Jauna grāmata par vietvārdiem, dabu un vēsturi

Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūra laidusi klajā grāmatu — novadpētniecisku un toponīmisku pētījumu par Cēsu rajona Liepas pagastu. Tā tapusi Aģentūras Kartogrāfijas departamenta Toponīmikas laboratorijas un Liepas pagasta padomes sadarbībā.

Grāmatā raksturoti dabas un kultūrvēsturiskie objekti, apdzīvotās vietas, apkopoti visi zināmie to nosaukumi. Lai saglabātu pagasta vietvārdu bagātību, grāmatā iekļauti arī jau izzudušu objektu (bijušo viensētu, krogu u. c.) nosaukumi. Sniegts ieskats pagasta vēsturē, kultūrā un saimniecībā. Grāmata bagātīgi ilustrēta ar krāsainiem un melnbaltiem attēliem (mūsdienu un vēsturiskām fotogrāfijām, zīmējumiem, karšu fragmentiem u. c.). Tajā ievietotas gandrīz visu Liepas pagasta viensētu un citu dzīvojamo māju fotogrāfijas.

Grāmatas apjoms – 308 lpp. Pielikumā ir krāsaina Liepas pagasta karte M 1:25 000 un Liepas ciema plāns M 1:10 000.

Darbs var būt noderīgs Liepas un apkārtējo pagastu ļaudīm, novadpētniekiem, skolēniem, studentiem un visiem, kurus interesē Liepas pagasta daba, cilvēki, vēsture un vietvārdi.

Liepas pagasta padome jau saņēmusi pasūtīto tirāžu un gatavojas grāmatas atvēršanas svētkiem 23. maijā plkst. 13.00 Liepas pagastā.

Grāmatas tekstu autores: Valda Ermane, Sarmīte Pliuna, Benita Sausiņa, Otīlija Kovaļevska
Grāmatas sakārtotāja un redaktore Otīlija Kovaļevska
Literārā redaktore un korektore Baiba Ivulāne
Kartogrāfe Baiba Gitendorfa
Maketētāja Marika Marcinkus
Marikas Marcinkus mākslinieciskais noformējums
Grāmatā izmantotas Benitas Sausiņas, Aivara Viļņa, Aijas Struņķes, Raimonda Renča, Valdas Ermanes, Vitas Strautnieces, Jutas Audzeres, Romualda Beļavska, Induļa Krauzes, Valda Brauna, Ivara Valdmaņa u. c. fotogrāfijas. Izmantoti attēli no Liepas bibliotēkas arhīva, Sociālā dienesta un LKLS biedrības Liepas nodaļas arhīva, pagasta ļaužu personīgajiem arhīviem, kā arī Valsts zemes dienestā 2005. gadā sagatavotā ortofotokarte.

Iespiests Aģentūras tipogrāfijā „Latvijas karte“.
ISBN 9984-28-235-X
© Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūra, 2009
© Liepas pagasta padome, 2009
Foto: Vita Strautniece


Raksts publicēts

kategorijā

Autors:

Pēdējie komentāri

TWITTER FORUMS

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *