“Strūves misijas” ekspedīcija Latvijā

Starptautiskā ekspedīcija “Strūves misija”, kuras ietvaros tiek apceļoti Strūves ģeodēziskā loka punkti, pabeigusi savu viesošanos Latvijā, kā arī Igaunijā, un devusies tālāk uz Somiju.

”Strūves misija” iniciatori ir entuziastu grupa, kuri ir starptautiska bezceļu (off-road) tūrisma kluba biedri no Krievijas un Ukrainas. Par ekspedīcijas mērķi tika izvirzīts Strūves meridiāna loka tehniskās, zinātniskās un kultūras vērtību popularizēšana, parādot, ka bezceļu ceļošana ir interesants un piedzīvojumu pilns veids kā nokļūt līdz šāda veida unikālām vietām, veicinot to saglabāšanu, popularizēšanu un izpēti.

Latvijā ekspedīcijas dalībnieki apmeklēja vairākus Strūves loka punktus – gan abus UNESCO mantojumā iekļautos Jēkabpils un Sestukalna punktus, gan arī Krustpils muzeju un Beļavu.

Jēkabpils Strūves meridiāna loka punkts ekspedīcijas dalībniekiem pēc kārtas bija vienpadsmitais maršruta kartē. Ekspedīcijas vadītājs Andrejs Bedokurovs bijis patīkami pārsteigts par Strūves parka iekārtojumu, jo, piemēram, Lietuvā, punktus nācies meklēt salīdzinoši ekstrēmos apstākļos.

Nelielu reportāžu no ekspedīcijas tālākās gaitas Latvijas teritorijā sniedz RTU Būvniecības fakultātes dekāna vietnieks Jānis Kaminskis, kurš ir arī rakstam pievienoto fotogrāfiju autors:

Starptautiskā 4×4 automašīnu ekspedīcijas fragmenti Latvijā, sākot no nakšņošanas vietas pie Jēkabpils dabas parkā “Laukezers”, tālāk ceļš iet uz Krustpils muzeju(arī Strūves loka punkts). Pēc tam visi braucam uz Sestukalnu, kas atrodas Ērgļu novadā, Sausnējā. Vispirms apciemojam punkta saimnieci Veltu Priedi viņas mājās. Sausnējas punktā vienai mašīnai atgadās tehniskas problēmas un tā tiek vilkta uz servisu (Saules serviss). Pēc sekmīga remonta ceļš turpinās uz Gaiziņkalnu, apmeklējam skatu torni, kas izsauc asas izjūtas. Pēc tam ekspedīcija dodas uz Beļavu, Strūves punktu Kortenhof. Tad jau sāk arī krēslot un ekspedīcija iekārtojas uz nakšņošanu pie ezera un vietas viesmīlīgajiem saimniekiem. Nākošajā dienā ekspedīcija dodas tālāk pa savu nosprausto maršrutu cauri Igaunijai uz ziemeļiem. Latvijā ekspedīcija pārnakšņoja 2 naktis.”

Pilnu J. Kaminska foto galeriju ar 116 bildēm var aplūkot šeit.


Raksts publicēts

kategorijā

Autors:

Pēdējie komentāri

  1. Повысьте доверие и привлеките клиентов с нашим добровольным сертификатом соответствия! Наличие сертификата соответствия позволяет клиентам быть уверенными в том, что…

  2. Когда речь идет о перепланировке помещений, стоимость играет решающую роль. Многие считают, что качественные услуги по перепланировке обязательно должны быть…

  3. What is Foreclosure Mediation? In foreclosure mediation, a neutral third party facilitates negotiations between homeowners and lenders to avoid foreclosure.…

TWITTER FORUMS

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *