Pārcelts Latvijas pirmā satelīta starts

Latvijas zinātnieku grupai jāatsakās no bezmaksas vietas uz raķetes un jāpārceļ iespējamais pavadoņa “Venta-1” starts uz nākamo gadu, jo laikus nav rasts finansējums šim projektam.

“Šogad satelītu nevarēsim palaist, tas būs jādara nākamgad,” sacīja satelīta projekta vadītājs zinātnieks Juris Žagars, kurš nav zaudējis apņēmību atrast nepieciešamo naudu. “Projekta izstrāde ievelkas, jo finansējums nav piešķirts laikā – maksājumam vajadzēja būt gada vidū,” teica zinātnieks.

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) komunikācijas nodaļas vadītāja Dace Jansone-Klasiņa skaidroja, ka ministrija konceptuāli atbalsta 25 000 latu piešķiršanu “Venta–1” projektam no IZM līdzekļiem, taču pirms naudas atvēlēšanas ministrija vēlas vairāk uzzināt par projekta īstenošanas iespējām.

J. Žagars atzīst, ka notiek sarunas ar kādu uzņēmumu, kurš varētu piešķirt projektam līdzekļus (ap 25 000 latu), pretī saņemot iespējas izmantot satelītkomunikācijas pakalpojumus. “No kopumā nepieciešamajiem 100 000, tad atliktu vien
50 000, kurus mēs līdz aprīlim sagrabināsim,” teica J. Žagars un piebilda, ka ir izstrādāti dažādi projekti, kuri apstiprināšanas gadījumā dotu vēl papildu finansējumu.

Tā kā līdzekļi satelītam netika atrasti līdz gada vidum, pavadoņa starts no šā gada Ziemassvētkiem ir pārcelts uz nākamā gada pavasari, zaudējot vietu uz raķetes, kura bija sarunāta par velti ar indiešu speciālistiem. Vieta uz raķetes maksā
70 000 latu, taču zinātnieks cer uz Indijas Kosmosa aģentūras speciālistu pretimnākšanu un bezmaksas vietu arī uz nākamās raķetes. Pavadoni bija plānots palaist orbītā no Satiša Dhavana kosmiskā centra Indijā.

“Tas, ka projekts aizkavējas, nav labi, bet ir arī sava laimīte. Aizkavēšanās dod iespēju rīkot apmācību ciklus studentiem,” teica J. Žagars.

Plānots, ka pēc palaišanas orbītā “Venta-1” uztvers un pārraidīs signālus uz Zemi, kā arī fotografēs planētu. Saziņai ar Zemi kā vidutājs tiks izmantots Ventspils Starptautiskais radioastronomijas centrs.

Avots: Latvijas Avīze
Autors: Ģirts Vikmanis
Foto: nra.lv


Raksts publicēts

kategorijā

Autors:

Pēdējie komentāri

TWITTER FORUMS

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *