GSDI 11.pasaules konference

No 2009.gada 15.jūnija līdz 19.jūnijam Roterdamā, Nīderlandē, notika GSDI (GeoSpatial Data Infrastructure) 11.pasaules konference „Spatial Data Infrastructure Convergence: Building SDI Bridges to address Global Challenges”. Konferences ietvaros notika vēl divi nozīmīgi pasākumi – INSPIRE 3.konference un Holandes telpisko datu infrastruktūrai veltīta konference (The Dutch SDI conference).

Konferences laikā darbojās izstāde ar Autodesk, ESRI, Intergraph, Imagem/ERDAS, Safe Software, Intermap Technologies, EuroGeographics, Cyclomedia, kā arī citu institūciju un firmu stendiem.

Konferencē piedalījās aptuveni 2000 dalībnieki no dažādam pasaules valstīm.

GSDI 11.pasaules konferencē tika izklāstīti dažādu pasaules valstu sasniegumi nacionālo telpisko datu infrastruktūru izveidē, ar ziņojumiem uzstājās referenti no visiem kontinentiem. Vadošo ziņotāju runās tika daudz apspriesta tēma par tālāku telpisko datu infrastruktūras attīstību, par daudznacionālu un starpkontinentālu saikņu veidošanu šo infrastruktūru izveidē, kā pozitīvu piemēru minot Eiropu. Viens no aktuālākajiem jautājumiem – kā harmonizēt sabiedrības tieksmi attēlot apkārtējo vidi ar modernajiem interneta līdzekļiem, kas šobrīd tiek saukti par neogeography, ar telpisko datu infrastruktūrām un veidot saiknes starp tām.

INSPIRE 3.konferencē vadošo ziņotāju runās tika uzsvērta INSPIRE direktīvas nozīmība Eiropas Kopienas Telpisko datu infrastruktūras izveidē un dabas aizsardzības uzdevumu risināšanā, kā arī runāts par iespējamajiem šķēršļiem datu koplietošanā un privātā sektora ieguldījumu INSPIRE direktīvas ieviešanā.

Sakarā ar lielo pieteikto referātu skaitu darbs tika organizēts paralēlo sesiju veidā. Kopējais sesiju skaits – 101 ar kopējo referātu skaitu apmēram 500, līdz ar to iespējams noklausīties tikai ap 30 referātus no visiem.

INSPIRE direktīvas ieviešanā aktīvi līdzdarbojas arī Islande un Norvēģija, kas nav ES dalībvalstis. Interesanti bija mēģinājumi pielīdzināt INSPIRE direktīvai (saistoša Eiropas Savienības dalībvalstīm) situāciju ASV un Austrālijā.

Konferencē ļoti pozitīvi izskanēja arī Latvijas vārds – EiroGeographics stendā bija izvietots grīdas panno ar 18 slavenāko Eiropas tiltu attēliem ortofoto kartēs, to starpā bija arī senais Kuldīgas tilts pār Ventu, par kuru informāciju iesniedza Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūra. Tika rīkota arī viktorīna, kurā bija jāatbild kurā valstī kurš tilts atrodas.

Aģentūra tika pieminēta arī Eirogeographics vadīto projektu un ESDIN projekta ziņojumos. EuroGeoNames projektā vietvārdu meklēšana tika atainota, par pamatu ņemot nosaukumu „Rīga” (http://www.eurogeonames.com/refappl).

No Latvijas konferencē piedalījās Arvīds Ozols, Aģentūras Ģeoinformācijas sistēmu un informācijas tehnoloģiju departamenta ĢIS daļas vadītājs.

Vairāk ziņu par konferenci var iegūt: http://www.gsdi.org/gsdi11.

Daļu no konferences prezentācijām var skatīt:
EuroGeographics mājas lapā: http://www.eurogeographics.org/news/presentations-gsdi-11-conference-workshops;
http://www.eurogeographics.org/news/gsdi-11-fridays-plenary-and-parallel-sessions.

ESDIN projekta mājas lapā:
http://www.esdin.eu/news/events/01-07-09/globalmap-and-esdin-project;
http://www.esdin.eu/news/news/01-07-09/more-information-esdin-gsdi-conference.

Attēlā: Pasaules Tirdzniecības centrs Roterdamā, GSDI 11.pasaules konferences norises vieta.

Avots: Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūra


Raksts publicēts

kategorijā

Autors:

Pēdējie komentāri

  1. Повысьте доверие и привлеките клиентов с нашим добровольным сертификатом соответствия! Наличие сертификата соответствия позволяет клиентам быть уверенными в том, что…

  2. Когда речь идет о перепланировке помещений, стоимость играет решающую роль. Многие считают, что качественные услуги по перепланировке обязательно должны быть…

  3. What is Foreclosure Mediation? In foreclosure mediation, a neutral third party facilitates negotiations between homeowners and lenders to avoid foreclosure.…

TWITTER FORUMS

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *