Eiropas Kosmosa aģentūra izstrādā Eiropas kuģošanas ceļu karti

Francijas speciālisti, apstrādājot septiņu gadu laikā uzkrātos Eiropas Kosmosa aģentūras (ESA – European Space Agency) ENVISAT satelīta datus par kuģu satiksmi Eiropai pieguļošajos ūdens ceļos, ir izveidojuši Eiropas kuģošanas ceļu karti.

ENVISAT (Environmental Satellite) ir Eiropas Kosmosa aģentūras Zemes novērošanas satelīts. Tas tika palaists 2002.gada 1.martā. Uz tā platformas izvietoti deviņi Zemes novērošanas instrumenti, kas uzkrāj dažādu informāciju par Zemi. Viens no šādiem instrumentiem ir radars ASAR (Advanced Synthetic Aperture Radar). Radara uzkrātos datus laika periodā no 2002. līdz 2009.gadam pēc īpaša algoritma apstrādāja Francijas kosmosa aģentūras centra (CNES – Centre National d’Etudes Spatiales) speciālisti, izveidojot uzskatāmu Eiropas krastu kuģu satiksmes modeli.

Šī modeļa pielietojumi var būt ļoti dažādi. Viens no tiem – iespēja novērtēt kuģošanas ietekmi uz atmosfēras piesārņojumu.

Neraugoties uz to, ka kuģi ir energoefektīgāki kā cita veida komercpārvadājuma veidi, tomēr to dzinēji izraisa lielu gaisa piesārņotājumu ar sēra un slāpekļa dioksīdiem. Šo gāzu palielināta koncentrācija ir cēlonis skābajiem lietiem, kas nodara kaitējumu gan videi, gan ir bīstama cilvēkiem. Slāpekļa oksīda izplūdes apjomu no transporta kuģiem iespējams novērot no kosmosa. Lai to ilustrētu, kuģniecības ceļu karte ir savietota ar slāpekļa oksīda karti, kas spilgti parāda, ka vietās, kur notiek intensīva navigācija, ir novērota palielināta SO2 un NO2 koncetrācija. (1.att.)

Izveidotais kuģu satiksmes modelis var arī palīdzēt atbildīgajām jūras iestādēm labāk pārvaldīt jūras transporta kustību un uzlabot jūras ceļu maršrutus.

Piemēram, Eiropas Jūras drošības komiteja grozīja satiksmes sadales shēmas Portugāles krastā 2005.gadā, pievienojot vēl divas kuģniecības līnijas un pārvietojot kuģošanas joslas tālāk prom no krasta. (2.att.)

Satelīta novērojumi atklāj arī tās ostas, kurās visbiežāk kuģi noenkurojas. ASAR attēls ar zilo krāsu izceļot uzskatāmi parāda Ziemeļjūras visbiežāk apmeklētākās ostas – Kalē Francijā, Antverpene Beļģijā, Brēmene un Hamburga Vācijā un Europort Nīderlandē. (3.att.)

Avots: European Space Agency


Raksts publicēts

kategorijā

Autors:

Pēdējie komentāri

TWITTER FORUMS

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *