Prezentē Strūves ģeodēziskajam lokam veltīto pastmarku bloku

Ceturtdien, 12. maijā, „Latvijas Pasts” svinīgā pasākumā vecākajā Rīgas dzīvojamās apbūves ēku kompleksā „Trīs brāļi” prezentēja nesen izdoto Strūves ģeodēziskajam lokam veltīto pastmarku bloku.

Pasākumā piedalījās un ar nelielām uzrunām uzstājās „Latvijas Pasta”, Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas (VKPAI), UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas, Valsts zemes dienesta, Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūras un Jēkabpils pilsētas domes pārstāvji, kā arī pastmarku dizaina autore, māksliniece Marta Ozola-Jaunarāja (kurai pasākuma neoficiālajā daļā nācās arī sniegt autogrāfus). Pasākumu apmeklēt ieradušies bija vairāki desmiti interesentu.

Runātāji uzsvēra pastmarkas izdošanas simbolisko nozīmību un pauda gandarījumu par šo notikumu, atskatījās uz paša Frīdriha Georga Vilhelma (krievu vārdā Vasilija Jakovļeviča) Strūves dzīvi un paveikto ģeodēzijas jomā (interesants salīdzinājums – līdz mūsdienām mērniecības precizitāte kopš Strūves ģeodēziskā loka izveidošanas uzlabota tikai par 4-5 %, savukārt Strūves loks toreiz ļāva iepriekšējo precizitāti pacelt pavisam jaunā līmenī, uzlabojot to uzreiz par ~20%), iezīmēja Strūves ģeodēziskā loka vēsturisko ietekmi līdz mūsdienām un tā lomu šobrīd (loka ģeodēziskie punkti ir Latvijas ģeodēziskā tīkla sastāvdaļa; LĢIA pārstāvis Ivars Aleksejenko pasākuma noslēgumā arī demonstrēja prezentāciju ar to, kas dažādās Latvijas vietās atrasts saglabājies no Strūves loka marķējumiem).

Strūves ģeodēziskais loks, kas ir 2822 kilometru garš, šķērso kopumā desmit valstis, ir tikai viens no diviem UNESCO Pasaules kultūras mantojuma objektiem, kas atrodas (arī) Latvijā (otrs ir Rīgas vecpilsēta; UNESCO mantojuma Latvijas nacionālajā sarakstā ir iekļauti vēl vairāki objekti – Kuldīgas vecpilsēta, Grobiņas arheoloģiskais ansamblis, u.c.). No kopumā 265 ģeodēziskā loka punktiem Latvijā atrodas 16. UNESCO sarakstā no šiem 16 iekļauti divi  – Jēkabpils un Sestukalns. Jēkabpilī šis marķieris atrodas Strūves vārdā nosauktajā parkā. Strūves lokam veltītas pastmarkas vairākās no desmit loka šķērsotajām valstīm jau iznākušas astoņās valstīs – Baltkrievijā, Lietuvā, Moldovā, Igaunijā, Somijā, Norvēģijā un Zviedrijā (izdeva vakar, 12.05.2011), vēl to plāno darīt Ukraina un Krievija.

Mernieks.lv jau informēja, ka „Latvijas Pasts” izdevis Strūves ģeodēziskajam lokam veltītu pastmarku bloku. Tajā iekļautas divas pastmarkas ar nominālvērtību Ls 0,35 (atbilst vienkāršas vēstules nosūtīšanas izmaksām Latvijas robežās) un Ls 0,55 (atbilst vienkāršas vēstules nosūtīšanas izmaksām uz Eiropas Savienības valstīm). Pastmarku bloka tirāža ir 70 tūkstoši eksemplāru.


Raksts publicēts

kategorijā

Autors:

Pēdējie komentāri

  1. Повысьте доверие и привлеките клиентов с нашим добровольным сертификатом соответствия! Наличие сертификата соответствия позволяет клиентам быть уверенными в том, что…

TWITTER FORUMS

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *