Notikusi Baltijas Mērnieku biedrību konference

Piektdien, 6. novembrī notika Latvijas Mērnieku biedrības (LMB) organizētā Baltijas mērnieku biedrību konference, kurā bez rīkotājiem piedalījās Igaunijas un Lietuvas mērnieku biedrības, kā arī uzaicināto viesu statusā Latvijas Kartogrāfu un Ģeodēzistu asociācija.

Konference kopumā bijusi ļoti produktīva, stāsta Latvijas Mērnieku biedrības priekšsēdētājs Andris Mazkalniņš. Mērniecības profesionāļi apmainījušies ar informāciju, kā mērniecības nozare funkcionē katrā no valstīm, kādā attīstības stadijā tā atrodas.

Lietuvā un Igaunijā vairāk nekā Latvijā ir attīstītas dažādas elektroniskās informācijas apmaiņas un apstrādes sistēmas, kas mērniekiem atvieglo darbu – līdzīgi kā elektroniskā dokumentu saskaņošana, ko Latvijā tikai nupat sācis attīstīt Valsts zemes dienests.

Savukārt mērnieku sertificēšanas jautājumos Latvija var uzskatīt sevi par pirmrindnieci Baltijas mērogā – Lietuvā un Igaunijā vēl arvien pastāv jauktā licencēšanas un sertificēšanas sistēma, ar licencēšanu/sertificēšanu nodarbojas valsts iestādes. Lietuviešu un igauņu kolēģi izteikuši vēlēšanos ieviest ko līdzīgu Latvijā izveidotajai sertificēšanas sistēmai arī savās valstīs.

Interesanti arī tas, ka Lietuvā un Igaunijā, atšķirībā no Latvijas, netiek centralizēti apkopoti topogrāfiskie plāni – tie atrodas tikai atsevišķu pašvaldību pārziņā.

Viens no aktuālākajiem jautājumiem konferencē bija arī Eiropas mērnieku ētikas kodeksa ratificēšana Baltijas valstu parlamentos. Lietuvas, Igaunijas un Latvijas mērnieku biedrības arī vienojās sastādīt kopīgu rezolūciju Baltijas valstu valdībām par aktuālām problēmām mērniecības nozarē. Biedrības vienojās arī par ciešāku sadarbību savā starpā, piemēram, turpmāk savstarpēji aicinot uz sevis organizētajām mērnieku sporta spēlēm.


Raksts publicēts

kategorijā

Autors:

Pēdējie komentāri

  1. Когда речь идет о перепланировке помещений, стоимость играет решающую роль. Многие считают, что качественные услуги по перепланировке обязательно должны быть…

  2. What is Foreclosure Mediation? In foreclosure mediation, a neutral third party facilitates negotiations between homeowners and lenders to avoid foreclosure.…

TWITTER FORUMS

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *