Starptautiskā konference “Strūves ģeodēziskais loks un tā turpinājums laikā un telpā” noslēgusies

Piektdien un sestdien – 22. un 23.augustā Jēkabpilī, Jēkabpils Valsts ģimnāzijā un Jēkabpils rajona padomē notika starptautiska konference “Strūves ģeodēziskais loks un tā turpinājums laikā un telpā”.
Konferences atklāšanā runas teica dažādas promenentas personas – Jēkabpils domes priekšsēdētājs Leonīds Salcēvičs, LĢIA direktors Voldemārs Vilcāns, LR Aizsardzības ministrijas pārstāve Dina Giluce, UNESCO LNK ģenerālsekretāre Dagnija Baltiņa un Somijas zemes dienesta ģenerāldirektors Jarmo Ratia.
Kopumā ar ziņojumiem divu dienu laikā uzstājās 13 valstu pārstāvji, kurus vieno interese par Strūves loku.
Noklausoties dažādos un interesantos dalībnieku ziņojumus, tika iegūtas atziņas, kas pilnībā atbilst konferences nosaukumam – bez pagātnes ģēniju darba novērtējuma nav iespējama veiksmīga tālākā attīstība. Saprotot, cik nozīmīgu un titānisku darbu pagātnē ir veicis Fridrihs Georgs Vilhelms Strūve, šodien mūsu pienākums ir turpināt iesākto pasaules izziņas darbu.
Strūves ģeodēziskais loks tika uzmērīts laikā no 1816. gada līdz 1855. gadam. Tas ietver 25º 20´ no zemeslodes apkārtmēra un stiepjas no Norvēģijas Ledus okeāna piekrastes līdz Donavas grīvai pie Melnās jūras, pavisam 2822 kilometrus kopgarumā. Ģeodēziskajam lokam piegulošais triangulācijas tīkls iedalījās 12 sekcijās, un katra no tām noslēdzās ar ģeogrāfisko koordinātu un saistošo virzienu azimuta mērījumiem. Pavisam koordinātu tīklā izveidoja 258 triangulācijas trijstūrus, nostiprināja 265 ģeodēziskos punktus un izmērīja 10 triangulācijas bāzes līnijas.
Konferences pirmās dienas pēcpusdienā Strūves parkā svinīgi tika atklāts mākslinieciski veidotais triangulācijas torņa makets, ko veidojis mākslinieks Arvīds Endziņš.
Otrās dienas noslēgumā konferences dalībnieki apmeklēja Strūves ģeodēziskā loka punktu “Sestukalns”, kas atrodas Ērgļu novada Sausnējas pagastā.
Par konferences veiksmīgo norisi un organizēto kultūras programmu jāpateicas Jēkabpils pilsētas pašvaldībai un Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūrai.
Jāpiebilst, ka konferences starplaikos un svinīgo vakariņu laikā dažādu valstu kolēģiem bija lieliska iespēja risināt sarunas neformālā gaisotnē, kas noteikti veicinās turpmāko starpvalstu sadarbību.


Raksts publicēts

kategorijā

Autors:

Pēdējie komentāri

  1. Повысьте доверие и привлеките клиентов с нашим добровольным сертификатом соответствия! Наличие сертификата соответствия позволяет клиентам быть уверенными в том, что…

  2. Когда речь идет о перепланировке помещений, стоимость играет решающую роль. Многие считают, что качественные услуги по перепланировке обязательно должны быть…

  3. What is Foreclosure Mediation? In foreclosure mediation, a neutral third party facilitates negotiations between homeowners and lenders to avoid foreclosure.…

TWITTER FORUMS

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *