Stājies spēkā VZD jaunais cenrādis

1. decembrī stājās spēkā Valsts Zemes dienesta pakalpojumu jaunie izcenojumi, kurus Ministru kabinets apstiprināja 27. oktobrī. Vidēji VZD atsevišķu maksas pakalpojumu cenas pieaugušas par 17%.

Jaunā cenrāža ieviešana tika pamatota ar VZD finansiālo stāvokli, jo dienestam ievērojami samazināts valsts budžeta finansējums.Lai gan VZD samazinājuši arī strādājošo skaitu un nodaļu skaitu, šie samazinājumi nesedzot nepieciešamās izmaksas pakalpojumu sniegšanai. Papildus faktors esot tas, ka 2009. gadā ekonomiskās lejupslīdes dēļ strauji samazinājies pieprasījums pēc VZD pakalpojumiem.

Viens no būtiskākajiem cenas pieaugumiem skāris kadastra datu aktualizācijas pakalpojumu, kura iepriekšējā cena bija 11,10 Ls. Saskaņā ar jauno projektu, tagad šis pakalpojums maksā 17,40 latus. Datu cenas zemes kadastrālajai uzmērīšanai vidēji pieaugušas par 5 % katrā sadaļā (teksta dati pēc zemes vienību lieluma), bet telpisko datu cena zemes topogrāfiskajai uzmērīšanai pieaugusi krasi – no 1,20 Ls uz 1,80 Ls par zemes vienību.

Būtiskas izmaiņas skārušas tos, kuri vēlēsies savus topogrāfiskos un izpilduzmērījumus saskaņot ar VZD un ievietot tos VZD topogrāfiskās informācijas sistēmā. Līdz šim jebkuram objektam bija noteikta viena fiksētā cena – 5,90 Ls. Tagad cenas ir diferencētas pēc objektu tipiem un lieluma, līdzīgi, kā savu cenu politiku veido “Mērniecības datu centrs”.

Pats būtiskākais jaunievedums ir tas, ka turpmāk VZD prasīs maksu par zīmogu “datu atbilstība NIVKIS datiem” jeb kadastra datu atbilstības pārbaudi kadastra kartei. Iepriekš šāda samaksa no mērniekiem netika prasīta. Topogrāfijas un būves izpildmērījumam līdz 0,5 hektāriem šis pakalpojums maksās 5,30 Ls par vienu objektu, no 0,5 līdz 2 hektāriem – 7,30 Ls, par katru nākamo hektāru – 3,40 Ls. Savukārt inženierkomunikāciju izpildmērījumam līdz 300 metriem vienam objektam tas izmaksās 6,40 Ls un par katriem nākamajiem 100 metriem 2,30 Ls klāt.

Ir noteikti arī jauni maksas pakalpojumu veidi, piemēram, VZD uzturēto datu izsniegšanas veids, izmantojot informācijas sistēmas servisus, kas nodrošinās sabiedrībai iespēju kvalitatīvā, mūsdienu tehnoloģijām atbilstošā un ērtā veidā saņemt VZD uzturēto informāciju. Adrešu klasifikatora teksta datu XML formātā informācijas sistēmas servisa abonēšana vienam mēnesim maksās Ls 100. Kā jaunu pakalpojumu ieviesīs arī telpisko datu (kadastra kartes, adrešu reģistra kartes, kadastrālo vērtību bāzes zonējumu ar satelītkarti) kā fona materiāla izmantošanas nodrošināšanu.

Ar MK pieņemto noteikumu projektu var iepazīties šeit


Raksts publicēts

kategorijā

Autors:

Pēdējie komentāri

  1. Множество пользователей активно ищут удобные и доступные способы развлечения. Это привело к повышению популярности различных онлайн-сервисов http://www.hucellbio.com/bbs/board.php?bo_table=free&wr_id=467741

TWITTER FORUMS

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *