Lāzeriekārtu darbības aizliegums

21.04.2008. LETA
Austrālijas Jaundienvidvelsas štats aizliedzis lāzeru tēmētājus pēc vairākiem gadījumiem, kad, vēršot lāzera starus pret lidmašīnām, apžilbināti piloti.
Pēdējā laikā vairāki piloti sūdzējušies, ka pacelšanās un nolaišanās laikā Sidnejas lidostā viņu kabīnēs iespīdināti lāzera stari, apžilbinot viņus un apdraudot lidmašīnu drošību.
Pēdējais incidents notika nedēļas nogalē, kad virs Sidnejas dienviddaļas lidojošā neatliekamās palīdzības helikopterā iespīdināts zaļš lāzera stars.
Reaģējot uz šiem notikumiem, Jaundienvidvelsas štatā jebkāda veida lāzera tēmētāji tiks aizliegti kā ieroči un par tāda glabāšanu bez atļaujas draudēs līdz 14 gadu cietumsods.
“Mēs ieviešam jaunus likumus, lai apturētu potenciālu masu slepkavību. Esiet droši, tie ir nāvējoši ieroči. Šī muļķīgā un gļēvā rīcība var novest pie šausmīga rezultāta. Pilota apžilbināšanai tikai uz mazu sekundes daļu var būt katastrofiskas sekas,” norādīja štata premjerministrs Moriss Iemma.
Lielas jaudas lāzeri tiks klasificēti kā ieroči, bet par vājāku lāzeru glabāšanu draudēs līdz divu gadu cietumsods un 5000 ASV dolāru soda nauda.
Skolotājiem, astronomiem, universitāšu zinātniekiem un celtniecības industrijas darbiniekiem būs jālūdz īpaša atļauja, lai varētu izmantot lāzerus.
Jaundienvidvelsas Civilās aviācijas drošības pārvaldes pārstāvis Pīters Gibsons sacīja, ka katru nedēļu lāzeru stari tiek spīdināti uz piecām sešām lidmašīnām, dažus pilotus īslaicīgi padarot neredzīgus.
Pildspalvas izmēra lāzeru tēmētāji parasti tiek lietoti dažādās prezentācijās skolās vai uzņēmumos, lai norādītu uz noteiktām vietām materiālos.

Informācija pārpublicēta no portāla DELFI


Raksts publicēts

kategorijā

Autors:

Pēdējie komentāri

TWITTER FORUMS

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *