Piktometrija – inovācija aerofotogrammetrijā

Jau vairāk kā desmit gadus pasaulē, it īpaši ASV, lielu popularitāti ir guvusi Austrumeiropā pagaidām mazpazīstama aerofotogrammetrijas tehnoloģija – piktometrija.

Piktometrija (latv.) ir ASV patentēta tehnoloģija, ko izstrādājusi Pictometry International Corp. Piktometrijas pamatā ir vienlaicīga gan vertikālu, gan slīpu attēlu uzņemšana no lidojuma (1000-2000 metri).

Ja klasiskajā aerofotogrammetrijā attēli tiek uzņemti faktiski taisnā leņķī vertikāli pret zemi, tad piktometrijā papildus vertikālajam attēlam tiek uzņemti arī četri slīpi (uz visām debess pusēm vērsti) attēli aptuveni 40º leņķos. Tas tiek panākts, izmantojot digitālo piecu kameru sistēmu. Lai arī Pictometry Inc. visus tehniskos datus cenšas turēt stingrā slepenībā, ir zināms, ka tiek izmantota MIDAS sistēma ar pieciem Canon EOS mazizmēra digitālajiem fotoaparātiem, ar attiecīgi 16,7 – 21 (atkarībā no izmantotā modeļa) megapikseļu attēlu izmēriem.

Lidojuma laikā katrs punkts tiek uzņemts no visiem pieciem virzieniem ik pēc 1,5 sekundēm, rezultātā iegūstot augstas izšķirtspējas trīsdimensiju attēlus. Pirmajā attēlā uzskatāmi parādīts kameru darbības princips un nosedzošais lauks.

Šo slīpo un vertikālo attēlu iegūšana ir tikai pirmais piktometrijas posms. Lidojumus Pictometry Inc. un tā produktu izplatītāji veic paši bez maksas. Arī ar iegūto datu pēcapstrādi nodarbojas tikai patentētā produkta īpašnieki vai reģionālie sadarbības partneri.

Būtiskākais, ar ko piktometrija ir īpaša, ir tās attēlu nodošana gala klientam / pasūtītājam kopā ar attēlu apstrādes programmatūru – Electronic Field Study (EFS) (2. att.). Šajā speciāli izstrādātajā programmatūrā tiek sniegtas iespējas ne tikai attēlus aplūkot no visām pusēm dažādos leņķos un attālumos, bet arī veikt ar tiem reālas darbības, piemēram – aprēķināt laukumu platības, distances un attālumus, objektu augstumus (3. att.), kā arī noteikt punktu koordinātas. Tāpat ir dažādas iespējas operēt ar trīsdimensiju attēliem un veikt dažādas projekcijas, lai novērtētu to iekļaušanos pārējā vidē ticamos mērogos.

Minēto aprēķinu darbību veikšanai EFS ir ērta un vienkārša, vienlaikus tā ir arī viegli savietojama ar jebkurām citām jau esošām grafisko datu apstrādes programmām, tādejādi ļaujot izmantot augstās izšķirtspējas slīpos attēlus ļoti plašai mērķauditorijai (adrešu reģistrs, kadastra karte, būvinspekcija utt.).

Pateicoties minētajām apstrādes iespējām piktometrijas vadmotīvs ir:
See Everywhere, Measure Anything, Plan EverythingTM

1.attēls. Piecu kameru sistēmas attēlu uzņemšanas iespējas
2.attēls. EFS darba virsma ar attālinātu vienu ainu. Vidū vertikāls attēls, blakus slīpie.


3.attēls. Mērīšanas funkcijas EFS programmā

Izmantotie avoti:
M. Lemmens, C. Lemmen, M. Wubbe, Pictometry: Potentials for Land Administration, International Federation of Surveyors,Netherland, May 2008.
http://www.blompictometry.com/field_study.html.

Autors: Mārtiņš Bilzēns


Raksts publicēts

,

kategorijā

Autors:

Pēdējie komentāri

  1. Повысьте доверие и привлеките клиентов с нашим добровольным сертификатом соответствия! Наличие сертификата соответствия позволяет клиентам быть уверенными в том, что…

  2. Когда речь идет о перепланировке помещений, стоимость играет решающую роль. Многие считают, что качественные услуги по перепланировке обязательно должны быть…

  3. What is Foreclosure Mediation? In foreclosure mediation, a neutral third party facilitates negotiations between homeowners and lenders to avoid foreclosure.…

TWITTER FORUMS

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *