Saeimā cenšas panākt jūras piekrastes apbūvi

„Ja Saeima atbalstīs atsevišķus Kārļa Leiškalna un Ivara Godmaņa iesniegtos grozījumus Aizsargjoslu likumā, tas konceptuāli mainīs jūras piekrastes aizsargjoslu noteikšanu ciemos un radīs iespējas iegūt privātīpašumā zemi ar ēkām, kā arī neapbūvētus zemes gabalus 150 metros no jūras,” uzskata vides ministrs Raimonds Vējonis.

Kā zināms, Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas darba grupa rīt, 3. martā, turpinās skatīt priekšlikumus grozījumiem Aizsargjoslu likumā, kas tiek gatavoti pieņemšanai 3. lasījumā.

R. Vējonis uzskata, ka attiecīgās izmaiņas likumā tiek veiktas sasteigti, bez izskaidrošanas sabiedrībai un bez ieklausīšanās ekspertos. „Aizsargjoslu likums sākotnēji tika atvērts ar nolūku veikt tajā tikai tehniskus precizējumus, kas sakārtotu aizsargjoslu jautājumus saistībā ar elektrotīkliem, ūdens ņemšanas vietām, gāzes vadiem, degvielas uzpildes stacijām un citur. Diemžēl tagad tiek izmantota situācija, lai radītu iespēju atsevišķiem indivīdiem uzcelt māju vai iegūt īpašumā zemi pie pašas jūras,” saka R. Vējonis. „Vai tiešām vēlamies Latvijas nacionālo bagātību – Baltijas jūras piekrasti – redzēt tik pat pārapbūvētu, kā tas ir noticis Spānijas un Ēģiptes kūrortos un citviet pasaulē?!”

Vides ministrija kategoriski iestājas pret tādu grozījumu pieņemšanu Aizsargjoslu likumā, kas jebkādā veidā attiecas uz būvniecību vai zemes iegūšanu privātīpašumā Baltijas jūras tiešā tuvumā. Šādi grozījumi varētu tikt pieņemti, tikai tad, ja tie nepārprotami dotu vispārēju labumu sabiedrībai, piemēram, atļautu kāda vidi saudzējoša tūrisma projekta attīstīšanu un tamlīdzīgi.

Lai precīzi definētu sabiedrības intereses attiecībā uz jūras piekrastes izmantošanu, valdība savulaik uzdeva Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijai izstrādāt Piekrastes telpiskās attīstības stratēģiju. Šāds valsts līmeņa plānošanas dokuments, kā arī tā stratēģiskās ietekmes uz vidi novērtējums, ļautu plānot piekrastes ilgtspējīgu attīstību, neapdraudot sabiedrības tiesības piekļūt jūrai un nākamo paaudžu tiesības dzīvot labvēlīgā vidē. „Kamēr šāda dokumenta nav, priekšlikumi, kas attiecas uz krasta aizsargjoslas aizsardzības nosacījumu maiņu nebūtu pat apspriežami,” uzskata R. Vējonis.

Avots: Vides ministrija


Raksts publicēts

kategorijā

Autors:

Pēdējie komentāri

  1. Множество пользователей активно ищут удобные и доступные способы развлечения. Это привело к повышению популярности различных онлайн-сервисов http://www.hucellbio.com/bbs/board.php?bo_table=free&wr_id=467741

TWITTER FORUMS

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *