Būvju deformāciju analīzes sistēma

Mernieks.lv turpina piedāvāt informāciju par dažiem no interesantākajiem Rīgas Tehniskās universitātes speciālistu izstrādātajiem projektiem ģeomātikas nozarē. Šoreiz par projektu „Būvju deformācijas ģeodēziskās kontroles sistēmas izstrādāšana un pārbaude”, kura rezultātā tikusi radīta un arī testēta Latvijā pirmā ēku deformāciju analīzes programma-datubāze.

RTU mācībspēki sadarbībā ar Izglītības un Zinātnes ministriju un IT speciālistiem šī projekta izstrādi pabeidza 2008. gadā. Tā rezultātā izveidota gan ēku deformāciju analīzes metodika, gan praktiski izmantojama datubāze (savietota ar SQL datubāzi), ar kuras palīdzību iespējams SQL datubāzē uzkrāt ēku deformāciju datus, analizēt un vizualizēt šos datus grafikos. Programmatūra darbojas gan attālināti, gan atrodoties uz personalizētā datora.

Programmatūras-datubāzes galvenā mērķauditorija ir ģeodēzijas – būvuzņēmumi, kuri nodarbojas ar regulāriem būvju deformāciju novērojumiem un kuriem ir daudz novērojamo objektu. To var izmantot, novērojot gan būvniecības stadijā esošus objektus (kā tas jau notiek, piemēram, ar būvējamo Nacionālo bibliotēku), gan jau sen uzbūvētas ēkas. Projekta autori programmu izmēģinājuši un veic datu uzkrāšanu vairākos nozīmīgos Rīgas objektos – Doma baznīcā, „Saules akmenī”, TEC-2 un RTU galvenajā ēkā Kaļķu ielā 1. Šajās ēkās uzstādītas t.s. „novērošanas markas”, kas turpina sniegt datus par minēto ēku deformācijām.

RTU izstrādātā  būvju deformācijas analīzes sistēma (DAS) Latvijā ir vienīgā šāda veida datubāzes uzkrāšanas sistēma, kas radīta Latvijā ģeodēzijas nozarē. Programmas autori redz iespējas arī šī projekta tālākā attīstīšanā – ģeodēziskajā kontrolē varētu integrēt arī apjomīgākas informācijas analīzes, piemēram, novērojot gruntsūdeņu ietekmi, plaisas ēku sienās, u.c. faktorus. Citi darba turpināšanas virzieni varētu būt sistēmas integrēšanu uz telpisko datu analīzi, precīzo nivelieru kalibrēšanas stendu un programmatūras izstrāde.


Raksts publicēts

kategorijā

Autors:

Pēdējie komentāri

  1. Повысьте доверие и привлеките клиентов с нашим добровольным сертификатом соответствия! Наличие сертификата соответствия позволяет клиентам быть уверенными в том, что…

  2. Когда речь идет о перепланировке помещений, стоимость играет решающую роль. Многие считают, что качественные услуги по перепланировке обязательно должны быть…

TWITTER FORUMS

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *