Virtuālā ekspedīcija: UNESCO sarakstā iekļautie Strūves ģeodēziskā loka punkti (1. daļa – Moldova, Ukraina, Baltkrievija)

Šogad pastiprinātu uzmanību jau vairākas reizes izpelnījies Strūves ģeodēziskais loks. Maijā Latvijā tika izdotas Strūves lokam veltītas pastmarkas, savukārt jūlijā Latviju šķērsoja starptautiskā ekspedīcija, kas ceļoja pa Strūves loka punktu maršrutu. Turpinot šo tematiku, Mernieks.lv apkopo informāciju par UNESCO mantojuma sarakstā iekļautajiem 34 Strūves ģeodēziskā loka punktiem. Piedāvājam tādu kā virtuālu ekskursiju ar fotogrāfijām un nelielu aprakstu par katru punktu.

Strūves ģeodēziskais loks ir apmēram 2820 kilometrus gara triangulācijas uzmērīšanas ģeodēzisko punktu ķēde, kas šķērso 10 valstu teritorijas no Ukrainas dienvidiem līdz Norvēģijas ziemeļiem. Meridiāna loka uzmērīšana astronoma Frīdriha Georga Vilhelma Strūves vadībā notika no 1816. līdz 1855. gadam – ar mērķi noskaidrot precīzu Zemes izmēru un formu. UNESCO mantojuma sarakstā Strūves ģeodēzisko loku iekļāva 2005. gadā, pēc Starptautiskās Mērnieku federācijas ierosinājuma, kuru atbalstīja arī Starptautiskā Astronomijas savienība. Kopš tā laika Strūves loka šķērsotajās valstīs tikušas uzstādītas vai atjaunotas diezgan daudzas UNESCO statusā iekļuvušo ģeodēzisko punktu piemiņas zīmes.

Staro Nekrasovka - galējais dienvidu punkts (foto: Wikimedia Commons)
„Staro Nekrasovka” (Старонекрасівка), Ukraina. Šis ir Strūves ģeodēziskā loka pats galējais dienvidu punkts, tas atrodas Odesas apgabalā Ukrainā, netālu no Izmailas pilsētas. „Staro Nekrasovka” kopš 1991. gada kalpo arī kā Ukrainas valsts ģeodēziskā tīkla punkts. Strūves ģeodēziskajā lokā šis punkts tika izveidots 1848. gadā, atzīmējot to ar 11,5 metrus augstu piramīdu, tiesa, pabeigt novērojumus togad vēl neizdevās, speciālisti atgriezās nākamā gada pavasarī ar „Ertel” 12 collu teodolītu un 8 collu astronomisko teodolītu. Atzīmēt loka gala punktu „Staro Nekrasovka” ar pieminekli ierosināja pats F.G.V. Strūve jau 1852. gadā, tomēr ieceres realizēšana nevedās tik viegli krievu-angļu-franču-turku kara politisko seku dēļ. Vēlāk Moldovas valdība tomēr piekrita pieminekļa uzstādīšanai un tas tika izveidots 1858. gadā – inženieri stingri piekodināja neizkustināt jau novietoto pazemes centra punktu.
„Baranovka” (Баранівка), Ukraina. Viens no tiem Ukrainā esošajiem Strūves loka punktiem, kas tika izsekots un atjaunots tikai 2003. gadā. Punkta centra pamatne veidota no kaļķakmens. Internetā atrodamajās fotogrāfijās „Baranovkas” punkts neizskatās sakopts – plāksne ieaugusi nezālēs. Aprakstos izskan nožēla, ka potenciāls tūrisma objekts atrodas tik nolaistā stāvoklī.
Felstina(foto: volonter-turbota.blogspot.com)
„Felština” (Фельштин), Ukraina. Felštinas punkts ir otrs no trijiem Hmeļņicki apgabalā esošajiem Ukrainas punktiem. Tas ir mazliet labākā stāvoklī nekā Baranovkas punkts, apkārtne ir pārredzama un blakus plāksnei uzstādīts arī trijkājis.
„Katerinovka” (Катеринівка), Ukraina. Ļoti līdzīgs punkts „Baranovkai” – plāksne, kurai apkārt nezāles.
 „Rūdi” (Рудь), Moldova. Vienīgais Moldovā esošais UNESCO mantojuma saraksta Strūves loka punkts tika ierīkots 1847. gadā (vispār Moldovā bijuši 27 patstāvīgie loka ģeodēziskie punkti), savukārt piemiņas obelisks tur tika uzstādīts 2006. gada 17. jūnijā. Tas atrodas ābeļdārzā, 300 metrus no Sorokas-Otaču maģistrāles.
„Tupiški” (Тупішыкі), Baltkrievija. Tupišku punkts atrodas Baltkrievijas rietumdaļā, Grodņas apgabalā, 5 kilometrus no Golšanas – uz mežiem apauguša pakalna vairāk nekā 300 metru augstumā virs jūras līmeņa. Piemineklis tur tika uzstādīts 2007. gadā, kopš tā laika Tupišku punkts iekļauts Baltkrievijas tūrisma maršrutos. „Tupiški nebūs objekts, kuru apmeklēs tūristu pūļi, taču kā daļa no plašāka maršruta tas noteikti ir interesants”, pēc Tupišku monumenta atklāšanas sacīja Baltkrievijas Tūrisma un Sporta ministrijas Tūrisma aktivitāšu plānošanas un organizēšanas departamenta vadītāja Ļubova Maksimova.
„Lopati” (Лапаты), Baltkrievija. Lopatu ģeodēziskais punkts tika izveidots 1827. gadā – izbūvējot to no zemē ieraktiem akmeņiem, kas tika apmūrēti ar ķieģeļiem. Savukārt tagad tur uzstādīts Baltkrievijas Strūves loka punktu vienotā stila granīta obelisks, bet pats punkts funkcionē kā pilnvērtīga Baltkrievijas ģeodēziskā tīkla sastāvdaļa. Interesanti, ka atšķirībā no daudziem citiem Strūves loka punktiem, kas atrodas grūti pieejamās, nomaļās vietās, Lopatu punkts ir tuvu autostrādei un uz to pat ved arī labs pieejas ceļš.
„Osovņica” (Асаўніца), Baltkrievija. Osovņicas punkts atrodas Baltkrievijas dienvidu daļā, Brestas apgabalā. Šis punkts nezinātājam esot grūti atrodams un pat ne visi vietējā ciemata iedzīvotāji ir labi informēti par tā eksistenci. Par to liecina kāds internetā ievietots tūristu apraksts par piedzīvojumiem, meklējot Osovņicas punkta atrašanās vietu. Lai arī ciematā ir pat norāde uz to, tomēr sekojot tai meklēto atrast neesot izdevies. Viens no vietējiem sacījis, ka punkts atrodoties mežā, kāds cits minējis, ka tas ir lauka vidū un pat norādījis pareizo virzienu, taču nez kāpēc bijis pārliecināts, ka piemiņas zīme tikusi uzstādīta kara laikā, bet pirms dažiem gadiem nodegusi. Osovņicas punkts tiešām atrodas lauka vidū un piebraukt tam klāt nav iespējams – kāds gabals jāiet kājām. Citādi vieta ir sakopta – nekas nav nodedzis, bet gan uzstādīts tāds pats solīda izskata monuments kā pie pārējiem Baltkrievijas Strūves loka UNESCO punktiem.
„Leskoviči” (Лескавічы), Baltkrievija. Vēl viens Baltkrievijas dienvidu punkts, atrodas Ivanovas rajonā, apmēram 600 metrus uz dienvidiem no Leskoviču ciemata. Šis, kā dalās pieredzē vietu apmeklējušie, ir vēl viens no grūti atrodamajiem punktiem – ceļazīmes uz to nenorādot, un, lai sasniegtu ar kājām, jāiet cauri rudzu laukam.
„Čekutska” (Чэкуцк), Baltkrievija. Šis punkts atrodas mežā, taču esot viegli atrodams, jo uz to norāda liels, māksliniecisks ceļrādis un blakus piemineklim pat ir iekārtota vieta, kur apsēsties un atvilkt elpu. Turpat esot arī papilnam ar mellenēm un sēnēm!

Raksts publicēts

,

kategorijā

Autors:

Pēdējie komentāri

  1. Когда речь идет о перепланировке помещений, стоимость играет решающую роль. Многие считают, что качественные услуги по перепланировке обязательно должны быть…

  2. What is Foreclosure Mediation? In foreclosure mediation, a neutral third party facilitates negotiations between homeowners and lenders to avoid foreclosure.…

TWITTER FORUMS

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *