Google Maps projekts rada privātuma bažas Somijā

Tiešsaistes pakalpojumu sniedzējs Google ir uzsācis projektu, lai fotografētu visas lielāko pilsētu ielas Somijā. Šāds projekts jau ir īstenots vairākās citās valstīs. Iespēja uz ielām atpazīt automašīnas un cilvēkus Somijā rada un paaugstina privātuma bažas.

Attēli priekš Google kartēm tiek iegūti ar kameru, kas uzmontēta uz braucošas automašīnas jumta (attēlā redzama Google automašīna Espo ielās 6 aprīlī). Tie tiek ievietoti internetā, kur tos var aplūkot gan izmantojot datorus, gan mobilos tālruņus. Jaunos attēlus par Somijas ielām internetā vēl nevarēs redzēt vairākus mēnešus.

Google uzsver, ka uzņēmums vienmēr ievēro vietējo likumdošanu. Nepieciešamības gadījumā fotografēšanas tehnoloģija ļauj automātiski aizmiglot cilvēku sejas un automašīnu numurzīmes. Tomēr citās valstīs, kurās lieto esošo versiju, sejas un numurzīmes nav izplūdušas. Turklāt, neredzot seju, persona tik un tā ir atpazīstama pēc apģērba un vietas, kur tā ir nofotografēta. Uzjautrinošu attēlu meklēšana Google dažās valstīs ir pārvērtusies par savdabīgu hobiju.

Robeža, kur pārkāpts privātums jānovērtē katrā gadījumā atsevišķi. Viens no komunikāciju tiesību ekspertiem Päivi Tiilikka uzskata, ka personas fotografēšana ēkas priekšpusē uz privātas zemes ir privātuma pārkāpums. Savukārt cits eksperts Jukka Kemppinen saka, ka privātā teritorijā bez žoga ne vienmēr ir nosakāma privātuma robeža, toties iekštelpu fotogrāfijas caur logu viennozīmīgi ir nelikumīgas.

Avots: HELSINGIN SANOMAT


Raksts publicēts

kategorijā

Autors:

Pēdējie komentāri

  1. Множество пользователей активно ищут удобные и доступные способы развлечения. Это привело к повышению популярности различных онлайн-сервисов http://www.hucellbio.com/bbs/board.php?bo_table=free&wr_id=467741

TWITTER FORUMS

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *