Zemkopības ministrija noliedz, ka tās padotības iestāde nodarbotos ar nelegālu mērniecību

„Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra” filiāle „Meža konsultāciju pakalpojumu centrs” (MKPC) neveicot nelegālu robežzīmju ierīkošanu un uzmērīšanu – tā atbildes vēstulē Latvijas Mērnieku biedrībai (LMB) informē Zemkopības ministrija. Valsts Zemes dienests savā atbildes vēstulē savukārt norāda, ka šādu pakalpojumu sniegšana bez atbilstoša sertifikāta saskaņā ar Krimināllikumu uzskatāma par krāpšanu, par ko draud līdz pat 3 gadu cietumsods.

Zemkopības ministrijas atbildē skaidrots, ka MKPC piedāvā vienīgi pakalpojumus, kas saistīti ar robežzīmju tehnisku atjaunošanu, ja tās neatbilst normatīvajos aktos noteiktajām prasībām, kā arī robežstigu attīrīšanu no apauguma. GPS uztvērēji tiekot izmantoti tikai kupicu atrašanai dabā pēc zemes robežu plāna, bet „gadījumos, kad robežzīmes dabā nav atrodamas vai to faktiskā atrašanās vieta dabā atšķiras no robežu plāna, MKPC nekādas tālākas darbības neveic un iesaka īpašniekam vērsties pie sertificēta mērnieka”.

Tiesa gan, iepriekš telefonsarunā MKPC direktors Raimonds Bērmanis, lai arī negribīgi, tomēr atzina, ka „mēs varam to izdarīt” (veikt robežzīmju uzmērīšanu), tiesa gan, brīdinot, ka klientam šādā gadījumā „var būt diskusijas”. No Bērmaņa sacītā radās iespaids, ka pamatā MKPC tiešām piedāvā vienīgi robežpunktu fizisku atjaunošanu, tomēr, ja klients vēlas un uzstāj (nevēlēdamies maksāt daudz augstāku cenu sertificētam mērniekam), MKPC var piekrist veikt arī uzmērīšanas darbus. Jādomā, ka, par spīti ārējai pozai, Zemkopības ministrija tomēr būs brīdinājusi MKPC un iestāde ir ņēmusi vērā, ka šādu pakalpojumu piedāvāt nedrīkst. Tomēr vēl paliek neapzināts daudzums individuālo mežu taksatoru un citu privātpersonu, kuri to piedāvā.
Nepatikšanas, nelegāli uzmērot robežpunktus, var rasties gan ietaupīt gribošajam zemes īpašniekam, gan šādu pasūtījumu veicošajam izpildītājam. Zemes īpašnieks var iedzīvoties kriminālatbildībā, ja nepareizas uzmērīšanas rezultātā sāk izmantot kaimiņa īpašumu. Savukārt nesertificētā uzmērītāja darbība var tikt klasificēta kā krāpšana. VZD vēstulē norādīts, ka „Krimināllikuma 177.panta pirmajā daļā noteikts, ka par svešas mantas vai tiesību uz šādu mantu iegūšanu, ļaunprātīgi izmantojot uzticēšanos vai ar viltu (krāpšana), — soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar arestu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz sešdesmit minimālajām mēnešalgām.” VZD Nekustamā īpašuma formēšanas departamenta Mērniecības daļas vadītāja Jana Brice skaidro, ka „Krimināllikuma 177. pants piemērojams attiecībā uz to personu, kura bez tiesībām attiecīgo darbu veikšanai tos izpilda un saņem par to samaksu. Proti, piesavina pasūtītāja naudas līdzekļus, izmantojot tā uzticēšanos, ka darbi tiek izpildīti atbilstoši valstī pastāvošajām prasībām. Ja persona, kurai nav atbilstoša sertifikāta, piedāvā veikt zemes īpašniekam robežu atjaunošanas darbus un zemes īpašnieks maldīgi uzskata, ka persona ir tiesīga šos darbus veikt, tad tas būs uzskatāms kā nodarījums pret personas mantu, kura iegūta uz krāpšanas, viltus pamata.”
LMB priekšsēdētājs Jānis Klīve informēja, ka biedrība par jautājuma tālāku risināšanu lems nākamajā valdes sēdē, kas paredzēta aprīļa sākumā. Patlaban tiekot meklēti veidi, kā par nesertificētu uzmērītāju pakalpojumu pirkšanas bīstamību informēt arī zemes īpašniekus – iespējams, publicējot informāciju masu medijos. „Cilvēkiem ir jāsaprot, ka tas nav nekāds joks”, brīdina J. Klīve.
Ikars Kubliņš

Raksts publicēts

kategorijā

Autors:

Pēdējie komentāri

  1. Повысьте доверие и привлеките клиентов с нашим добровольным сертификатом соответствия! Наличие сертификата соответствия позволяет клиентам быть уверенными в том, что…

TWITTER FORUMS

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *