Eiropas astronomijas nākamie 20 gadi

Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) 62.Ģenerālā asambleja ir pasludinājusi 2009.gadu par Starptautisko astronomijas gadu. Starptautiskais astronomijas gads (SAG2009) ir Starptautiskās Astronomijas savienības (SAS) un Apvienoto Nāciju Organizācijas Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas (UNESCO) iniciatīva.

Tā mērķis ir atzīmēt 400.gadadienu kopš Galileo Galilejs pavērsa teleskopu pret debesīm, iezīmējot jaunu posmu cilvēces izpratnē par Saules sistēmu un Visumu. SAG2009 ietvaros visā pasaulē tiek organizēti dažādi izglītojoši un informatīvi pasākumi, lai ikvienu tuvāk iepazīstinātu ar šo seno zinātnes nozari mūsdienu skatījumā.

Eiropa ir viens no galvenajiem astronomijas zinātnes virzītājspēkiem. Šobrīd Eiropas zinātniskās izpētes un augsto tehnoloģiju institūcijām observatorijas ir ne tikai savā kontinentā, bet arī Dienvidamerikā un kosmiskajā telpā. Jauni instrumenti ļauj veikt nebijušus atklājumus, attīstīt jaunus astronomijas virzienus, ieskatīties dziļāk Visuma vēsturē, pētīt planētas ap zvaigznēm, kā arī rast atbildes uz teorētiķu izvirzītiem jautājumiem.

Vairāk par šiem jautājumiem 2009.gada 3.jūnijā plkst.18:15 Latvijas Astronomijas biedrības sanāksmes ietvaros pastāstīs Lundas observatorijas (Zviedrija) profesors Dainis Draviņš.

Norises vieta – Latvijas Universitātes galvenā ēka, 3.stāvs, 13.auditorija.
Aicināts ikviens interesents!

Avoti:
Latvijas Astronomijas biedrība
UNESCO


Raksts publicēts

kategorijā

Autors:

Pēdējie komentāri

TWITTER FORUMS

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *