīgas mērniecības pakalpojumus brīvam tirgum. Uz J. Vītola uzdoto jautājumu, vai ir kāda atbildīga persona, kas var apgalvot, ka šo pakalpojumu (pilnu topogrāfisko uzmērīšanu pēc būvniecības objekta pabeigšanas) Rīgā varēs veikt jebkura mērniecībā licencēta vai sertificēta persona, atbilde netika saņemta.


Raksts publicēts

kategorijā

Autors:

Pēdējie komentāri

TWITTER FORUMS

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *