VZD pēkšņi sāk elektroniskā paraksta izmantošanu

Valsts Zemes dienests nosūtījis vēstuli Latvijas Mērnieku biedrībai un Latvijas Kartogrāfu un Ģeodēzistu asociācijai, kurā informē par elektroniskā paraksta ieviešanu topogrāfiskās uzmērīšanas darbu reģistrācijas procesā Kurzemes reģionā. Tajā pašā laikā mērniecības firmas par to nav tikušas informētas un daļa no tām vēl šodien nezināja par jauno kārtību, kura stājusies spēkā jau vakar.

VZD vēstules teksts:

“Lai uzlabotu sniegto pakalpojumu kvalitāti, Valsts zemes dienests (turpmāk tekstā – VZD) sākot ar šā gada 19.oktobri Kurzemes reģionālajā nodaļā, topogrāfiskās uzmērīšanas darbu reģistrācijas procesā sāks izmantot elektronisko parakstu.

Līdzšinējā  kārtība paredz, ka, saņemot informāciju no VZD par darba reģistrāciju, mērnieks dodas uz VZD, lai spiedoga veidā iegūtu reģistrācijas apliecinājumu uz plāna izdrukām. VZD lietotais elektroniskais paraksts aizstās fiziskā spiedoga uzlikšanu uz izdrukām. Turpmāk, lai tiktu saņemts reģistrācijas apliecinājums, mērnieks uz savu elektroniskā pasta adresi saņems VZD elektroniski parakstītu datni ar iesniegto topogrāfiju un mērniekam nebūs jādodas uz VZD. Digitālajā topogrāfiskajā plānā VZD speciālists ievietos rakstlaukumu ar apliecinājumu, ka darbs reģistrēts Valsts zemes dienestā un ir parakstīts elektroniski ar laika zīmogu. Izdrukājot šo topogrāfiju augstāk minētais rakstlaukums būs redzams, bet vēlamies atgādināt, ka tikai VZD elektroniski parakstītā datne būs derīga kā oficiāls dokuments.

    Saistībā ar šīm izmaiņām lūdzam mērniekus pievērst lielu uzmanību iesniegtā darba kvalitātei un noformēt to atbilstoši spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem, lai izvairītos no situācijām, kad VZD elektroniski paraksta līdz galam nenoformētu darbu, jo elektroniski parakstītā datnē nebūs iespējams veikt izmaiņas.

Lai atvērtu elektroniski parakstītu dokumentu lietotājam nav nepieciešams elektroniskais paraksts. Tam ir nepieciešams datorus aprīkot ar bezmaksas programmu e-Me eParakstītājs, kas lejupielādējama mājas lapā www.e-me.lv. Šajā mājas lapā ir pieejama visa nepieciešamā informācija par elektronisko parakstu.

VZD lūdz Latvijas mērnieku biedrībai un Latvijas kartogrāfu un ģeodēzistu asociācijai sniegt atsauksmes par šī pilotprojekta realizāciju, lai izvērtētu iespēju ieviest elektronisko parakstu topogrāfiskās uzmērīšanas darbu reģistrācijā visā Latvijas Valsts teritorijā.”

Aptaujājot vairākas Kurzemes reģiona mērniecības firmas, nākas secināt, ka e-paraksta ieviešana šobrīd daudziem uzkritusi kā “sniegs uz galvas”. Vairāku uzņēmumu pārstāvji par to pat vēl nebija informēti.

“Tas mums ir pārsteigums, neesam lietas kursā, tomēr kopumā vērtējam pozitīvi. Tā kā mums ir klienti no attālākām Latvijas vietām, piemēram, Jelgavas, e-paraksts būs noderīgs”, saka Liepājas mērniecības uzņēmuma “MTP Kurzeme” pārstāve Dace Neiburga.

Aigars Rieksts no uzņēmuma “Kurzemes Mērnieks” asāk kritizē to, ka pirms paraksta ieviešanas neviens netika informēts. Tas radījis sarežģījumus uzņēmuma darbā: “Pirms šādām izmaiņām cilvēki ir iepriekš jābrīdina, taču mums tas nebija paziņots.  Aktuālam dokumentam esam jau savākuši parakstus tā, kā tas bija jādara līdz šim, tagad iznāk, ka tas bijis veltīgs darbs un jādara pa jaunu”. A. Rieksts kā projekta labās puses min to, ka ietaupīsies ceļa izdevumi un apstiprinot dokumentus ar elektronisko parakstu, būs garantija, ka darbs ir ticis veikts pareizi.

Arī Agris Svars no SIA “Ģeodēzists” atzinīgi vērtē to, ka turpmāk nevajadzēs braukāt, lai apstiprinātu dokumentus, taču ir neizpratnē, kāpēc pirms jaunās sistēmas ieviešanas to nevarēja apspriest un izskaidrot tiem, kam tā būs jālieto. “Tas mums ir pārsteigums, iepriekš nekāda skaidrojuma nav bijis. Turklāt ir redzams, ka VZD nav konsultējušies ar cilvēkiem, kas reāli darbojas mērniecībā. Viens no būtiskākajiem jaunās sistēmas mīnusiem ir tas, ka pēc e-paraksta uzlikšanas dokumentā vairs nevarēs izdarīt izmaiņas, bet ir gadījumi, kad tas var būt nepieciešams. Tāpat nepaliek skaidrs, kā ir ar dokumentu statusu tad, ja to nodod tālāk klientiem – vai arī viņiem visiem būs jāuzinstalē e-paraksta programmu, vai arī autentiskos dokumentus saglabās tikai uzņēmumā? Un vēl – apkārt ceļojošajā VZD vēstulē ir runāts tikai par datu reģistrācijas zīmogu, taču nekas nav teikts par kadastra datu apstiprinošo zīmogu – tikai sazvanoties ar VZD mūs informēja, ka tāds arī pastāv”, stāsta Agris Svars.

“Latvijas Valsts Mērnieks” pārstāvis Rinalds Smilga sniedza lakonisku komentāru: “Viss jaunais, kas palīdz mērniekiem viņu darbā, ir vērtējams pozitīvi”. Vēl kādas firmas pārstāvis uzzinot, ka lūdzam komentāru par e-parakstu, pēkšņi pārtrauca sarunu.

VZD pārstāvis Viesturs Aigars skaidroja, ka VZD spēkos neesot visām firmām izsūtīt vēstules, tāpēc VZD nosūtījusi vēstules tikai lielākajām mērniecības firmu organizācijām – LMB un LKĢA. Elektroniskais paraksts ieviests ar domu atvieglot mērnieku darbu. Kurzemes reģionā uzsākts pilotprojekts ar domu izmēģināt jauno sistēmu, uzklausīt atsauksmes un vēlāk ieviest visā Latvijā, tomēr tas nebūs ātrāk par nākamo gadu.


Raksts publicēts

kategorijā

Autors:

Pēdējie komentāri

  1. Когда речь идет о перепланировке помещений, стоимость играет решающую роль. Многие считают, что качественные услуги по перепланировке обязательно должны быть…

  2. What is Foreclosure Mediation? In foreclosure mediation, a neutral third party facilitates negotiations between homeowners and lenders to avoid foreclosure.…

TWITTER FORUMS

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *