Virtuālā ekspedīcija: UNESCO sarakstā iekļautie Strūves ģeodēziskā loka punkti (3. daļa – Krievija un Somija)

Turpinot virtuālo ceļojumu pa Strūves ģeodēzisko loku, šoreiz nonāksim jau aiz polārā loka – ceļojot pa Krievijas un Somijas teritorijās esošo punktu vietām.

„Makipalis” un „Gogland Z”, Krievija. Divi Strūves loka punkti atrodas neparastā vietā – uz Krievijai piederošas Goglandes salas netālu no Somijas krastiem. Vēl salīdzinoši nesen (līdz 2005. gada sākumam) Goglande bija klasificēta kā slēgta militārā zona, tātad parastiem apmeklētājiem nepieejama. Arī tagad, kad Goglandes sala ir publiski atvērta, uz tās esošie Strūves loka punkti nav viegli sasniedzami – ar kuģi līdz salai jābrauc 4 stundas. Gan „Makipalis”, gan „Gogland Z” atrodas uz 126 metrus augstā Makipalis pakalna. 

„Mustaviiri” („Svartviri”), Somija. Arī Mustaviri punkts atrodas uz klinšainas salas, Somijas dienvidu piekrastē. Pati sala ir daļa no Austrumu Līča Somijas Nacionālā parka, tā ir brīvi pieejama publikai. Mustaviri punkts tika uzmērīts 1833. gadā un marķēts, ieurbjot to klintī. Somijas ģeodēziskais institūts šeit pēc gandrīz 100 gadiem – 1930. gadā ierīkoja 1. klases triangulācijas punktu.

„Porlom II”, Somija. Porlammi stacijas punkts atrodas Somijas dienvidos, Lapinjarvi apgabalā, Tornikallio pakalna virsotnē. Strūves loka punkts šeit tika uzmērīts un tehniski ierīkots 1833. gadā. Tajos laikos no Tornikallio pavērās netraucēts skats uz visām pusēm, mūsdienās gan tas vairāk apaudzis ar mežiem, tomēr joprojām palicis par populāru skatu vietu. 1922. gadā Somijas ģeodēzijas institūts uzmērīja 1. klases triangulācijas punktu 64,5 metru attālumā no Strūves uzmērītā punkta. Vēlāk šeit tika uzbūvēts arī triangulācijas tornis, kurš stāvēja līdz pat 80-to gadu vidum, kad triangulāciju pilnībā aizstāja GPS mērījumi.

„Puolakka”, Somija. Puolakas punkts, kas arī atrodas klints virsotnē, tika uzmērīts 1834. gadā un, līdzīgi kā citi šī reģiona punkti, nostiprināts ar urbumu klintī. Kopš 1930. gada tas kalpojis arī kā viens no Somijas triangulācijas tīkla I klases punktiem. No 1969. līdz 1987. gadam Somijas Ģeodēzijas institūts izmantoja Puolakas punktu arī zvaigžņu triangulācijai. Koka triangulācijas/skatu tornis, ko 1998. gadā somi šeit uzbūvēja sadarbībā ar Starptautisko Mērnieku federāciju, tagad kalpo gan kā atgādinājums par punkta nozīmību Somijas kartogrāfijas attīstībā, gan kā vilinājums plašākam tūristu lokam.

„Tornea”, Somija. Tornea punkts atrodas Somijas ziemeļdaļā, blakus Zviedrijas robežai, Tornio upes vidū uz salas esošajai tāda paša nosaukuma pilsētiņai. Šis punkts interesants ar to, ka atrodas Alatornio baznīcas zvanu tornī, kur Strūves komanda to uzmērīja 1842. gadā (zvana kambara iekšpuses sienās joprojām redzami iegriezumi no tā laika). Tas ir tikai viens no diviem Strūves loka punktiem, kas atrodas ēkās (otrs – Tartu vecā observatorija). Zvanu tornis paceļas 40 metru virs jūras līmeņa, tāpēc bija dabiski piemērota vieta triangulācijai, paverot netraucētu skatienu uz citiem loka punktiem. Tornea punkts joprojām ir viens no Tornio pilsētas ģeodēziskajiem punktiem. Interesanti, ka vēl gadsimtu pirms Strūves Pjēra Luisa Moreā de Mapertuī ekspedīcija, kas arī centās izmērīt Zemes formu, arī ceļoja pa Tornio upes ieleju – tiesa gan, Mapertuī par piemērotāku vietu mērījuma punktam izvēlējās Sungari salas baznīcas torni.

„Avasaksa”, Somija. Avasaksas punkts atrodas Lapzemē, uz pakalna starp Somiju un Zviedriju. Tas tika uzmērīts 1845. gadā un sākotnēji atzīmēts ar krustiem, kas tika iekalti klintī. Tagad punkts ir atrodams zem novērojumu torņa, kas tika uzbūvēts pakalna augstākajā punktā 1969. gadā. Avasaksa arī citādi populārs tūrisma objekts – kā vistālāk uz dienvidiem esošā vieta, kur iespējams novērot pusnakts sauli.

„Stuor-oivi”, Somija. Stuoroivi punkts atrodas pašos Somijas ziemeļos. Šeit tika uzmērīti pat divi punkti – pirmais 1850. un otrais 1852. gadā. Stuoroivi 1895. gadā kļuva par Norvēģijas triangulācijas tīkla sastāvdaļu – interesanti, ka Somijas triangulācijas tīklā kā I klases punkts tas tika iekļauts tikai 1970. gadā. Šis ir viens no nepieejamākajiem punktiem visā Strūves ģeodēziskajā lokā – tā apmeklētājiem jārēķinās ar pamatīgu dienas pārgājienu, lai nokļūtu līdz Stuoroivi, jo tuvākie ceļi no tā atrodas vismaz 10 kilometru attālumā (Enontekiö-Kautokeino vai Muonio-Kilpisjärvi ceļi).


Raksts publicēts

,

kategorijā

Autors:

Pēdējie komentāri

  1. Когда речь идет о перепланировке помещений, стоимость играет решающую роль. Многие считают, что качественные услуги по перепланировке обязательно должны быть…

  2. What is Foreclosure Mediation? In foreclosure mediation, a neutral third party facilitates negotiations between homeowners and lenders to avoid foreclosure.…

TWITTER FORUMS

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *