Aktualitātes precīzajā nivelēšanā

Šā gada aprīļa beigās, laikā kad daba mostas no ziemas guļas, pašā Rīgas sirdī, pie Latvijas Mākslas Akadēmijas tika izpildīti precīzās nivelēšanas kontrolmērījumi.

Aiz mācību iestādes Esplanādē atrodas trīs dziļurbuma reperi. Šo ģeodēzisko zīmju ierīkošanu 1969. gadā organizēja profesors Jānis Klētnieks un dalību vēl ņēma profesors Jāzeps Lazdāns, Kārlis Krūze, Kārlis Rupmejs.

Mērķis savulaik ierīkojot ģeodēzisko zīmju grupu bija precīzi kontrolēt vertikālās kustības un būt kā stabilam augstuma nesējam Rīgas pilsētā. Visu līdzšinējo pastāvēšanas laiku reperu grupa arī godam pildījusi izvirzītos uzdevumus un jācer tas notiks arī turpmāk.

Kontrolnivelējumus izpildīja Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūras Ģeodēzijas departamenta Līmetņošanas, gravimetrijas un magnetometrijas daļas speciālisti Armanda Celma vadībā. Tika izpildīta visu trīs ģeodēzisko zīmju savstarpēja nivelēšana, kā arī iesaiste atjaunojamā nivelēšanas tīklā.

Ņemot vērā nivelēšanas zīmju nozīmīgumu, darbi tika izpildīti ar diviem precīziem nivelieriem – digitālo nivelieri DiNi12 un optisko firmas ZEISS nivelieri Ni 002. Ar DiNi12 izpildīja zīmju savstarpējo sanivelēšanu un piesaisti nivelēšanas tīklam. Ar ZEISS Ni 002 atkārtoti tika izpildīta zīmju savstarpēja nivelēšana.

Avots: Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūra
Foto: Armands Celms


Raksts publicēts

kategorijā

Autors:

Pēdējie komentāri

TWITTER FORUMS

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *