Inženierkomunikāciju turētāju sadarbības padomē runā par mērniecības darbu kvalitāti

16.aprīļa Inženierkomunikāciju sadarbības padomes sēdē tika aplūkoti vairāki interesanti jautājumi, kas skar mērniecības nozari.

AS Latvenergo pārstāve Ieva Vaica pastāstīja par ĢIS ieviešanas gaitu uzņēmumā un demonstrēja dažādus sistēmas moduļus: Xpower DMS (dispečervadības modulis), Xpower DMS WebTCC (bojājumu pieteikumu apstrādes modulis), Xpower Webmap (ĢIS pārlūkprogramma), ĢIS atskaišu modulis Oracle Discoverer. Ieviestās ĢIS moduļi dod efektu darba organizācijas pilnveidošanā un klientu apkalpošanā. Īsts pārbaudījums sistēmai bija šī gada 10.marta sniega stihija, kad tūkstošiem mājsaimniecību pārtrūka elektrības piegāde. Jāatzīmē, ka elektriskā tīkla dati sistēmā tiek nepārtraukti aktualizēti un precizēti, izmantojot arī topogrāfisko uzmērījumu un izpildmērījumu datus.

Jānis Zemnieks dalījās SIA Lattelecom pieredzē vienkāršoto inženiertīklu pievadu un iekšējo inženiertīklu izbūvē, rekonstrukcijā un renovācijā. Šī pieeja gan pagaidām izmantota Rīgā, Rīgas rajonā, Ogrē, Jūrmalā, iepriekš vienojoties ar būvvaldi. Ļoti svarīgi būvvaldē izskaidrot situāciju, kāpēc var izmantot vienkāršoto pieeju. SIA Lattelecom iesaka visiem inženierkomunikāciju turētajiem savstarpēji komunicēt un sākt praktizēt šo pieeju. Tas atvieglotu arī pārskata shēmu saskaņošanu pie citiem komunikāciju turētājiem. Realizējot vienkāršoto inženiertīklu izbūvi uzņēmums būtiski samazina projektēšanas izmaksas un laiku. Toties visa atbildība tagad gulstas uz projektētāju un ir atkarīga no viņa profesionalitātes. Izbūvētie inženiertīkli Lattelecom netiek pieņemti, ja to izpilddokumentāciju nav sagatavojis licencēts vai sertificēts mērnieks.

Kaspars Kojalovičs no LMB demonstrēja nekvalitatīvu topogrāfisko plānu piemērus, nenorādot izgatavotāju. Ir fiksēti gadījumi, kad mērnieki izgatavo topogrāfiskos plānus, neveicot uzmērīšanu, kas faktiski nozīmē vienkāršoto shēmu “iesmērēšanu” pasūtītājam par topogrāfijas cenu. SIA „Rīgas ĢeoMetrs” un SIA „MDC”, kas pilda pašvaldības funkcijas, pārbauda topogrāfisko plānu kvalitāti ne tikai no IT puses (atbilstība specifikācijai), bet arī pēc būtības. LMB pārstāvis demonstrē arī nekvalitatīva būvnieku darba piemērus (izbūvēts ne pēc projekta, kaimiņu zemes gabalā), kad nav ticis pieaicināts sertificēts vai licencēts mērnieks būvasu nospraušanai un izpildokumentācijas sagatavošanai, kā rezultātā pasūtītāji nonākuši līdz tiesvedības procesiem. Inženierkomunikācjiu turētājiem veicot pretendentu atlasi topogrāfiskās uzmērīšanas darbiem, būtu vairāk jāņem vērā pretendentu iepriekšējā pieredze, jāprasa atsauksmes no topogrāfisko datu turētājiem, saskaņotājiem, arī no citiem inženierkomunikāciju turētājiem, kā arī izziņa no VID. Jāpārliecinās, ka pretendentam ir atbilstoša licence vai sertifikāts. Zemākā cena nevar būt vienīgais kritērijs, tas var izrādīties ļoti dārgi.


Raksts publicēts

kategorijā

Autors:

Pēdējie komentāri

TWITTER FORUMS

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *